Το deal με Deutsche χτυπά κι άλλο τον ΟΤΕ

Τελικά, μόνο κερδισμένο από το deal με τους Γερμανούς φαίνεται το Δημόσιο, το οποίο θα πάρει μία τεράστια ανάσα για να συγκρατήσει, όσο μπορεί, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, το οποίο έχει φτάσει πια στα επίπεδα των 250 δισ. ευρώ.

Γιατί οι μέτοχοι του ΟΤΕ -εξαιρουμένης φυσικά της MIG που πούλησε με σημαντικό κέρδος- βλέπουν τη μετοχή να συνεχίζει να υποχωρεί, αλλά και τον Οργανισμό να μπαίνει σε τροχιά περιπετειών ως προς τη δυνατότητα να δανείζεται απρόσκοπτα και με ευνοϊκούς όρους προκε

Τελικά, μόνο κερδισμένο από το deal με τους Γερμανούς φαίνεται το Δημόσιο, το οποίο θα πάρει μία τεράστια ανάσα για να συγκρατήσει, όσο μπορεί, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, το οποίο έχει φτάσει πια στα επίπεδα των 250 δισ. ευρώ.

Γιατί οι μέτοχοι του ΟΤΕ -εξαιρουμένης φυσικά της MIG που πούλησε με σημαντικό κέρδος- βλέπουν τη μετοχή να συνεχίζει να υποχωρεί, αλλά και τον Οργανισμό να μπαίνει σε τροχιά περιπετειών ως προς τη δυνατότητα να δανείζεται απρόσκοπτα και με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να υλοποιήσει τη στρατηγική του.

Κι αυτό γιατί ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «Baa2» από «Baa1», γιατί, μετά το deal με την Deutsche Telekom, ο ΟΤΕ δεν θα έχει πλέον τόσο ισχυρή στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ίδιος ο ΟΤΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η νέα πιστοληπτική κατάταξη του ΟΤΕ προκύπτει από την εφαρμογή της μεθοδολογίας GRI (Government Related Issuer) που χρησιμοποιεί η Moody’s. Σύμφωνα με αυτήν, εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό επωφελούνται από τη σχέση αυτή με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης.

«Στη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telekom περιλαμβάνονται όροι που δυνητικά μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν το ποσοστό κατοχής του Ελληνικού Δημοσίου κάτω του 20%. Ως αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας, κρίνεται από τη Moody’s ότι πλέον ο βαθμός υποστήριξης της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο είναι \χαμηλός\ σε σχέση με πριν που κρινόταν ως \μέσος\.

Αυτή η μεταβολή οδήγησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa2. Ολοι οι λοιποί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εταιρείας έμειναν αμετάβλητοι, δεδομένου ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της», επισημαίνει ο Οργανισμός.

Να πούμε εδώ ότι η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με πτώση σχεδόν 1,5%, στα 18,40 ευρώ, την Τρίτη στο Χρηματιστήριο, δηλαδή… 11,5 ευρώ πιο κάτω από την τιμή που συμφώνησαν Δημόσιο και Γερμανοί για την πώληση του 20% των μετοχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr