Η Κίνα «μαζεύει» ρευστότητα από την αγορά

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προϊδεάσει, ήδη από τις 3 του Δεκέμβρη, για την απόφασή της να προχωρήσει σταδιακά σε μέτρα αποθέρμανσης της οικονομίας της, στην υιοθέτηση – όπως τη χαρακτήρισε – μιας πιο «συνετής» οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προϊδεάσει, ήδη από τις 3 του Δεκέμβρη, για την απόφασή της να προχωρήσει σταδιακά σε μέτρα αποθέρμανσης της οικονομίας της, στην υιοθέτηση – όπως τη χαρακτήρισε – μιας πιο «συνετής» οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Τα πρώτα μέτρα που έλαβε στόχο είχαν τον σχετικό περιορισμό της ρευστότητας που κυκλοφορεί στην αγορά, αφού ήδη τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού ήταν ανησυχητικά: δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στον μήνα και τρεις διαδοχικές αυξήσεις του υποχρεωτικού ορίου των αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών μέσα σε 20 ημέρες. Τώρα έρχεται ακόμα μια απόφαση να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει το μήνυμα πως η Κίνα θα αρχίσει σταδιακά να στρέφεται και στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς της, αφού η κατανάλωση στο εσωτερικό και η αναδιάρθρωση της εγχώριας οικονομίας φαντάζει ως η ενδεδειγμένη λύση για την μερική απεξάρτηση της χώρας από το – ούτως ή άλλως κολοσσιαίο – εξαγωγικό της εμπόριο. Η Κίνα λοιπόν αποφάσισε να απαιτήσει από τις κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν τα μερίσματα που θα αποδώσουν για τη χρήση 2010 στους μετόχους τους – δηλαδή στο κινεζικό Δημόσιο – σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν επιπλέον πόροι για τη χρηματοδότηση των δημοσίων προγραμμάτων και των κοινωφελών υπηρεσιών, όπως οι κλάδοι Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες εταιρείες πετροχημικών, καπνού και τσιγάρων, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας υποχρεώνονται εφεξής να αποδίδουν στους μετόχους τους μερίσματα ίσα με το 15% των ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ κερδών τους, (έναντι 10% που ισχύει σήμερα).

Η σχετική απόφαση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλες τις εταιρείες PetroChina, Sinopec, China Mobile και China Telecom.
Η ίδια απόφαση αφορά και τις εταιρείες στις οποίες το κινεζικό Δημόσιο διατηρεί κάποιου είδους μετοχική συμμετοχή, όπως η μεταλλευτική Baosteel, η Air China αλλά και η κραταιά Chinalco. Αυτές θα αποδίδουν μέρισμα 10% των προ φόρων κερδών τους (από 5% σήμερα).

Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 122 κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις θα συνεισφέρουν περί το 1 τρις ριμίνμπι (το ... εγχώριας χρήσης γουάν δηλαδή) στα κρατικά ταμεία.

Η εξέλιξη αυτή δεν τροφοδοτεί μόνο με «φρέσκο» χρήμα τα κρατικά ταμεία, αλλά παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση της αποθέρμανσης της οικονομίας αφού τα κεφάλαια αυτά θα μειώσουν σημαντικά την πλεονάζουσα ρευστότητα των ομίλων που κινούν την οικονομία της Κίνας και φυσικά τη δυνατότητά τους να τα χρησιμοποιήσουν επενδυτικά ή επεκτατικά, επιτείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Κίνα μοιάζει να μαθαίνει από τα λάθη της Δύσης ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr