Κορωνοϊός: Σενάριο τρόμου με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη

Κορωνοϊός: Σενάριο τρόμου με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη

Το καλύτερο σενάριο προβλέπει μείωση της ανάπτυξης από το 2,5%, στο 1,2% λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Σενάριο τρόμου με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη
Κάθε δισ. που πέφτει στις αγορές ως επένδυση, αντιστοιχεί σε 10.000 θέσεις εργασίας. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, αναμένεται να εξελιχθεί σε οικονομική λαίλαπα για τον σύγχρονο κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 0,9% συρρίκνωση, από 2,5% ανάπτυξη που είχε υπολογιστεί για το 2020.

Για να δοθεί ένα συγκρίσιμο μέγεθος των απωλειών που θα επιφέρει σε βάθος χρόνους η πανδημία covid-19, αρκεί να τονίσουμε ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009, «έκοψε» 1,7% από την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, μνημόνια σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φτωχοποίηση, περικοπές σε προγράμματα έρευνας και διαστήματος, και κοινωνικές αναταραχές σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τρόπος αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης λόγω της πανδημίας, θα είναι εντελώς διαφορετικός, σε σχέση με την οικονομική κρίση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η μελέτη των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε ως καλύτερο σενάριο τη μείωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από το 2,5% που είχε προβλεφθεί προ κορωνοϊού, στο 1,2% ανάπτυξη. Πρόκειται για καταστροφή, αν υπολογίσει κανείς πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας αφορά η συγκεκριμένη μείωση. Το χειρότερο σενάριο, όμως, ισοδυναμεί με ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, πολλαπλάσια σε σύγκριση με το αισιόδοξο σενάριο, καθώς αναφέρεται σε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,9%. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πτώση 3,4 ποσοστιαίων μονάδων, από τους υπολογισμούς και τα σχέδια της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι συνέπειες που θα υπάρξουν από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 50%, καθώς θα είναι διαφορετικές σε κάθε μία από τις μεγάλες οικονομίες, της Κίνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στις οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα είναι τεράστιος, καθώς ήδη έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαιτίας του «lockdown» και θα χαθούν πολλές περισσότερες ακόμα. Βάσει της έκθεσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα με χρήματα και ελαφρύνσεις, ώστε η ανάκαμψη να συμβεί με ταχύτατους ρυθμούς και να μην επέλθει η ολική καταστροφή των οικονομιών.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Παναμάς: Δύο νεκροί και 136 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός - Βραζιλία: 240 νεκροί και σχεδόν 6.900 κρούσματα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει με λιγότερες πτήσεις να «κόψει τα φτερά» της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης