120 δόσεις: Έρχονται τρεις αλλαγές-ανάσα για 4 εκατ. οφειλέτες

120 δόσεις: Έρχονται τρεις αλλαγές-ανάσα για 4 εκατ. οφειλέτες

Χωρίς «ξαφνικό θάνατο« όσοι μπουν στη ρύθμιση - Επιβράβευση για τους συνεπείς και κίνητρα για να ενταχθούν -και να παραμείνουν- περισσότεροι - Μειώνεται η ελάχιστη δόση, άτοκες δόσεις και για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ

120 δόσεις: Έρχονται τρεις αλλαγές-ανάσα για 4 εκατ. οφειλέτες
Τις πρώτες πραγματικές «120 δόσεις» ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση στα 4 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν –μαζί με τις προσαυξήσεις- περί τα 180 δισεκατομμύρια στο δημόσιο. Ως τώρα έχει ενταχθεί μόλις το 5,5% των οφειλετών (1 στους 20), είτε γιατί προεκλογικά δόθηκε παράταση 3 μήνες –αν και κανονικά θα είχε λήξει από τον Ιούνιο- είτε γιατί πολλοί αναμένουν να οριστικοποιηθούν και να ισχύσουν τα πιο ευνοϊκά μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η νέα κυβέρνηση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση δίνει τέλος στην εκκρεμότητα. Κυρίως όμως, έρχεται να δώσει κίνητρα σε όλους τους μικρούς και μεσαίους οφειλέτες να σπεύσουν να ενταχθούν άμεσα.

Η μεγαλύτερη καινοτομία που προσφέρει η νέα διάταξη δεν θα είναι η μείωση της ελάχιστης δόσεως (στα 20 αντί 30 ευρώ το μήνα) ή οι άτοκες δόσεις και για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά η λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι οφειλέτες: ότι θα πρέπει από τώρα και για έως και τα επόμενα 10 χρόνια, να αποπληρώνουν με απόλυτη συνέπεια όλες τις δόσεις ταυτόχρονα με τις τρέχουσες οφειλές που θα γεννηθούν στο μέλλον!

Ο όρος αυτός τρομάζει τους περισσότερους γιατί, στην πρώτη «στραβή» και αν καθυστερήσουν έστω και 2 από τις 120 δόσεις, απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο», τον κίνδυνο δηλαδή να χάσουν την ρύθμιση που τους προστάτευε και, κυρίως, να αναβιώσουν η οφειλή και προσαυξήσεις της (έως 120% της βασικής οφειλής) παρότι πλήρωναν όσα και όπως μπορούσαν ως τότε για να γλιτώσουν από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

«Κάβα» χρέος

Με βάση τη νέα ρύθμιση, ο οφειλέτης που τυχόν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής, θα μπορεί να παραμένει «ζωντανός» με βάση την ρύθμιση που είχε και να συνεχίσει να την αποπληρώνει, χωρίς να χάνει τα ευεργετήματά της. Το ποσόν των δόσεων που έμεινε απλήρωτο, δεν θα γίνεται άμεσα απαιτητό. Η οφειλή θα παραμένει και θα μπορεί να τακτοποιηθεί αργότερα ή και στο τέλος της ρύθμισης, εφόσον ευκολυνθεί κάποια στιγμή ο φορολογούμενος.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη ανατροπή στις ως τώρα ρυθμίσεις χρεών που έχουν εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί είναι διαπιστωμένο ότι οι μικροφειλέτες που έμπαιναν σε πολυετείς ρυθμίσεις, δεν άντεχαν συνήθως να πληρώνουν ανελλιπώς τις δόσεις του β΄εξαμήνου κάθε έτους, όπου σωρεύονται και όλα τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Έτσι αντί για να μπορεί κάποιος να πληρώνει για 5, για 8 ή και για 10 χρόνια τα παλαιά του χρέη, κατέληγε να κρατά την ρύθμιση για 5-15 μήνες, μετά τους οποίους «σκόνταφτε» σε άλλες τακτικές ή έκτακτες υποχρεώσεις του που ανέκυπταν προς την εφορία –και όχι μόνον.

Πλέον όμως θα μπορεί πραγματικά να απολαμβάνει τα οφέλη της ρύθμισης για έως και 10 χρόνια, χωρίς να κινδυνεύει να την χάσει πρόωρα, εφόσον συνεχίσει να καταβάλλει τις επόμενες δόσεις από εκεί που σταμάτησε τις πληρωμές τους, χωρίς να απαιτείται να βρει άμεσα από αλλού τα χρήματα για να καλύψει την «τρύπα» που άνοιξε στη ρύθμισή του.

Συνεπώς, εφόσον ήταν εξ αρχής αποφασισμένος να τηρήσει τις 120 δόσεις ως τέλους, με βάση τις διευκολύνσεις και τα «κουρέματα» που του προσφέρονταν για να εξοφλήσει την οφειλή του –και όχι μόνον για να επωφεληθεί προσωρινά της προστασίας από κατασχέσεις- θα μπορεί πιθανότατα σε βάθος αρκετών ετών να αντιμετωπίσει και την δυσκολία που ξαφνικά αντιμετωπίζει.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, θα μπορεί ίσως να τακτοποιήσει μέρος των καθυστερούμενων δόσεων που άφησε απλήρωτες κατά το α΄εξάμηνο της επόμενης χρονιάς όπου θα έχουν τελειώσει οι τρέχοντες φόροι που ανέκυψαν την προηγούμενη χρονιά ή, σε περίπτωση πχ που χάσει ξαφνικά μια δουλειά ή ένα τακτικό εισόδημα που είχε (πχ ενοίκιο), να «τσουλήσει» κάποιος χρόνος μέχρι να αυξήσει ξανά τα εισοδήματά του για να μπορέσει να «φέρει βόλτα» σταδιακά και τα οφειλόμενα στην εφορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης