Kορωνοϊός - Έρευνα: Το lockdown μπορεί να πλήξει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ευρώπη

Το «μαύρο» σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο περιορισμός του ιού αποτυγχάνει και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού παρατείνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού

Σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού τους, μπορεί να δουν την απασχόλησή τους να πλήττεται από το lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τις επιπτώσεις να κυμαίνονται από μείωση μισθών μέχρι απολύσεις, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου McKinsey που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί «να διπλασιάσει σχεδόν το ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας μέσα στους επόμενους μήνες», εκτιμά αυτό το αμερικανικό γραφείο συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από «την αποτελεσματικότητα της απάντησης που θα δοθεί από τη δημόσια υγεία» στον κορωνοϊό και από τις πολιτικές απαντήσεις στις οικονομικές συνέπειες του lockdown στην Ευρώπη.

Το McKinsey Global Institute (MGI), το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη, εργάσθηκε πάνω σε δύο σενάρια. Στη μία περίπτωση, την πιο αισιόδοξη, ο ιός τίθεται υπό έλεγχο μέσα σε δύο ή τρεις μήνες αφότου σταμάτησε η οικονομία, κάτι που θα περιόριζε την άνοδο του ποσοστού ανεργίας μέχρι το 7,6% το 2020, πριν επανέλθει σ' ένα επίπεδο προ κρίσης (6,3% τον Νοέμβριο 2019 στην Ευρώπη των 28, στην οποία αναφέρεται η μελέτη του McKinsey) στα τέλη του 2021.

Το μαύρο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο περιορισμός του ιού αποτυγχάνει και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού παρατείνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, «κάτι που θα επιδείνωνε τον αντίκτυπο» στην οικονομία και θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας στους κόλπους των 28 μέχρι το 11,2% το 2021, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα επιστροφής στο επίπεδο του 2019 πριν από το 2024.

Όσο για τον αριθμό των 59 εκατομμυρίων απειλούμενων θέσεων εργασίας, το MGI εντόπισε τα επαγγέλματα στα οποία η επιστροφή στην ομαλότητα θα διαρκέσει περισσότερο, εξαιτίας για παράδειγμα των μέτρων κοινωνικής απόστασης ή της έκθεσης που τα επαγγέλματα αυτά έχουν στο μεγάλο κοινό, και στάθμισε το σύνολο με βάση το επίπεδο του οικονομικού κινδύνου στους κόλπους του κάθε τομέα.

Το γραφείο εκτιμά πως σχεδόν τα τρία τέταρτα των θέσεων εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης απειλούνται, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το 44% των θέσεων εργασίας του τομέα του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη απειλούνται επίσης και αυτό αντιπροσωπεύει 14,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εξάλλου οι μισές από τις θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνών και της ψυχαγωγίας απειλούνται, από ένα σαφώς μικρότερο σύνολο θέσεων απασχόλησης (1,7 εκατομμύριο).

Ως τελευταίο ανησυχητικό δεδομένο, το γραφείο σημειώνει πως «οι κίνδυνοι που βαραίνουν βραχυπρόθεσμα την απασχόληση συσχετίζονται πολύ με το μορφωτικό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει το υφιστάμενο επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων». Περίπου 80% των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν κατέχουν άνθρωποι που δεν έχουν δίπλωμα ανώτερης εκπαίδευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Δωδεκάχρονη Ινδή πέθανε από εξάντληση αφού περπατούσε 3 ημέρες για να φτάσει σπίτι της

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η αναστολή επισκέψεων στο Άγιο Όρος

Παράτολμο σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στα μέσα Μαΐου



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr