Πρόστιμα για ξεχασμένα βιβλία και μπλοκ η ...ουρά της περαίωσης

Ακόμη και ...αυτοκαταγγελλόμενοι  εμφανίζονται μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προκειμένου  να γλιτώσουν ό, τι μπορούν από τη μέγγενη της Εφορίας 

Πρόστιμα σε …. «σκελετούς» από το παρελθόν και σε επιχειρήσεις "φαντάσματα",που   έρχονται στο φως εξαιτίας της περαίωσης, ετοιμάζεται να επιβάλει μαζικά το υπουργείο Οικονομικών.

Καθημερινά πλέον  πιάνονται στην παγίδα της εφορίας χιλιάδες επαγγελματίες και έμποροι που τελούσαν σε αδράνεια χωρίς να το έχουν δηλώσει ή να έχουν κλείσει τα βιβλία τους με την εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις εφορίες να επιβάλλει πρόστιμα για φορολογικές παραλείψεις, στους επιτηδευματίες που "πιάστηκαν στον  ύπνο" και συρρέουν τώρα κατά κύματα στις ΔΟΥ για να  "κλείσουν" τα  βιβλία τους και να αποφύγουν τα υπέρογκα ποσά φόρου περαίωσης που τους ζητούνται  να πληρώσουν ή έναν επόμενο φορολογικό έλεγχο.

 Όπως διαπιστώνουν εφοριακοί υπάλληλοι, η διαδικασία της περαίωσης οδήγησε πολλούς να αρχίσουν να ψάχνουν πού έχουν κρύψει το μπλοκάκι και  τα βιβλία τους, για να σπεύσουν να τα κλείσουν ή να ελέγξουν γιατί  τους ήρθε σημείωμα περαίωσης. Αρκετοί, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ έχουν  αναστείλει από  χρόνια τη δραστηριότητά τους, έχουν χάσει  και δεν διαφύλαξαν όπως είχαν υποχρέωση τα φορολογικά τους στοιχεία (βιβλία, μπλοκ, πελατολόγια κλπ παραστατικά) και απέφευγαν να πάνε στην εφορία για να μην υποστούν το σχετικό  πρόστιμο.  

Άλλοι πάλι είχαν προχωρήσει σε διαδικασία κλεισίματος, αλλά δεν  την  ολοκλήρωσαν αφού δεσμεύτηκαν  να προσκομίσουν τα βιβλία αλλά μετά ….εξαφανίστηκαν. Πολλοί πέθαναν και οι συγγενείς τους δεν τους διέγραψαν από την εφορία, τα επαγγελματικά σωματεία ή και το Ταμείο τους ακόμη. Στην πλειοψηφία τους, μικρομεσαίοι  αγνοούσαν και αυτήν ακόμη τη διαδικασία της δήλωσης αδράνειας στην εφορία, ενώ δεν  είναι λίγοι και εκείνοι που είχαν επαναπαυτεί στο λογιστή τους για τις  νόμιμες ενέργειες, που όμως ποτέ δεν έγιναν. Αρκετοί είναι όμως πλέον και εκείνοι που, ενώ δεν ξέρουν πού βρίσκονται τα βιβλία και στοιχεία τους, επιλέγουν να ...αυτοκαταγγελθούν και να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα (με τις όποιες εκπτώσεις  μπορούν να ζητήσουν από τον έφορο) αντί να ρισκάρουν να τους ανακαλύψει η εφορία και να τους επιβάλει μεγαλύτερα πρόστιμα , τώρα που η ΓΓΠΣ τους έχει εντοπίσει να  παραμένουν "ανοικτοί" για πολλά χρόνια στον φορολογικό έλεγχο, χωρίς  να ασκούν δραστηριότητα.

Η εγκύκλιος  

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα από τις ΔΟΥ όλης της χώρας, το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία τονίζει ότι:

1. Σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ. τα βιβλία και λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών στα βιβλία, διατηρούνται από τον φορολογούμενο μέχρι να επέλθει παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου .   

2. Η μη διαφύλαξη κάθε βιβλίου ή κατάστασης ή μπλοκ (ανά 50 φύλλα) συνιστά αυτοτελή παράβαση, εκτός αν η μη διαφύλαξη οφείλεται αποδεδειγμένα σε ανώτερη βία (πχ πυρκαγιά ή ληστεία με βάση βεβαιώσεις από αστυνομία, πυροσβεστική κλπ).  

3. τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις αρχίζουν να "τρέχουν" από τότε που διαπιστώνεται ή πιστοποιείται η απώλεια ή την τελευταία διαχειριστική περίοδο, αν η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν υφίσταται πλέον. Η προθεσμία παραγραφής τους αρχίζει από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου που έπεται εκείνης στην οποία αφορά η παράβαση. Στα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. ως και σε άλλα πρόστιμα που δεν συνδέονται με αντίστοιχη φορολογία, ως κύρια φορολογία νοείται η φορολογία του εισοδήματος.

4. Το πρόστιμο του Κ.Β.Σ. είναι διοικητική κύρωση για την επιβολή της οποίας δεν εξετάζεται η ύπαρξη δόλου (πρόθεσης), αλλά αρκεί και μόνο η διαπίστωση της παράβασης, ακόμα και εν αγνοία εκ μέρους του υποχρέου (λόγω πχ του λογιστή).  

5. Μόνο τα θεωρημένα αχρησιμοποίητα φορολογικά στοιχεία και όχι τα αθεώρητα στοιχεία ή τα θεωρημένα βιβλία, προσκομίζονται για ακύρωση στη ΔΟΥ, όταν συντρέχει περίπτωση (π.χ. διακοπή εργασιών).  

6.   Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο επιτηδευματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει παύσει οριστικά τις εργασίες του (συναλλαγές του) σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο παρελθόν, μπορεί να κάνει "εκπρόθεσμη" δήλωση διακοπής των εργασιών του.  

7. Αν η  χρήση αυτή είναι τόσο παλιά, ώστε έχει ήδη παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρο και παρήλθε ο χρόνος υποχρεωτικής διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων, δεν μπορούν να βεβαιωθούν παραβάσεις του Κ.Β.Σ. και να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα για απώλεια βιβλίων, στοιχείων, δικαιολογητικών εγγραφής φορολογικών ταμειακών μηχανών κ.λ.π. για τη χρήση αυτή. Αυτό αφορά τις χρήσεις προ του 2000.

8. Ωστόσο, εφόσον μεταγενέστερα προκύψουν στοιχεία και δεδομένα που αποδεικνύουν ότι, μετά τη διακοπή των εργασιών, ο επιτηδευματίας έχει προβεί σε οποιαδήποτε συναλλακτική δραστηριότητα που σχετίζεται με το επιτήδευμα το οποίο έχει διακόψει, η σχετική υπόθεση μπορεί να "αναβιώσει" και να επιβληθούν τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Β.Σ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr