ΔΕΗ: Στη φόρα τα δομικά προβλήματα μετά τις ζημιές – ρεκόρ

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εάν το πρόβλημα είναι τελικά ταμειακό ή συστημικό, αλλά και πώς θα επιχειρηθεί να δοθούν λύσεις

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήρθαν να επιβεβαιώσουν και επισήμως τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και της διοίκησης της εταιρείας να καθησυχάσουν την αγορά ότι δεν καταρρέει, εντούτοις ανακοίνωσε και λειτουργικές ζημιές στα 51,3 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και στα 66,4 εκατ. ευρώ μαζί με αυτές.

Οι ζημιές μετά από φόρους ήταν στα 205,1 εκατ. ευρώ και στα 218,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε ένα email των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ που προεξοφλούσε ζημιές άνω των 250 εκατ., ευρώ. Και μπορεί τα αποτελέσ,ατα που ανακοινώθηκαν, να είναι καλύτερα από εκείνα που περιλάμβανε το εσωτερικό email ωστόσο δεν αναιρείται το γεγονός πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Η επιχείρηση έκλεισε το 2018 με ζημιά 900 εκατομμυρίων ευρώ (έστω κι εάν αυτό το νούμερο είναι στην πραγματικότητα υπερδιογκωμένο και παραπλανητικό καθώς περιλαμβάνει μεγάλες και εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), έχει σοβαρότατο πρόβλημα εισπραξιμότητας καθώς οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές αγγίζουν τα 2,7 δισ. Δηλαδή οι πελάτες της χρωστούν χοντρικά περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο NewMoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr