VivaWallet: Επένδυση 75 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη σε 23 χώρες

VivaWallet: Επένδυση 75 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη σε 23 χώρες

O δυναμικός ελληνικός όμιλος υλοποιεί ένα πλάνο 75 εκατ. ευρώ για να εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό οργανισμό πληρωμών σε 23 χώρες

VivaWallet: Επένδυση 75 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη σε 23 χώρες
Ξεκίνησε από ένα μικρό γραφειάκι στο Μαρούσι από τρεις φίλους που δούλευαν πάνω σε λογισμικό με πελάτες κυρίως τράπεζες. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η εταιρεία που είχαν ξεκινήσει οι κύριοι Χάρης Καρώνης (εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου), Μάκης Αντύπας και Πάνος Τσάκος έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό όμιλο που ακούει στο όνομα Viva Wallet.

Μ ια πολλά υποσχόμενη δύναμη πανευρωπαϊκά στον χώρο του FinTech και της παροχής υπηρεσιών πληρωμών, με πάνω από 350 εργαζομένους και δραστηριότητα σε 14 χώρες, με στόχο έως το επόμενο καλοκαίρι να φτάσει τις 23.

«Θέλουμε να γίνουμε ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός πληρωμών που θα προσφέρει προσαρμοσμένες υπηρεσίες σε κάθε χώρα», λέει στο «business stories» ο αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Γιάννης Λάριος. Δεν κρύβει μάλιστα ότι η πρόταση εξαγοράς της Praxia Bank εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο προκειμένου η εταιρεία να πάρει τραπεζική άδεια.
VivaWallet: Επένδυση 75 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη σε 23 χώρες


Η τελευταία, όπως εξηγεί, θα δώσει τη δυνατότητα στη Viva να προσφέρει συνολικές λύσεις στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και να σπάσει τον τοίχο που ορθώνουν οι τράπεζες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ανακόψουν τη δυναμική των εταιρειών FinTech. Το ίδιο, όπως λέει, θα επιδιωχθεί και στη Βρετανία, αφού όμως ξεκαθαρίσουν τα του Brexit.

Σε αυτό τον στόχο αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας έχουν πιστέψει ηχηρά ονόματα του εγχώριου και διεθνούς επιχειρείν μπαίνοντας στη μετοχική σύνθεση της Viva Wallet Holdings σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η οικογένεια Λάτση στην αρχή, έπειτα ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω του fund Diorama και της Deca Investment, που ελέγχει και κεφάλαια της ΕΤΕπ, και εσχάτως μία σειρά Αμερικανών και Ευρωπαίων επενδυτών, «γνωστών, που βρίσκονται στις λίστες του “Forbes”», λέει ο κ. Λάριος χωρίς όμως να αποκαλύπτει τα ονόματά τους.

Οι τελευταίοι έβαλαν πρόσφατα στην εταιρεία άλλα 75 εκατ. ευρώ για να καλύψουν το πλάνο ανάπτυξης της Viva Wallet στην Ευρώπη. Μετά την τελευταία αύξηση και καθώς η αποτίμηση της εταιρείας έχει φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ ο κ. Καρώνης με τους υπόλοιπους ιδρυτές εμφανίζονται να ελέγχουν σήμερα το 52%, οι νέοι μέτοχοι το 25%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό η οικογένεια Λάτση και το Diorama Fund μέσω της Deca Investments.

Η διαρκώς ανοδική πορεία της εταιρείας αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά της μεγέθη. Πέρυσι ο όμιλος Viva Wallet Holdings είχε κύκλο εργασιών 25 εκατ. ευρώ. Φέτος μόνο η θυγατρική του Viva Payments, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα, θα φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκησή της (από 19 εκατ. ευρώ πέρυσι), και η Viva Services, γνωστή για την πλατφόρμα viva.gr, θα φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ, από περίπου 6,3 εκατ. που ήταν πέρυσι.

Κλείσιμο
Οι δε συναλλαγές που εκκαθάρισε η Viva φέτος ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο έως το 2022 μέσω της πανευρωπαϊκής ανάπτυξης να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.

Η άνοδος

Πώς έφτασε όμως ένα γραφείο τριών ανθρώπων που πρόσφερε υπηρεσίες στις τράπεζες σήμερα να διεκδικεί ζωτικό χώρο από αυτές εκπροσωπώντας το νέο;
Το 2008 φαίνεται ότι ήταν το έτος-ορόσημο για την εξέλιξη της εταιρείας που ως τότε απλώς παρείχε υπηρεσίες λογισμικού. Οπως εξηγεί ο κ. Λάριος, ήταν η χρονιά κατά την οποία αφενός άρχισαν να μειώνονται τα πρότζεκτ από τις τράπεζες λόγω της κρίσης και αφετέρου εκδόθηκε η πρώτη Κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών πληρωμών επιχειρώντας να τερματιστεί το μονοπώλιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εκείνη τη χρονιά ελήφθη η απόφαση και δημιουργήθηκε η πλατφόρμα viva.gr, μέσω της οποίας ουσιαστικά παρείχε υπηρεσίες διάθεσης εισιτηρίων (θέατρα, μεταφορές κ.ο.κ.). «Αν το καλοσκεφτείτε, η πλατφόρμα αυτή ήταν ένα πρόπλασμα τράπεζας χωρίς βέβαια να είμαστε. Παίρναμε λεφτά τα οποία αποδίδονταν στον λογαριασμό του πελάτη μας», λέει ο κ. Λάριος.

Το 2011 η εταιρεία, με τη μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, πήρε άδεια ως ίδρυμα πληρωμών από την ΤτΕ και το 2014 εξελίχθηκε σε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Εν ολίγοις, μπορούσε πλέον να τηρεί υπόλοιπα των πελατών της και να προσφέρει πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι η εποχή που η οικογένεια Λάτση τη συνδράμει με επένδυση 6 εκατ. ευρώ. «Τότε πήραμε την απόφαση να διασυνδεθούμε άμεσα με τη Visa, τη Mastercard και τις άλλες εταιρείες του χώρου, να σταματήσουμε δηλαδή να είμαστε απλώς ένας κρίκος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό βέβαια ήθελε υποδομές και πιστοποιήσεις. Πήραμε, λοιπόν, την απόφαση να το κάνουμε μόνοι μας και όχι απλώς να αγοράσουμε κάτι έτοιμο που αφενός δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τη βάση του και αφετέρου δεν ήταν στο Cloud. Πήγαμε τότε λοιπόν στη Microsoft και πάνω στην πλατφόρμα Azure χτίσαμε το δικό μας σύστημα στο Cloud. Ημασταν μάλιστα οι πρώτοι στην Ευρώπη που κάναμε κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο παρήγαμε υπηρεσίες αιχμής, ευέλικτες και χωρίς μεγάλος κόστος. Επίσης, επειδή τα φτιάξαμε όλα στο Cloud, πάντα μπορούμε να ανοίξουμε τη δυναμικότητα και σε νέες χώρες, κάτι που εκμεταλλευόμαστε τώρα», σημειώνει ο κ. Λάριος και συνεχίζει: «Ετσι, λοιπόν, καταφέραμε και προσφέραμε ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρηματίες με πολύ χαμηλότερο κόστος για τους ίδιους φτιάχνοντας έναν κύκλο υπηρεσιών γύρω από τις συναλλαγές: από τη δημιουργία και τήρηση ενός λογαριασμού (σε τράπεζα) όπου βάσει νομοθεσίας βρίσκονται το σύνολο των κεφαλαίων διαθέσιμων στο 100%, τη σύνδεσή τους με POS αιχμής, αλλά και τη χορήγηση μιας business debit κάρτας στους πελάτες. Γενικά ο στόχος μας είναι οι επαγγελματίες και όχι οι καταναλωτές».

Και όπως φαίνεται, τα καταφέρνουν αρκετά καλά αφού προσφέρουν υπηρεσίες αφενός χαμηλότερου κόστους σε σχέση με αυτές των τραπεζών, αλλά και ποιοτικές χωρίς τεχνικά προβλήματα, κάτι που έχουν εκτιμήσει ακόμα και μεγάλοι όμιλοι, όπως πρόσφατα η MyMarket.

Τρία χρόνια μετά, το 2017, όπως εξιστορεί ο κ. Λάριος, αποφασίστηκε το επόμενο βήμα να είναι η Ευρώπη. Το σχέδιο είναι η φυσική παρουσία σε καθεμία χώρα, κυρίως λόγω των τοπικών αγκυλώσεων, συνηθειών και περιπλοκότητας που υπάρχουν στις αγορές αυτές που καθιστούν την ενιαία αγορά περισσότερο στα χαρτιά. «Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες FinTech εμείς επιλέξαμε αυτό τον τρόπο ώστε να μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το τοπικό στοιχείο. Να μπορούμε να προσφέρουμε, για παράδειγμα, λογαριασμούς με IBAN της ίδιας της χώρας και όχι μιας άλλης, όπως επίσης και οι κάρτες μας να συμπεριλαμβάνουν και τους τοπικούς παρόχους, όχι μόνο τους διεθνείς», λέει ο κ. Λάριος.

Στο άρμα της Viva Wallet τότε ανέβηκε ο κ. Δασκαλόπουλος με επένδυση 15 εκατ. ευρώ. «Επιλέξαμε για αρχή τις πιο δύσκολες χώρες: τη Βρετανία όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και το Βέλγιο του οποίου η αγορά θεωρείται πολύ κλειστή, ένα “σιλό”, όπως το λέμε. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, γεγονός που ουσιαστικά ενεργοποίησε φέτος και το σχέδιο επέκτασης και σε άλλες χώρες με στόχο έως το καλοκαίρι να φτάσουν τις 23.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίθηκε απαραίτητη νέα χρηματοδότηση της εταιρείας επιτυγχάνοντας προ μηνών τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει σε εταιρεία του είδους τα τελευταία χρόνια με την τοποθέτηση 75 εκατ. ευρώ από σημαίνοντες επενδυτές. Εως τώρα στήναμε και δουλεύαμε ένα εργοστάσιο πληρωμών με την καρδιά του στην Ελλάδα. Πλέον έχοντας τα κεφάλαια αυτά θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε και ομάδες πωλήσεων σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε και θα πάμε στην επόμενη φάση ανάπτυξης. Ωστόσο η καρδιά και η βάση της εταιρείας θα παραμείνουν στην Ελλάδα όπου έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θεωρούμε ότι είναι και το όπλο μας». Με την πανευρωπαϊκή επέκταση, όπως εξηγεί ο κ. Λάριος, η εταιρεία όχι μόνο θα εστιάσει στην εκεί μικρή επιχειρηματικότητα ή τις διαφόρων τύπων πλατφόρμες, αλλά θα μπορέσει εξελιχθεί σε εταίρο μεγάλων πολυεθνικών και παράλληλα να λειτουργήσει ως μέσο για άλλες FinTech εταιρείες ή χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η τραπεζική άδεια, με δεδομένα τα εμπόδια που θέτουν οι τράπεζες σε διάφορες χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τις καταγγελίες που έχει κάνει η Viva στις αρμόδιες αρχές, ώστε να μη χάσουν μερίδια.

Η τραπεζική άδεια

«Θέλουμε να έχουμε μια πανευρωπαϊκή τραπεζική άδεια με την οποία θα επιχειρήσουμε να σπάσουμε τα “σιλό”», αναφέρει ο κ. Λάριος. Κατά τον ίδιο, η περίπτωση της Praxia Bank εμφανίστηκε ίσως την κατάλληλη στιγμή, με δεδομένο ότι ήδη η Viva ενεργοποιούσε το σχέδιό της να πάρει άδεια διαδικτυακής τράπεζας στην Ευρώπη. Καθώς όμως το μόνο που ενδιαφέρει την εταιρεία είναι η απόκτηση της άδειας και όχι να διατηρήσει το business plan που είχε η Praxia, έχει καταθέσει προσφορά 20 εκατ. ευρώ στην Atlas Merchant Capital, με την πρόβλεψη μάλιστα να αφήσει ανοιχτές μόλις 20 θέσεις εργασίας, αφού «ο στόχος είναι η δημιουργία αποκλειστικά διαδικτυακής τράπεζας και όχι με καταστήματα». Εάν πάλι δεν ευοδωθεί η πρόταση για την Praxia Bank, όπως εξηγεί, τότε θα αναζητηθεί άδεια σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με την τραπεζική άδεια, όπως διευκρινίζει, αφενός η Viva Wallet θα σπάσει τα «σιλό» των ευρωπαϊκών αγορών μέσω κατά τόπους γραφείων ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα και αφετέρου θα διευρύνει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες. «Η τράπεζα αυτή θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στους επιχειρηματίες και τα καταστήματα, όχι τους καταναλωτές. Πρώτα απ’ όλα θα συγκεντρώσουμε το σύστημα των λογαριασμών που σήμερα τηρούμε σε όλες τις τράπεζες στη δική μας. Επειτα θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε τη δυνατότητα υπεραναλήψεων ή μικροδανείων ή προεξόφληση δόσεων στους πελάτες μας. Παράλληλα θα στηρίξουμε και άλλα FinTechs. Σε λίγο δημιουργείται το πλαίσιο για μικροδάνεια που θα παρέχουν επιχειρηματικές οντότητες που δεν θα είναι τράπεζες. Μπορούμε, για παράδειγμα, να γίνουμε aggregator, να λειτουργούμε γι’ αυτές, δηλαδή σαν πλατφόρμα», σημειώνει ο κ. Λιάρος. Λόγω Brexit θα επιχειρηθεί η απόκτηση τραπεζικής άδειας και στη Βρετανία, αλλά σε δεύτερο χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης