Όταν οι αγορές ζητήσουν από την Μέρκελ 5%, οι Κινέζοι θα φτιάχνουν καλύτερες Mercedes
Το αυτονόητο δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ρομάνο Πρόντι, οτι δηλαδή οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ έσπειραν φόβους στους επενδυτές και πως πριν το ευρώ « Η Γερμανία δεν είχε πλεόνασμα και τώρα μετά το ευρώ είχε πλεόνασμα».
Το αυτονόητο δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ρομάνο Πρόντι, οτι δηλαδή οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ έσπειραν φόβους στους επενδυτές και πως πριν το ευρώ « Η Γερμανία δεν είχε πλεόνασμα και τώρα μετά το ευρώ είχε πλεόνασμα».
Όμως, τα spread τα οποία ανεβαίνουν σε Πορτογαλία και Ισπανία ( 437 και 258 μονάδες ) σημαίνουν απλά ότι τα προϊόντα που παράγουν αυτές οι χώρες δεν ανταποκρίνονται στην ισοτιμία που έλαβαν όταν εισήλθαν στο ευρώ.
Η Γερμανία η οποία δημιούργησε μετά το 2000 τεράστιο πλεόνασμα το οποίο δημιουργεί ελλείμματα στις χώρες του Νότου «τρέμει» μια κατάρρευση στην Ισπανία – όπου η ανεργία βρίσκεται πάνω από 23% καθώς τα κινεζικά προϊόντα έχουν κατακλύσει την χώρα.
Και ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας είναι ότι η Κίνα – Ινδία, σε λίγα χρόνια, θα την ξεπεράσουν καθώς θα είναι σε θέση να κατασκευάζουν καλύτερα προϊόντα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Η κα Μέρκελ με τις δηλώσεις της – για την ανάληψη του κόστους των κρατικών χρεών από τους ιδιώτες – δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κερδίζει χρόνο. Οι εκδόσεις ευρωομολόγων, οι μηχανισμοί στήριξης δεν είναι τίποτα άλλο από αγορά χρόνου μπροστά στην κατάρρευση μιας ισοτιμίας η οποία δόθηκε σ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δίχως να υπάρχει το αντίκρισμα. Ακόμη και η βιομηχανική Γερμανία το 2000 βρέθηκε μπροστά στην κατάρρευση 2.500 εταιρειών νέας τεχνολογίας ( η περίφημη Neue Markt ). Kαι ήταν η Ενωμένη Ευρώπη η οποία έλυσε το πρόβλημα μέσω της ΕΚΤ η οποία άφησε χαμηλά τα επιτόκια για να μπορέσει η Γερμανία να απορροφήσει το κόστος της κατάρρευσης και να προχωρήσει στην συνέχεια.
Οι λεονταρισμοί της Γερμανίας δεν έχουν καμία ουσιαστική κατάληξη, έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, τόσο στην στήριξη των αγορών, όσο και των αγορών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδος. Εξάλλου, η Ενωμένη Ευρώπη άνοιξε δυο φορές τον δρόμο στο ΔΝΤ με την Ελλάδα και την Ιρλανδία αυτές τις ημέρες. Η κατάληξη δεν μπορεί παρά η ίδια. Τα μέτρα λιτότητας και οι φόροι στην Ελλάδα πνίγουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια για να ορθοποδήσει η οικονομία. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ιρλανδία, αν και εκεί τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα.
Οι Τράπεζες θα λάβουν 20-30 δις. ευρώ για να καλύψουν τα ομόλογα που έχουν εκδώσει. Συμπερασματικά, τα σημερινά προβλήματα σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα θα γίνουν και προβλήματα του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας. Δεν μπορεί το χρέος της Γερμανίας να «κυματίζει» στο 2,68% ( απόδοση ) ή των ΗΠΑ στο 2,86%. Κάποια στιγμή οι δανειστές θα απευθυνθούν και στην κα Μέρκελ και θα της ζητήσουν 5% για τα ομόλογα της. Αλλά τότε, όμως, η Κίνα θα κατασκευάζει καλύτερες Mercedes πιο φθηνές και χιλιάδες Γερμανοί θα ψάχνουν δουλειά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr