Ντόμινο χρέους και... δυσπιστίας απειλεί την Ευρώπη

Οι αγορές δεν πείθονται από τις δεσμεύσεις των πολιτικών και οικονομικών ταγών...

Οι φόβοι για επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ακόμα και στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος, τη Γερμανία και τις συν αυτώ χώρες, τις ουσιαστικά συνδεδεμένες με αυτήν οικονομίες όπως του Βελγίου ή της Ολλανδίας, θεριεύουν τις τελευταίες ώρες.

Οι αγορές δεν πείθονται ούτε από τις δεσμεύσεις των πολιτικών και οικονομικών ταγών, ούτε καν από δηλώσεις όπως αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία αντιμετώπισαν μεν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας, ούτε καν από τις αποφάσεις για σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων, στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Και ακριβώς επειδή δεν πείθονται, συνεχίζουν να πιέζουν, με αποτέλεσμα τις τελευταίες 24 ώρες το κόστος ασφάλισης των γερμανικών ομολόγων (CDS) να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ενώ το επιτόκιο στο 10ετές γαλλικό ομόλογο αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου. Στο Βέλγιο, το spread ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 και το CDS σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, ενώ αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν και τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία.

Τέλος και στη σημερινή (Τετάρτη) δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας, η απόδοση εκτινάχθηκε στο 5,28%, επίπεδο μακράν υψηλότερο κάθε προηγούμενης ανάλογης έκδοσης της χώρας.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, κάτι που ώθησε νωρίτερα την Τετάρτη τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, να ανακοινώσει από τη Σιγκαπούρη (!), όπου βρίσκεται, την έκδοση ομολόγου από το Ταμείο τον Ιανουάριο του 2011. Αυτή η δήλωση εκλαμβάνεται από τις αγορές ως προάγγελος για την έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ο χερ Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι αυτές οι εκδόσεις θα αποφέρουν κέρδη στη Γερμανία!

Τέτοιες δηλώσεις είναι που ρίχνουν... νερό στο μύλο της δυσπιστίας -αν όχι της οργής- των υπολοίπων εταίρων του Βερολίνου, που κατηγορείται πανταχόθεν πως με την πολιτική και τις δηλώσεις των υπευθύνων της γερμανικής κυβέρνησης ουσιαστικά κερδοσκοπούν!!! Τέτοια δήλωση έκανε η ίδια η Ισπανίδα υπουργός Οικονομιας, Έλενα Σαλγάδο, τέτοια είναι και η «οπτική» μεγάλων αναλυτών ξένων οίκων, που εστιάζουν στο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και ... αντοχής της Γερμανίας να συνεχίσει να πληρώνει διασώσεις τρίτων, καίτοι οι πιέσεις στο ευρώ ουσιαστικά συντηρούν τα υπερκέρδη και το εμπορικό πλεόνασμα και την υπερθέρμανση της γερμανικής οικονομίας. Για του λόγου το αληθές, η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε (!!!) στο 7%, από 7,6% τον περασμένο μήνα ...

Την ουσία του προβλήματος πάντως την απέδωσε στις δικές του δηλώσεις ο επικεφαλής της PIMCO, ο κύριος Μοχάμεντ ελ Αριάν, Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο. Μιλώντας στο CNBC, προέβλεψε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν σχέδιο διάσωσης, μέχρι οι πολιτικοί τους να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των οικονομικών προβλημάτων τους και προειδοποίησε πως η πορεία που ακολουθείται σήμερα «θα καταντήσει την Ευρώπη "ναυάγιο σε αργή κίνηση"»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr