Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επένδυση

Τι θα ισχύει για τις μελέτες που θα καταθέτουν οι επενδυτές και τι προτάθηκε για τον ταφικό περίβολο

Η μετατροπή της έκτασης στο Ελληνικό που φιλοξενούσε τις προηγούμενες δεκαετίες το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας σε έναν επενδυτικό παράδεισο συζητείται πολλά χρόνια. Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο, είναι πάρα πολλά. Ένα μεγάλος μέρος των κολλημάτων προέρχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, διαφαίνεται μία διάθεση να υπεκεραστούν γραφειοκρατικές και συμπλεγματικές αγκυλώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στην πραγματοποίηση του μεγάλου έργου και σε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα το συνοδεύουν.

Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η οποία στηρίχτηκε στις σχετικές εισηγήσεις, στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ελέγχονται οι όψεις των κτιρίων της πρώτης γραμμής στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους εν λόγω χώρους, σε ζώνη πέριξ αυτών πλάτους 20 μ.

Όσον αφορά τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, προτάθηκαν ο αδόμητος χώρος γύρω από αυτόν να είναι 20 μ., ο δε έλεγχος των όψεων να αφορά τα κτίρια που βρίσκονται εντός της κτιριακής ενότητας τα οποία έχουν προβολή στο μνημείο.

Επίσης, συμπληρώθηκε το ταφικό μνημείο, που θα συνδεθεί με χώρο πρασίνου με τις παρακείμενες ζώνες ανάπτυξης, να βρίσκεται σε συσχετισμό με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Επιπλέον, προτάθηκε κι έγινε αποδεκτός από τα μέλη του ΚΑΣ ένας ακόμα όρος: Για τις αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι θα υπερκεραστούν βασικά εμπόδια, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ένερξη των εργασιών. Τόσο οι εισηγήτριες όσο και τα μέλη του ΚΑΣ τόνισαν ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του 2019 και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 παρέχουν επαρκή προστασία στις υπάρχουσες αρχαιότητες, καθώς και σε αυτές που τυχόν αποκαλυφθούν.

Η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε από τους επενδυτές να ζητούν γνωμοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούσαν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., καθώς και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου, γεγονός που ενίσχυε τη γραφειοκρατία και έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου.

Το επόμενο βήμα για την έκδοση της ΚΥΑ είναι πλέον η συνεδρίαση την Πέμπτη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) καθώς η γνωμόδοτηση του συμβουλίου αυτού αλλά και του ΚΑΣ ήταν απαραίτητος όρος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεμπλοκάρουν το έργο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr