Νέα ύφεση φοβούνται Παπακωνσταντίνου και Γιούνκερ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, μιλώντας στο CNN, ο υπουργός Οικονομικών.

Προσοχή στα  μέτρα λιτότητας γιατί η υπερβολική χρήση τους οδηγεί σε πιο βαθιά ύφεση, λένε τώρα "με ένα στόμα" ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παρόλα αυτά, και οι δύο συμφωνούν ότι αυτό … ισχύει για τους άλλους και όχι για την Ελλάδα, η οποία υποχρεούται και θα λάβει τα πολύ σκληρά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο –και ακόμα περισσότερα!...

Αν και δεν  το συνήθιζε ως τώρα ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας την Δευτέρα στο ευρωκοινοβούλιο  για περισσότερη από μιάμιση  ώρα, έσπευσε ευθύς εξ αρχής στην τοποθέτησή του να υπογραμμίσει και να τονίσει πως, εκτός από μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους και εξυγίανσης των δημοσιονομικών της ευρωζώνης, "χρειάζεται προσοχή σχετικά με τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσουμε και να μην υπερβάλουμε σε αυτά που κάνουμε, και εφαρμόσουμε έτσι μέτρα εις βάρος της Ανάπτυξης".

Διευκρίνισε όμως και ότι οι έλληνες είναι υπερχρεωμένοι  και τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας  που λαμβάνει η κυβέρνηση θα προχωρήσουν. "Θέλω να τονίσω ότι η στάση  της ελληνικής κυβέρνησης είναι θαρραλέα και γενναία, και θεωρώ ότι με τα μέτρα αυτά πιστεύει και αυτοί πως θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει το χρέος και το έλλειμμα", παρά τις αντιρρήσεις που εκφράσανε οι ευρωβουλευτές για τις πιέσεις της ευρωομάδας.  

Προέβλεψε επίσης ότι οι προσπάθειες ελέγχου των ελλειμμάτων, για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, ίσως απαιτηθεί να συνεχιστούν για επόμενα δέκα ως είκοσι χρόνια!

Στο ίδιο μήκος  κύματος κινήθηκε όμως και η ομιλία του Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο  London School of Economics (LSE), όπου τόνισε μεν πως το διαρκές κυνήγι της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνει τον κίνδυνο επιστροφής της οικονομίας της σε ύφεση, αλλά διευκρίνισε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ άλλες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Προειδοποίησε όμως και τους επενδυτές ομολόγων πως αν απαιτήσουν (μέσω των επιτοκίων και των υψηλών σπρεντ) από τις κυβερνήσεις να «πατήσουν φρένο», αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη.  

Εντελώς διαφορετική είναι όμως η άποψή τους για τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε σε δηλώσεις του πως είναι ευτυχής που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία, την ώρα που ο κ.Γιούνκερ τόνιζε πως δεν μπορούν οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν "το χρέος με χρέος", ούτε τους επιτρέπεται έτσι να κατηγορούν άλλες χώρες όπως την Κίνα για την νομισματική τους πολιτική. Επιπλέον τόνισε πως η επιπλέον ρευστότητα που δημιουργείται στην αμερικανική οικονομία απειλεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, δεν αυξάνει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και κινδυνεύει τελικά να απορροφηθεί από αναπτυσσόμενες (ανατολικές κυρίως) χώρες, επιτείνοντας αντί να θεραπεύει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Ο κύριος Γιούνκερ "κάρφωσε" όμως και την Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως είναι ανεφάρμοστες οι προτάσεις για πολύ σκληρές  κυρώσεις που ζητάει όπως η στέρηση  του δικαιώματος ψήφου για  τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και χρέη (όπως η Ελλάδα) συστήνοντας στη Γερμανία να εξετάσει πιο ρεαλιστικές λύσεις που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το γερμανικό σχέδιο για ελεγχόμενη πτώχευση και η όλη συζήτηση για τις αλλαγές στο δανεισμό των κρατών δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά μόνο μελλοντικά δάνεια μετά το 2014.

Παπακωνσταντίνου: Κανένας νέος φόρος

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων απέκλεισε μιλώντας στο CNN, ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός ωστόσο, προανήγγειλε σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όπως είπε, υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποσαφηνιστούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία κατάσταση που δεν μπορούν να αντέξουν νέους φόρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr