Τρόικα vs ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ; Να μείνει το βύσσινο…
Αποφεύχθηκε στο… τσακ να γίνουμε παγκοσμίως ρεζίλι, αφού οι συνδικαλιστές είναι αποφασισμένοι για όλα προκειμένου να μην πουληθούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ
Η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Γιάννης Μανιάτης και οι συνεργάτες τους πρέπει να έχουν περάσει την πλέον …στρεσογόνα εβδομάδα της θητείας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής!
Η σημερινή συνάντηση με την Τρόικα, αναβλήθηκε λόγω της κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έξω από το υπουργείο. Επισήμως το αίτημα για αναβολή διατυπώθηκε από την τρόικα αλλά ευλόγα συμπεραίνει κανείς ότι και το ίδιο το υπουργείο δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την έλευση των ελεγκτών με συγκεντρωμένους δεκάδες εργαζομένους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ οι όποιοι αντιδρούν στην προοπτική να ιδιωτικοποιηθούν εργοστάσια της ΔΕΗ.
Από την άλλη, οι πιέσεις των Βρυξελών για πειστική απάντηση έως την Δευτέρα είναι έντονες σε σχέση με την αγορά λιγνίτη, ενώ ο στόχος να αποφύγουμε μία έτοιμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο …έγκλειστος των Βρυξελλών
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Κώστας Μαθιουδάκης έχει περάσει 4 ημέρες στην βελγική πρωτεύουσα, ευρισκόμενος σε συνεχείς επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους από την μια και σε διαρκή συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου από την άλλη, στο πλαίσιο ενός σίριαλ το οποίο άνετα θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο “ο έγκλειστος των Βρυξελλών”!
Η Αθήνα διαπραγματεύεται εξαντλητικά με τις Βρυξέλλες το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, με φόντο την αποφασισμένη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να αποτελεί μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Η Κομισιόν θα θυμάστε ότι πίεσε έντονα για άμεση πώληση λιγνιτικών – και υδροηλεκτρικών εργοστασίων – της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου και οι ιδιώτες επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου της ενέργειας, οι οποίοι για την παραγωγή ηλεκτρισμού χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερο καύσιμο.
Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν δέχεται να εκποιηθούν μονάδες της ΔΕΗ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη εκλαμβάνεται ως καταστροφή για την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση τη χώρας αλλά και ως θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων συνολικά για την οικονομία και την απασχόληση σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.
Οι ισοδύναμες λύσεις
Η Κομισιόν έχει ζητήσει “ισοδύναμες λύσεις” και η διαπραγμάτευση αφορά ακριβώς αυτές. Ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ανταλλαγή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με μονάδες εταιρειών του εξωτερικού, leasing εργοστασίων , εικονική εκχώρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα είναι μερικές από τις λύσεις που συζητούνται, με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να εμφανίζεται, κυρίως για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους, διστακτική στο να προχωρήσει στην εκμίσθωση προς τον ιδιωτικό τομέα λιγνιτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Ελασσόνα, η Δράμα κ.α. στις οποίες δεν έχει αναπτυχθεί εξορυκτική δραστηριότητα.
Οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το …2007, ενώ στην παρούσα φάση της αναμένεται η ανακοίνωση της short list των ενδιαφερόμενων – και μεταξύ αυτών είναι τα ηχηρότερα επιχειρηματικά ονόματα του ενεργειακού τομέα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είχε έρθει η Τρόικα να τσεκάρει όχι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά συνολικά την πρόοδο προσαρμογής της χώρας μας στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. που οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά που κατέστησαν πιο δύσκολη την ανεξέλεγκτη χρήση υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, οι οποίοι της εξασφαλίζουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που καλύπτουν, πλέον, σε κάθε κατηγορία καταναλωτή το κόστος αλλά και οι αποφάσεις της κρατικής επιχείρησης για την δημιουργία δύο αυτόνομων θυγατρικών εταιρειών στη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σίγουρα δίνουν επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, την πρόοδο θα πρέπει να την διαπιστώσει και η Τρόικα, η οποία έχει συνδέσει τα εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και με την ομαλή ροή των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr