Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ «αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει την ανισότητα των φύλων

Έρχονται αλλαγές, «προσδεθείτε» είπε εχθές στο ακροατήριο μιας κατάμεστης αίθουσας η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεσμεύθηκε να δώσει μάχη για μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στο Ταμείο και σε όλο τον κόσμο, λέγοντας χθες στο ακροατήριο μιας κατάμεστης αίθουσας: «Προσδεθείτε. Έρχεται».

Η Γκεοργκίεβα, η πρώτη αξιωματούχος που προέρχεται από μια αναδυόμενη οικονομία που τίθεται επικεφαλής του ΔΝΤ και μόλις η δεύτερη γυναίκα στη θέση αυτή, δήλωσε στη φθινοπωρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ ότι υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά να γίνει, ακόμα και στο Ταμείο, όπου οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 25% των υψηλόβαθμων θέσεων εργασίας.

Η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία και πρώτη διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας μίλησε ανοικτά για τις πληγές που έχει υποστεί η ίδια από τις μάχες που έχει δώσει ύστερα από δεκαετίες θητείας σε διεθνείς θεσμούς. Δήλωσε ότι οικονομικές μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα πως η βελτίωση της ισότητας των φύλων θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι τάσσεται υπέρ της ποσόστωσης για τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιταχυνθεί η καλύτερη αντιπροσώπευση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, επικαλούμενη μελέτες της ΔΝΤ ότι οι εταιρίες βελτίωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά 8% ως 11% όταν είχαν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια ή σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις.

«Είμαι υπέρ των ποσοστώσεων διότι διαφορετικά θα μας πάρει πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί που θέλουμε», δήλωσε.

Όταν ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην Παγκόσμια Τράπεζα το 2017, η Γκεοργκίεβα έθεσε τον στόχο να πετύχει ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις ανώτατες θέσεις και η τράπεζα πέτυχε τον στόχο αυτό ένα χρόνο αργότερα – δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι θα θέσει επίσης ως προτεραιότητα τη μισθολογική ισότητα στο Ταμείο, σημειώνοντας ότι μόνο όταν ανήλθε σε υψηλόβαθμη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα συνειδητοποίησε πόσο πολύ υπολειπόταν ο μισθός της έναντι των ανδρών συναδέλφων της για πολλά χρόνια. Δήλωσε ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν κατά μέσο όρο 16% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έφθανσε έως και το 37% στη Νότια Κορέα.

Η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε ένα νέο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ για τη μη αμειβόμενη εργασία, που έδειξε ότι οι γυναίκες απασχολούνται κατά μέσο όρο κατά 2,7 ώρες περισσότερο την ημέρα σε σχέση με τους άνδρες σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των παιδιών, τις οικιακές δουλειές και άλλη μη αμειβόμενη εργασία. Η μελέτη έδειξε ότι το χάσμα των φύλων σε μη αμειβόμενες ώρες είχε συρρικνωθεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά στις περισσότερες χώρες συνεχίζουν να υπάρχουν οι παραδοσιακές ανισότητες των φύλων. Ακόμα και στη Νορβηγία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα στη μελέτη, οι γυναίκες προσφέρουν 20% περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία από τους άνδρες, ενώ στο Πακιστάν κατά 1.000% περισσότερη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Εάν αυτού του είδους η εργασία περιλαμβανόταν στις υπολογισμούς του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το ΑΕΠ θα ενισχυόταν έως κατά 35% παγκοσμίως, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Μεμονωμένες χώρες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ σημαντικά με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Η μελέτη έδειξε ότι η μείωση των περιορισμών στην αμειβόμενη εργασία των γυναικών θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε αυτό που χαρακτήρισε «επίμονη» δέσμευσή της να αντιμετωπίσει την ανισότητα των φύλων και χρησιμοποιήσει τα εργαλεία προϋπολογισμού του Ταμείου και άλλους μηχανισμούς προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τα εμπόδια για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά το αμειβόμενο εργατικό δυναμικό.

«Δεν υπάρχει τρόπος για καμία κοινωνία να ευημερήσει χωρίς να εκμεταλλευθεί το ταλέντο όλων των ανθρώπων της –ανδρών και γυναικών. Είναι πολύ απλό, εάν αγνοήσεις μέρος των δυνατοτήτων σου…υπολείπεσαι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά επιτεύγματα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr