Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμο 1.200 ευρώ για την εργασία μετά την αναστολή σύμβασης

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμο 1.200 ευρώ για την εργασία μετά την αναστολή σύμβασης

Παρατείνεται έως της 24 Απριλίου η δυνατότητα χορήγησης άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρόστιμο 1.200 ευρώ για την εργασία μετά την αναστολή σύμβασης
Με πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο θα τιμωρούνται οι εργοδότες που θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και τους υποχρεώνουν να εργάζονται. Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θεσμοθετείται νέο πρόστιμο με οριζόντια λογική για την περίοδο κατά την οποία ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού Covid-19.

Παράλληλα παρατείνεται έως της 24 Απριλίου η δυνατότητα χορήγησης άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.

Η αναστολή της σύμβασης εργασίας πρέπει να αφορά υποχρεωτικά συνεχόμενο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών ανά μισθωτό και μπορεί να εφαρμοστεί με έναρξη εντός της περιόδου 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου.

Κατ΄εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα με χθεσινή εγκύκλιο να διακόπτει η επιχείρηση που πλήττεται την αναστολή σύμβασης των εργαζομένων τους για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Για το επίμαχο διάστημα της διακοπής η αμοιβή του εργαζόμενου θα καλυφθεί από τον εργοδότη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:

α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.

β. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ήτοι των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών, επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτ’ων.

Για παράδειγμα:

Έστω εργαζόμενος σε επιχείρηση που έχει μπει σε αναστολή την 1η Απριλίου. Την 1η Μαίου κι ενώ απομένει ακόμη ένα 15ήμερο αναστολής, ο εργοδότης ανακαλεί τον εργαζόμενο πίσω στη δουλειά για “έκτακτες, κατεπείγουσες και ανελαστικές ανάγκες της επιχείρησης. Ανακαλεί δηλαδή την αναστολή της σύμβασής του. Ο εργαζόμενος απασχολείται ένα 20ήμερο από τον εργοδότη γι αυτές τις έκτακτες ανάγκες. Για το εν λόγω 20ήμερο πληρώνεται τον μισθό του από τον εργοδότη, δηλαδή το ποσό που αναλογεί στις ημέρες εργασίας. Μετά το 20ήμερο τίθεται ξανά σε αναστολή για 15 ημέρες, το υπολειπόμενο δηλαδή διάστημα από το 45ήμερο.

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Κορωνοϊός: Οδηγός για τις μετακινήσεις μας

Κορωνοϊός - Άδωνις Γεωργιάδης: Μην έχουμε αμφιβολία ότι το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης

Νέες προκλήσεις: 18 παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά F-16
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης