ΣΕΒ: Σε φόρους και εισφορές έως και το 60% του μισθού

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν είναι βιώσιμη τονίζει ο ΣΕΒ και επισημαίνει  ότι η υπερφορολόγηση μειώνει και τα εισοδήματα - Για να πάρει ένας μισθωτός 40.000 ευρώ, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει 100.000 ευρώ

Την υπερφορολόγηση που συνεχίζει να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία επισημαίνει σε ειδική έκθεσή του ο ΣΕΒ.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών «η υπερφορολόγηση μεγιστοποιείται στη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που κατά τεκμήριο έχουν υψηλές δεξιότητες και καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην αγορά εργασίας».

Από τα παραδείγματα που επικαλείται ο ΣΕΒ στην ειδική έκθεση προκύπτει ότι έως και φόροι και εισφορές «τρώνε» έως και το 60% του μισθού.

Συγκεκριμένα:

- για καθαρές ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ το κράτος «αφαιρεί» από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν περισσότερα

- για καθαρές αποδοχές 40.000 ευρώ «αφαιρείται» μέσω φόρων και εισφορών το 60% του ποσού που πληρώνει ο εργοδότης, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα

«Οι ποιοτικές αδυναμίες της χώρας και το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των κινήτρων που δίνει η δομή του φορολογικού συστήματος και η οποία δεν έχει αλλάξει στα χρόνια της κρίσης. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επιλέγουν τη, μερική έστω, δραστηριοποίηση στην παραοικονομία και σε κλάδους που διευκολύνουν την επιλογή αυτή για να αποφύγουν το πλήρες κόστος της υπερφορολόγησης» σημειώνει ο ΣΕΒ.

Αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από το 2009 μέχρι το 2017. Έτσι ενώ το 2009 ο αριθμός αυτής της κατηγορία μισθωτών ανερχόταν σε 527.000 φυσικά πρόσωπα, το 2017 ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 239.000 φυσικά πρόσωπα.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ «η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν είναι βιώσιμη. Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αν δε δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, η φορολογητέα ύλη θα συνεχίσει να παραμένει αδύναμη και σταδιακά να διαβρώνεται. Αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και για το ασφαλιστικό σύστημα διότι καθώς η χώρα μας γερνάει ταχύτατα, θα αυξάνει η εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από μια όλο και στενότερη βάση των καλοπληρωτών φορολογούμενων».

Ο ΣΕΒ προτείνει και τέσσερις τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι μειώσεις φόρων:

- να υπάρξει μια σημαντική μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα,

- να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των επιβαρύνσεων σε επιχειρηματικά κέρδη και διανεμόμενα μερίσματα παράλληλα με τη βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις όπως είναι το πλαίσιο μεταφοράς ζημιών και συμψηφισμού τους με μελλοντικά κέρδη, θέματα αποσβέσεων και ζητήματα group taxation

- να υπάρξει εκλογίκευση και εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο του πλαισίου των ευθυνών διοικητών επιχειρήσεων.

- να υπάρξει εκλογίκευση των φόρων κατανάλωσης που επιβαρύνουν κρίσιμες εισροές για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, που περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις μεταφορές επιβατών και τον τουρισμό καθώς και των φόρων επί ακινήτων.

Διαβάστε το special report του ΣΕΒ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr