Υπουργείο Εργασίας: Στόχος κατώτατος μισθός στα 678 ευρώ και μείωση των εισφορών

Υπουργείο Εργασίας: Στόχος κατώτατος μισθός στα 678 ευρώ και μείωση των εισφορών

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΝΔ προβλέπει σύστημα τριών πυλώνων - Οι εισφορές σε κύρια σύνταξη θα μειωθούν σταδιακά από 20% σε 15% εντός της τετραετίας προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη

Υπουργείο Εργασίας: Στόχος κατώτατος μισθός στα 678 ευρώ και μείωση των εισφορών
Η αύξηση του κατωτάτου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος 4ετίας αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τους φακέλους που μοίρασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,16% το 2020, και κατόπιν θα κινηθεί με ρυθμούς υποδεέστερους του 2% . Αυτό σημαίνει ότι όταν ενεργοποιηθεί το 2020, ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την αύξηση του κατά 4.32%. Δηλαδή θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ στα 678 ευρώ. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα, στα 751 ευρώ το 2024.

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ αμφισβητεί τις αυξήσεις των τριετιών του 2019 (ως απόρροια της αύξησης του μισθού) και προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας το πάγωμα των τριετιών.

Οι τριετίες ορίζονται ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ. 

Το ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΝΔ προβλέπει σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ ). Ο τρίτος, προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

Στο δεύτερο πυλώνα, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει να ασφαλιστεί, δημιουργώντας ατομική μερίδα, στο δημόσιο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) η σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο. Στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου θα έχει συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορεί να το εισπράξει είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή επικουρικής σύνταξης. Για παράδειγμα , με μισθό 800 ευρώ που θα αυξηθεί έως 2000 ευρώ τα τελευταία χρόνια, μετά από 35 χρόνια εργασίας ο ασφαλισμένος θα έχει συγκεντρώσει 125.000 ευρώ.

Ωστόσο ο κουμπαράς με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία του δεύτερου πυλώνα θα αφορά μόνο τους νέους που θα ενταχθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόστους οι διατυπώσεις είναι προσεκτικές καθώς υπάρχει η δέσμευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ έως το 2060. Όμως ακόμα και αν δεν υπήρχαν ειδικές δεσμεύσεις , η βιωσιμότητα των συστημάτων απασχολεί το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Αλλαγές και στο ύψος των εισφορών

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα μειωθούν σταδιακά οι εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.Προστίθεται βέβαια και η έκφραση «με μέριμνα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Το πώς θα γίνει, δηλαδή, η μείωση θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης