Φοβούνται πια να δανειστούν οι Έλληνες

Μια από τις χειρότερες περιόδους, διανύουν οι τράπεζες, με ορατό κίνδυνο, το 2008 να καταγραφεί ως μια από τις πιο «μαύρες χρονιές» της τελευταίας εικοσαετίας. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν στάσιμοι ενώ σε ορισμένους τομείς καταγράφεται ήδη επιβράδυνση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για το 80% των πολιτών η ακρίβεια είναι ο προθ

Μια από τις χειρότερες περιόδους, διανύουν οι τράπεζες, με ορατό κίνδυνο, το 2008 να καταγραφεί ως μια από τις πιο «μαύρες χρονιές» της τελευταίας εικοσαετίας. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν στάσιμοι ενώ σε ορισμένους τομείς καταγράφεται ήδη επιβράδυνση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για το 80% των πολιτών η ακρίβεια είναι ο προθάλαμος της φτώχειας. Πληθαίνουν στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ οι φωνές απόγνωσης καθημερινών ανθρώπων που δηλώνουν οτι καλύπτουν ακόμη και τα έξοδα διατροφής με τις πιστωτικές κάρτες. Οσοι βέβαίως μπορούν ακόμη να τις χρησιμοποιούν ή να τις αποκτήσουν. Σήμερα δεν είναι πλέον αυτονόητο οτι εάν απευθυνθεί κανείς σε μια τράπεζα θα αποκτήσει την κάρτα ή το δάνειο που θα ζητήσει.

Από εκείνους που καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, μόλις και μετά βίας οι μισοί φτάνουν μέχρι το τέλος και δανειοδοτούνται με οποιασδήποτε μορφής δάνειο.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το 50%  έως 55% των αιτήσεων νοικοκυριών  που δέχονται οι τράπεζες για κάθε μορφής δάνειο λιανικής τραπεζικής (στεγαστικό, καταναλωτικό, προσωπικό, αυτοκινήτου, πιστωτική κάρτα) απορίπτεται. Δηλαδή ένας στους δύο φεύγει άπραγος κυνηγώντας την τύχη του σε κάποια άλλη τράπεζα, με ελάχιστες ελπίδες να ικανοποιηθείτο αίτημά του, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια δανειοδότησης.

Εκταμιεύονται 1 στα 3 δάνεια
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός οτι το τελευταίο δίμηνο, παρατηρείται επίσης το φαινόμενο, ένα μέρος των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων να παραμένει στα αζήτητα, είτε επειδή ο καταναλωτής άλλαξε γνώμη, είτε επειδή πείστηκε ότι μπορεί να βρει καλύτερους όρους δανειοδότησης. Το ποσοστό αυτών των αιτήσεων κυμαίνεται από 15% έως και 40%!

Δηλαδή αν για παράδειγμα μια τράπεζα δέχεται 1000 αιτήσεις το μήνα, εγκρίνονται μόνον οι 500 και από αυτές εκταμιεύονται κατά μέσο όρο οι 350.

Επίσης το ίδιο διάστημα, οι αιτήσεις για νέα δάνεια έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μείωση, γεγονός που θα αποτυπωθεί στον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης εργασιών και στα αποτελέσματα του εξαμήνου, για τα οποία αγωνιούν ήδη οι Ελληνες τραπζίτες. 

Η εικόνα που προαυσίασαν οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους του πρώτου τριμήνου δεν αποτυπώνει τα παραπάνω προβλήματα, καθώς το πρώτο τρίμηνο τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε απόλυτο νούμερο κατά 1,6 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1δις. ευρώ εκταμιεύθηκε από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Εμπορική).

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες «αναγνωρίζουν» οτι ο ρυθμός αύξησης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει ως ένα βαθμό και τη «δύναμη της αδράνειας», κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία τους δεν συνεχίζεται στο δεύτερο τρίμηνο, δημιουργώντας αδιέξοδο.

Δεδομένου του αυξημένου κόστους άντλησης ρευστότητας και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, η περαιτέρω άνοδος του κόστους δανεισμού μοιάζει να αποτελεί μονόδρομο για τις τράπεζες. Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό με ορατό τον κίνδυνο για όποια τράπεζα το επιχειρήσει, να οδηγήσει σε μαζική φυγή πελατών προς τον ανταγωνισμό ή σε αύξηση των «κανονιών».

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr