Μόνο τρεις τράπεζες “έριξαν χρήμα” στην αγορά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν καρποφόρησαν τα deals των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν οι ζημίες των ομολόγων, αλλά, κυρίως, η δανειακή έκθεση η οποία κατέστη...

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν καρποφόρησαν τα deals των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν οι ζημίες των ομολόγων, αλλά, κυρίως, η δανειακή έκθεση η οποία κατέστη- και συνεχίζει- χειρότερη μέρα με την μέρα εξαιτίας της ύφεσης στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με άλλα λόγια, οι τραπεζίτες, στην πραγματικότητα, θα ήθελαν να μειώσουν την έκθεσή τους ακόμη και στο 1/3 των συνολικών δανείων τα οποία φθάνουν τα 249 δισ. ευρώ, έναντι καταθέσεων που φθάνουν τα 207,9 δις. ευρώ. Το «χάσμα» των 41,1 δισ. ευρώ απαιτεί τρόπους χρηματοδότησης εξ ου και η ανάγκη για άμεση έξοδο στην διατραπεζική αγορά. Μόνο τότε θα μπορούσαν να βγουν να δανείσουν την ελληνική αγορά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία 9μηνου μόνο η Εθνική, η Μarfin Popular και η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζουν ελαφρά αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων, με την Εθνική να συνεχίζει τις εκταμιεύσεις. A

ντίθετα, η Alpha Bank και η Eurobank προτίμησαν να μειώσουν επί σκοπού, τα δάνεια  τους σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την μελλοντική έκθεση τους. Είναι ενδεικτικό ότι, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 7,1% στην Εθνική, 7,2% στην Eurobank, 6,8% στην Τράπεζα Πειραιώς, 7,1% στην Marfin Popular και 7,7% στην Alpha Bank.

Αναλυτικά, η  εικόνα ανά τράπεζα έχει ως εξής :

Εθνική  Τράπεζα

Στα 50,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι  χορηγήσεις στην Ελλάδα εμφανίζοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ, ενώ  οι εκταμιεύσεις σε στεγαστικά δάνεια έφθασαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 74,4 δισ. ευρώ

Εurobank

Mείωση κατά 1 δισ. ευρώ εμφάνισε στο δανειακό χαρτοφυλάκιο από πέρυσι η Eurobank καθώς το συνολικό χαρτοφυλάκιο έφθασε τα 57,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προτίμησε, όπως σημειώνει, την αναδιάρθρωση των δανείων υπέρ των δανείων με τις μεγάλες εξασφαλίσεις.  

Τράπεζα Πειραιώς

  Στα 37,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές χορηγήσεις έναντι 37,4 δισ. ευρώ το περυσινό 9μηνο, ενώ τα 5,4 δισ. ευρώ αποτελούν «αυτοχρηματοδοτούμενα δάνεια.

 Μarfin Popular

Στα 27,1 δισ. ευρώ έφθασε το συνολικό χαρτοφυλάκιο έναντι 25,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% βρίσκεται  στην Ελλάδα, το 38% στην Κύπρο το 11% σε διεθνείς δραστηριότητες.

Αlpha Bank

Μεθοδευμένη μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ επιχείρησε η Alpha Bank η οποία εμφάνισε στο 9μηνο χαρτοφυλάκιο ύψους 52 δισ. ευρώ έναντι 53,3 δισ. ευρώ, ενω όπως σημειώνει η τράπεζα οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 232 εκατ. ευρώ από 212 εκατ. ευρώ στο περσινό 9μηνο.

Συμπερασματικά, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρούσαν  σε συμφωνίες συγχώνευσης αν τα οφέλη  θα ήταν μεγαλύτερα. Αν όμως η μια  κληρονομούσε προβλήματα της άλλης  κανείς από τους βασικούς μετόχους δεν θα ήθελε μια συνένωση.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr