«Μπορούμε να κάνουμε την επιμήκυνση, χωρίς να θέσουμε νέους όρους»

«Χρειαζόσασταν απελπιστικά ξένη βοήθεια… ήσασταν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο επικεφαλής του ΔΝΤ

«Ήσασταν στο χείλος του γκρεμού τον Μάιο… χρειαζόσασταν απελπιστικά ξένη βοήθεια» ανέφερε ο κ. Ντομινικ Στρος Καν στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής χωρίς ωστόσο να υποδείξει ποιος ήταν αυτός που οδήγησε την Ελλάδα λίγο πριν την πτώση.

Σημείωσε όμως πως «υπήρχε από δεκαετίες αυτή η κατάσταση. Η μείωση των μισθών και άλλων είναι σημαντικά αλλά είχατε φτάσει σε αδυναμία και θα φτάνατε στο σημείο να παγώσετε τις πληρωμές. Φανταστείτε αυτή την εικόνα, χρειαζόσασταν απελπιστικά ξένη βοήθεια. Θα μπορούσατε να έχετε ζητήσει νωρίτερα βοήθεια αλά ήσασταν στο χείλος του γκρεμού τον Μάιο. Θα ήταν πιο δύσκολα αν δεν είχαμε παρέμβει».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η πορεία πλέον την χώρας βρίσκεται σε καλό δρόμο και δήλωσε σίγουρος «ότι αν τα πράγματα συνεχίζουν έτσι θα γίνει και η δημοσιονομική εξυγίανση» προσθέτοντας ότι «ελπίζω σε μια διετία να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας μας». Ενώ για το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου ανέφερε πως «Όσον αφορά το ΔΝΤ μπορούμε να κάνουμε την επιμήκυνση χωρίς να θέσουμε νέους όρους, ώστε να διευκολυνθείτε… δεν είναι μυστικό ότι από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ότι ήταν βραχεία η περίοδος αποπληρωμής του δανείου. Θα πρέπει να αποπληρωθούν τα ποσά. Φέτος είναι αλήθεια πως φάνηκε ότι είναι δυσχερές να αποπληρωθεί το δάνειο, η αντίληψη αυτή τυγχάνει γενικότερης αποδοχής μιας και όλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και τελικά  φρονώ ότι θα υπάρξει διακανονισμός για να είναι εφικτή η επιμήκυνση αποπληρωμής».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε μάλιστα πως πρέπει να λυθούν τρία βασικά προβλήματα, το δημοσιονομικό, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η βοήθεια που παρέχει το ΔΝΤ η οποία πέραν της οικονομικής είναι και με πολιτικές συμβουλές αλλιώς – όπως σημείωσε ο κ. Στρος Καν «θα ήταν άχρηστο να προσφέρουμε μόνο πόρους χωρίς να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην ρίζα του».

«Σήμερα» συμπλήρωσε «μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην σωστή τροχιά και στην δεύτερη επιθεώρηση της τρόικας θα γίνει ο έλεγχος από κοινού για να παρασχεθεί συγκεκριμένο πόσο, τέλος 2011 αρχές 2012 θα αποκατασταθεί  η ανάπτυξη στη χώρα» ενώ ξεκαθάρισε ότι « το πρόβλημα δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Είναι επαχθές το πρόγραμμα αλλά πρέπει να ακολουθηθεί. Επετεύχθη ο στόχος τον Σεπτέμβριο αλλά το 2011 είναι δύσκολο. Υπάρχουν τομείς που οι δαπάνες εξακολουθούν να είναι μεγάλες και ο έλεγχος είναι ακόμα ελλιπής. Το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και η εποπτεία του ασφαλιστικού και τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί».

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό χαρακτήρισε ορόσημο της μεταρρυθμίσεις ενώ πρόσθεσε πως πρέπει «να ευθυγραμμιστεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς» παραδέχθηκε όμως πως  «το χρέος θα το αντιμετωπίσετε, όλα λύνονται, αλλά δεν υπάρχει λόγος να λύσεις τα οικονομικά προβλήματα αν δεν βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα, το ΔΝΤ έχει εντυπωσιαστεί από τα όσα έχετε επιτύχει. Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει ό,τι έγινε, πολλά είναι να γίνουν ακόμα. Είναι προφανές ότι ο λαός είναι δυσαρεστημένος και εγώ βλέπω τις διαμαρτυρίες στους δρόμους, και εγώ αν ήμουν Έλληνας μπορεί να ήμουν τους δρόμους, ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, η μια πλευρά να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες, από την άλλη να συνεισφέρουν οι πολλοί πλούσιοι, να δείξετε ότι όλοι συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Δεν μας απασχολεί ποιο κόμμα υποστηρίζει το πρόγραμμα, το ζήτημα είναι το μέλλον, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος ή όχι, όλα εξαρτώνται από τον βαθμό δικαιοσύνης. Όσο πιο διερευμένη η στήριξη στο πρόγραμμα τόσο το καλύτερο. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε,. Δεν είμαστε εμπορική τράπεζα, δεν έχουμε πελάτες, ερχόμαστε όταν μια χώρα μας ζητάει να έρθουμε. Όλοι να διδαχθούν από τα λάθη μας».

Παράλληλα ο κ. Στρος Καν ξεκαθάρισε πως το ποσό των 110 δις ευρώ επαρκεί για να αναστρέψει την οικονομική πορεία της Ελλάδας. Παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη κατά το παρελθόν σε χώρες που βρέθηκαν στην θέση που σήμερα είναι η Ελλάδα όμως «Σφάλαμε και διδαχτήκαμε από τα λάθη μας και τώρα υλοποιούμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, λαμβάνουμε υπόψη την πολιτική κατάσταση την κρατούσα σε κάθε χώρα, την ιστορία, τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Δεν λέω να πει ο κόσμος «ευχαριστούμε το ΔΝΤ» αλλά να υπάρχει μια κατανόηση ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν.

Τέλος ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ εμφανίστηκε ενημερωμένος για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «Ξέρω ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το μνημόνιο, είναι πολιτική επιλογή που δεν θα επικροτήσω ή επικρίνω, όμως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία όποτε πρέπει να αποφασίσει κανείς με ποιου το μέρος θα ταχθεί. Αν στηρίξετε αυτά ή εκείνα τα μέτρα θα μπορούσατε αν στηρίξετε το μνημόνιο. Είπατε ότι είναι δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα όμως ήσασταν στο χείλος του γκρεμού. Ποιος ήταν υπεύθυνος; Δεν θα το απαντήσω, υπήρχε από δεκαετίες αυτή η κατάσταση, η μείωση των μισθών και άλλων είναι σημαντικά αλλά είχατε φτάσει σε αδυναμία και θα φτάνατε στο σημείο να παγώσετε τις πληρωμές. Φανταστείτε αυτή την εικόνα, χρειαζόσασταν απελπιστικά ξένη βοήθεια. Θα μπορούσατε να έχετε ζητήσει νωρίτερα βοήθεια αλά ήσασταν στο χείλος του γκρεμού τον Μάιο. Θα ήταν πιο δύσκολα αν δεν είχαμε παρέμβει, πηγαίνετε καλά αλά κατανοώ ότι είναι όλα πολύ δύσκολα, πετύχατε πολλά αλλά είμαι σίγουρος ότι αν α πράγματα συνεχίζουν έτσι θα γίνει και η δημοσιονομική εξυγίανση. Όσον αφορά το ΔΝΤ μπορούμε να κάνουμε την επιμήκυνση χωρίς να θέσουμε νέους όρους, ώστε να διευκολυνθείτε».

Κλείνοντας, ο κ. Στρος Καν ανανέωσε το ραντεβού με τα μέλη της επιτροπής στο άμεσο μέλλον καθώς όπως είπε «δεν βρίσκω λόγο να μην ξανασκεφθώ και μάλιστα σύντομα την Ελλάδα και να συνεχίσουμε την κουβέντα μας, ελπίζω σε μια διετία να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας μας».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr