CNBC: Ο Τσακαλώτος υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ;

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, το όνομα του πρώην ΥΠΟΙΚ είναι ανάμεσα σε εκείνα που «ακούγονται» για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνα που «ακούγονται» για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να αποχωρήσει από τον οργανισμό σε λίγους μήνες.

«Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι θέλουν να αναλάβει αυτό το πόστο - που προβλέπει πενταετή θητεία - κάποιος από τη δική τους ήπειρο, συνεχίζοντας την παράδοση της ευρωπαϊκής παρουσίας στο πηδάλιο του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι από την ίδρυση του ΔΝΤ το 1945, ο γενικός διευθυντής (ή διευθύντρια) του Ταμείου προερχόταν πάντα από την Γηραιά Ήπειρο.

«Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι, καταρχάς, να υπάρξει ένας υποψήφιος από την ΕΕ που θα μπορεί να διαδεχθεί την Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Κατά δεύτερο λόγο, θέλουμε να ληφθεί γρήγορα η απόφαση. Θα ήθελα η ΕΕ να παρουσιάσει έναν και μοναδικό υποψήφιο, χωρίς περιττές αντιπαλότητες» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λε Μερ. Η ισπανίδα ομόλογός του, Νάντια Καλβίνο, τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή καταγωγή του υποψηφίου αποτελεί προτεραιότητα.

Η Λαγκάρντ αποφάσισε να αφήσει το πόστο της για να αναλάβει τη θέση του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, μετά από σχετική απόφαση που πήραν πριν από μερικές εβδομάδες οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Πριν αναλάβει επίσημα την νέα της θέση, η Λαγκάρντ θα πρέπει να απαντήσει όλα τα εκκρεμή ερωτήματα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους επόμενους μήνες. Επομένως, οι επίσημες συζητήσεις για το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να την αντικαταστήσει στο «τιμόνι» του ΔΝΤ μάλλον θα ξεκινήσουν αφού υποβάλει την παραίτησή της, επισημαίνει το CNBC.

«Υπάρχουν όμως ήδη κάποια ονόματα που ακούγονται», συμπληρώνεται το δημοσίευμα και συνεχίζει παραθέτοντας αυτά τα ονόματα, ανάμεσα στο οποίο διαβάζουμε και εκείνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αναλυτικά η λίστα που παραθέτει το CNBC

1. Μαρκ Κάρνεϊ, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας - Καναδός πολίτης που διαθέτει ιρλανδικό και αγγλικό διαβατήριο

2. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας - Βουλγαρικής εθνικότητας

3. Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός

4. Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ

5. Μπενουά Κερέ, ο Γάλλος οικονομολόγος που είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά η θητεία του λήγει τον Δεκέμβρη

6. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και τρέχων πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

7. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας που εφάρμοσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

«Εάν ο διορισμός της Λαγκάρντ προχωρήσει, θα αναλάβει το πόστο της στην ΕΚΤ την 1η Νοέμβρη. Αυτό δίνει περιθώριο λίγων μηνών στο ΔΝΤ να προτείνει τον νέο του επικεφαλής», επισημαίνει το CNCB.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι υπεύθυνο για την εκλογή του νέου του γενικού διεύθυντή. Το συμβούλιο απαρτίζεται από 24 μόνιμα μέλη, που εκλέγονται από κάθε χώρα μέλος, ή από ομάδες χωρών.

Στο παρελθόν, οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές προτείνονταν από τους εκτελεστικούς διευθυντές. Ωστόσο, το 2011, οι κυβερνήτες του ΔΝΤ - εκπρόσωποι από τις διαφορές χώρες μέλη του Ταμείου, που είναι συνήθως υπουργοί Οικονομικών ή κυβερνήτες κεντρικών τραπεζών - μπορούν επίσης να υποβάλουν ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Μόλις το Εκτελεστικό Συμβούλιο καταλήξει σε μια λίστα των τριών επικτρατέστερων υποψηφίων, αυτά τα άτομα περνάνε από συνέντευξη και αξιολογούνται από τα 24 μέλη, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόσωπο, που πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr