Φόροι: Θετικό σήμα από τους θεσμούς για μειώσεις

Φόροι: Θετικό σήμα από τους θεσμούς για μειώσεις

Κοστέλο: «Υπάρχουν περιθώρια για φίλο-αναπτυξιακές πολιτικές» - Ντόλμαν: «Χρειάζεται μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους» - Τζαμαριόλι: «Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τους στόχους στα πλεονάσματα»

Φόροι: Θετικό σήμα από τους θεσμούς για μειώσεις
Παράθυρο για να προχωρήσουν οι αλλαγές στο φορολογικό και οι μειώσεις φόρων που προωθεί η κυβέρνηση διαβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τον πρώτο γύρο επαφών με τους θεσμούς.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε τρεις φορές σε μειώσεις φόρων, σαν μέρος της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα, γεγονός που κρίνεται ενθαρρυντικό από την ελληνική πλευρά. Από την άλλη, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αποφεύγοντας όμως να το συνδέσει αυτό με μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Το πάμε καλά, γιατί το πάμε βήμα-βήμα», ανεφέρε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας όμως ότι η ανταλλαγή στοιχείων και αριθμών μεταξύ Αθήνας και θεσμών μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί με νέες συναντήσεις μέχρι την Πέμπτη, αλλά και εξ αποστάσεως στη συνέχεια.

Ήδη σήμερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε το πρώτο τετ-α-τετ με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.

Κλείσιμο
Επισήμως, πάντως, όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι, έδειξαν ανοιχτά ότι είναι ακόμα πρόωρη οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020 και τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του EWG, Χανς Φάιλμπριφ, παραδέχτηκε ότι «τίποτα δεν είναι για πάντα» και με «υψηλή ανάπτυξη μπορεί να αλλάξει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ο στόχος για τα πλεονάσματα», διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει τώρα.

«Πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το 3,5% στα πλεονάσματα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κοστέλο, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια για φίλο-αναπτυξιακές πολιτικές. «Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να κόψει τις δημόσιες επενδύσεις, για παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ένα μέρος από το «μαξιλάρι» μπορεί να πάει στην οικονομία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Νικολά Τζαμαριόλι υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού άλλωστε τους ξεπεράσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πίτερ Ντόλμαν, υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δεν βλέπουν τίποτα στη ζωή τους να αλλάζει, η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, ο κόσμος πληρώνει υπερβολικά πολλά και χρειάζονται δέκα χρόνια για να φτάσει το εισόδημά τους εκεί που ήταν πριν τη κρίση», υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται ένα καλύτερο μείγμα με χαμηλότερους φόρους και υψηλότερες επενδύσεις και μέτρα στήριξης των ασθενέστερων για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης