Ελληνογερμανικό forum υψηλών στόχων με Μέρκελ- Μητσοτάκη

 Μεγάλο ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών- Υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (ΜOU) του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE και της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας μεγάλης δυναμικότητας. 

Σε πείσμα του ντόμινο της ακύρωσης των κάθε είδους εκδηλώσεων που προκάλεσε η επέλαση του κορωνοϊού, την περασμένη Δευτέρα η αίθουσα συνεδρίων του Μεγάρου της Γερμανικής Οικονομίας στο Βερολίνο ήταν κατάμεστη . To pla b για τη μετάθεση στο μέλλον του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Forum ήταν έτοιμο, αλλά η ισχυρή βούληση για τη διεξαγωγή που είχαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερκέρασαν τις εισηγήσεις για αναβολή ή ματαίωση.

Το Forum, το οποίο είχε τον φιλόδοξο τίτλο «Όραμα και Ευκαιρίες για Επενδύσεις», όχι απλώς έγινε, αλλά στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μαραγκό , το μέλος του ΔΣ κ. Γιώργο Πατεράκη (εκατέρωθεν της κυρίας Μέρκελ στη φωτογραφία) και ο γενικός διευθυντής Αθανάσιος Κελέμης. Περισσότερες από 350 επιχειρήσεις από τη Γερμανία και την Ελλάδα που εκπροσωπούσαν πολλούς διαφορετικούς τομείς της Οικονομίας έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων.



Μπορεί η συγκυρία να υποχρέωσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφερθούν στις παρεμβάσεις τους τόσο στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός, ωστόσο το ζητούμενο της εκδήλωσης που ήταν να τονωθεί το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ήταν διάχυτο στην αίθουσα της εκδήλωσης, αλλά και στα τραπέζια που είχαν στηθεί σε παρακείμενο χώρο για ανίχνευση ένθεν κακείθεν επενδυτικών ευκαιριών. Πιο σημαντικό η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (ΜOU) του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE και της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας μεγάλης δυναμικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που είναι στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης.






Η θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Forum επισφραγίστηκε με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής γερμανικών επιχειρήσεων στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να ηγηθεί η ίδια της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας της χώρας της αλλά και να προτιμήσει την Ελλάδα για τις φετινές διακοπές. Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ.



Στο «σωστό δρόμο»

Η ελληνική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στο Βερολίνο ήταν υψηλού επιπέδου τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη πλαισίωνε μια πλειάδα υφυπουργών και άλλων αξιωματούχων που ήταν διαθέσιμοι για να παρουσιάσουν στους Γερμανούς επιχειρηματίες το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες και τις ευκαιρίες που διανοίγονται.Αλλά καιαπό γερμανικής πλευράς, τόσο η καγκελάριος όσο και άλλοι που έλαβαν τον λόγο δεν φείστηκαν επαίνων για τον «σωστό δρόμο» που βλέπουν να κινείται η ελληνική οικονομία.
«Όποιος παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις της ημερίδας σίγουρα δεν θα έχει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι στην αρχή μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο οποίος ανέλαβε να συνοψίσει τα συμπεράσματα τουForum.

O ίδιος επεσήμανε με έμφαση το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την KFWκαι την EIB για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πράσινης ενέργειας.Το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» που έχει καταρτισθεί προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισ. και 60.000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη δεκαετία. Η Ελλάδα «έχει φιλόδοξους αλλά καιρεαλιστικούς στόχους» καιπροσβλέπει στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας στην πράσινη οικονομία και τους σχετικούς παραγωγικούς τομείς.



Η δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2028 αποτελεί δέλεαρ για προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων. Οι στόχοι που έχουν τεθεί«προβιβάζουν» την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στη μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας, με στόχο, όπως τονίσθηκε στο Forum, τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ένα πράσινο και καινοτόμο ενεργειακό κολοσσό. Tο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), επιχειρησιακή ανασυγκρότηση μέσω νέων τεχνολογιών και εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης με 1.000 σταθμούς φόρτισης οι οποίοι θα φτάσουν μεσοπρόθεσμα τους 10.000. Στο περιθώριο του Forum ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE και η ΔΕΗ υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (ΜΟU) για την παραγωγή ενέργειας μεγάλης δυναμικότηταςστην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που είναι στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και των start-up, που, όπως ειπώθηκε,η χώρα μας διαθέτει «εξαιρετικό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό». Όπως επισημάνθηκε, το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό αριθμητικά αλλά πολύ δυναμικό. Μικρές ελληνικές εταιρείες αναζητούν διεθνείς εταίρους για να αυξήσουν την κλίμακα τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εμπειρία της Beat η οποία μέσω της συνεργασίας της με την Mercedes έχει καταστεί παγκόσμια ηγέτιδα στον τομέα των αστικών μεταφορών της οικονομίας διαμοιρασμού.

Υπογραμμίστηκε ακόμη και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού που είναι ήδη πολύ ανεπτυγμένη. Η Ελλάδα φιλοξένησε το 2019 4,5 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών και οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για συνεχίσει να κινείται ανοδικά το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία. Η επένδυση, εξάλλου, τηςFraport σε ελληνικά αεροδρόμια συνέβαλε στην προσέλκυση και άλλωνγερμανικών επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα. Ούτως ή άλλως η Γερμανία είναι τα τελευταία χρόνια ο υπ΄ αριθμόν ένα επενδυτής στην Ελλάδα, ενώ στο Forum του Βερολίνου κατεδείχθη ότι υπάρχουν σημαντικάπεριθώρια περαιτέρω ανάπτυξης ειδικά με βάση και τις νέες βελτιώσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης με την Μέρκελ μπαίνουν στο χώρο του Ελληνογερμανικού φόρουμ - Δείτε βίντεο
«Τρέχει» τις επενδύσεις ο Κυριάκος - Ο «νέος» ρόλος της Deutsche Telekom   
Γερμανικός Τύπος: Ευνοϊκός άνεμος στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr