Handelsblatt: Η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Handelsblatt: Η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Η γερμανική εφημερίδα αναλύει το σχέδιο Μητσοτάκη για «λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη»

Handelsblatt: Η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα
Το παράδειγμα της υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό χρησιμοποιεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για να περιγράψει τους φιλόδοξους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «το Ελληνικό ήταν κάποτε το σύμβολο της στασιμότητας και τώρα θα γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης».

Η Handelsblatt παραθέτει, μάλιστα, και τις δηλώσεις του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «θα προχωρήσουμε το έργο χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου.

Handelsblatt: Η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα
Περιγράφοντας, δε, τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «ως πρωθυπουργός την τορπίλιζε συστηματικά εμποδίζοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια σε οικιστικό ιστό στην Ευρώπη».

«Το Ελληνικό αποτελεί τον πρώτο σημαντικό στόχο για τον νέο πρωθυπουργό: θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να επανεκκινήσει την οικονομία και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης;» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο στη συνέχεια απαριθμεί τα «όπλα» που επιστρατεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

- λιγότερο κράτος με μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών κάνοντας ειδική αναφορά εκτός από το Ελληνικό, στην επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική

- μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις

Κλείσιμο
- μείωση σπατάλης

«Ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να έχει περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις» συμπληρώνεται στο άρθρο.

Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Αλέξανδρο Κρητικό επισημαίνει ότι «κινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σωστή κατεύθυνση».

Η Handelsblatt επισημαίνει, παράλληλα, τον σημαντικό στόχο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων που αποτελούν το 45,2% των συνολικών χορηγήσεων. «Ο Σταϊκούρας πρέπει να έχει γρήγορα αποτελέσματα καθώς ο προκάτοχός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος επανειλημμένα απέφευγε να επιβάλει κανόνες για μείωση των προβληματικών δανείων».

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, δύο είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αρχικά, να κερδίσει το παλαιό-συντηρητικό τμήμα του κόμματός του για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και, δευτερευόντως, να μάθει από τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη για την εφαρμογή των μέτρων».

Το απόλυτο κριτήριο, όμως, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι ο τομέας της ανεργίας με τη γερμανική εφημερίδα να σημειώνει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης