Εγκρίθηκαν δύο νέες επενδύσεις ΣΔΙΤ 165 εκατ. ευρώ

Άναψε «πράσινο φως» για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. καθώς και για τις νέες υποδομές και φοιτητικές εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα στη Θράκη – Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν τα δύο πρότζεκτς

Την έγκριση της σε δύο νέα σημαντικά πρότζεκτς, συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, παρείχε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Πρόκειται για την «Πολιτεία Καινοτομίας», το κέντρο καινοτομίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο και αναμένεται να λειτουργήσει ως cluster για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, και όχι μόνο, και για το συγκρότημα των φοιτητικών εστιών και υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το πρώτο έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 105 εκατ. ευρώ. Και τα δύο είναι αρκετά «ώριμα» ως πρότζεκτς, για τα οποία έχει δουλέψει αρκετά το τελευταίο διάστημα η ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ υπό τον κ. Νίκο Μαντζούφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η δημοπράτηση τους, μετά τη σημερινή έγκριση, αναμένεται να ξεκινήσει μετά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής συμμετείχαν ο Υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, η Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, ο Υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρ. Δήμας, ο Υφυπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Βασ. Διγαλάκης και ο ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Ν. Μαντζούφας.

Το πρότζεκτ «Πολιτεία Καινοτομίας»

H «Πολιτεία Καινοτομίας», μία πρωτοβουλία του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστου Δήμα αναμένεται να αναπτυχθεί στην έκταση 17,893 τ.μ. του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και θα φιλοξενεί Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Το έργο, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστεί ως προς παραχώρηση ΣΔΙΤ. Κοινώς θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια στον επενδυτή ο οποίος και θα αναλάβει να σχεδιάσει, κατασκευάσει και διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις αποδίδοντας ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που θα έχει στο Δημόσιο, το οποίο παραχωρεί την έκταση.

«Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο επενδυτής που θα το πάρει αφενός θα πρέπει να είναι σε θέση να κινητοποιεί Κεφάλαια και αφετέρου να προσελκύσει ενοικιαστές ώστε να αναδειχθεί και ο ρόλος που θέλουμε να παίξει η εγκατάσταση ως ευρύτερο κέντρο καινοτομίας», σημείωναν κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης.

Συνολικά, με βάση τους πολεοδομικούς όρους που ισχύουν, αναμένεται να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 35.000 τμ. Το Δημόσιο αναμένεται να θέσει ορισμένες προδιαγραφές, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί μεγάλη ελευθερία στον επενδυτή.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωναν οι κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης, θα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: «η ‘Πολιτεία Καινοτομίας’ θα πρέπει να λειτουργήσει ως κυψέλη συγκεντρώνοντας μικρούς και μεγάλους ‘παίκτες’ και όχι να ενοικιαστεί σε δύο – τρεις μεγάλες και γνωστές εταιρείες. Ο στόχος δεν είναι απλά να φιλοξενεί γραφεία γνωστών επιχειρήσεων, αλλά να γίνει πραγματικά κέντρο καινοτομίας».

Οι υποδομές του ΔΠΘ

Σε ο,τι αφορά τις νέες υποδομές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό, το οποίο είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο.

Το πρότζεκτ, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Το σχέδιο προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:

Στην Ξάνθη αναμένεται να αναγερθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας εμβαδού 15.000 τμ όπου θα στεγαστούν νέες αλλά και παλιές ερευνητικές δομές. Τα εργαστήρια ων πολυτεχνικών σχολών, αίθουσες εργασίας, αίθουσα για συνέδρια κοκ

Στην Κομοτηνή θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες με 350 κλίνες και μεγάλο χώρο σίτισης δυναμικότητας 2.5000 ανθρώπων. Επίσης θα δημιουργηθεί μία κεντρική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, μία σύγχρονη και ψηφιοποιημένη δομή. Επίσης μία μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 17.000 τμ.

Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες με 350 κλίνες καθώς και ένας μεγάλος χώρος σίτισης για 1.500 άτομα.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στη Θράκη και που θα αναβαθμίσουν το πανεπιστήμιο αλλά και την περιοχή.

Για το συγκεκριμένο έργο ο επενδυτής που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των υποδομών για τα επόμενα 27 χρόνια θα λαμβάνει τη λεγόμενη «πληρωμή διαθεσιμότητας» απ’ το ελληνικό Δημόσιο. Κοινώς θα χρηματοδοτήσει με δικά του Κεφάλαια την επένδυση και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργικότητα τους έναντι «μισθώματος» που θα λαμβάνει. Ωστόσο, όπως εξηγούσαν κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης θα υπάρχουν και ποιοτικοί όροι που με βάση αυτούς δύναται να ρυθμίζεται το ‘μίσθωμα’.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Περιορισμοί κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες της Πάτρας και του Βόλου

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν 40 φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Στους 59 οι νεκροί του κορωνοϊού - 1.613 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr