Κορωνοϊός - Πετρέλαιο: Σε περιδίνηση η αγορά - Στο +126% το συμβόλαιο Μαΐου, στο -43% στο συμβόλαιο Ιουνίου

Κορωνοϊός - Πετρέλαιο: Σε περιδίνηση η αγορά - Στο +126% το συμβόλαιο Μαΐου, στο -43% στο συμβόλαιο Ιουνίου

Γιατί οι επενδυτές βλέπουν ανάκαμψη σε βάθος χρόνου - Σε ποιες τιμές έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Κορωνοϊός - Πετρέλαιο: Σε περιδίνηση η αγορά - Στο +126% το συμβόλαιο Μαΐου, στο -43% στο συμβόλαιο Ιουνίου
Σε άγνωστα νερά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, δείχνει να «πλέει» η αγορά πετρελαίου, μετά την πρωτοφανή κατάρρευση της Δευτέρας, όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διολίσθησαν σε αρνητικές τιμές, φτάνοντας σχεδόν στα μείον 40 δολάρια το βαρέλι. Την Τρίτη, η αγορά επιχείρησε μία εξίσου πρωτοφανή διόρθωση, καθώς στο συμβόλαιο Μαΐου επιτεύχθηκε άνοδος στην τιμή του βαρελιού της τάξεως του 126,6%, την ίδια στιγμή που το συμβόλαιο του Ιουνίου, «έκλεισε» στο -43%, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη κρίση δεν θα αποτελέσει πρόσκαιρο φαινόμενο.

Το συμβόλαιο WTI, παραδόσεως Ιουνίου, έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 8,86 δολάρια ή κατά 43,6% στα 11,57 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά ημέρας άγγιξε ακόμη και τα 6,50 δολάρια.

Στον αντίποδα, το συμβόλαιο του Μαΐου έκλεισε στα 10,01 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας άλμα 47,64 δολαρίων ή 126,6% την Τρίτη, τιμή που καταγράφεται ως η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος στην ιστορία. Το rebound ήρθε μετά την κατάρρευση της τιμής τη Δευτέρα κατά 306% που την οδήγησε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στη λήξη των συναλλαγών.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το brent παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,24 δολάρια ή 24,4% στα 19,33 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιανουάριο του 1991.

Εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και του «παγώματος» της παγκόσμιας οικονομίας, οι παραγωγές πετρελαίου υπερβαίνουν κατά πολύ τις καθημερινές ανάγκες και την κατανάλωση. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, είναι να έχει αυξηθεί κατακόρυφα το παγκόσμιο αποθεματικό, σε σημείο που να έχει προκύψει πρόβλημα με τους χώρους αποθήκευσης.

Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ακόμα και τάνκερ έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ποσότητες πετρελαίου που η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει. Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ περί μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, φαντάζει πλέον ως ασπιρίνη για ανίατη ασθένεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κάσινγκ της Οκλαχόμα, το οποίο αποτελεί το βασικό σημείο παράδοσης του αμερικανικού WTI και το οποίο υπολογίζεται να έχει γεμίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Οι επενδυτές «βλέπουν» ανάκαμψη το Φθινόπωρο

Το γεγονός πάντως ότι τα πιο μακρινά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι (το συμβόλαιο Νοεμβρίου είναι στα $31,66) δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αργότερα φέτος, κάτι που αναμένεται να αναζωογονήσει και τη ζήτηση.

Αναλυτές σημειώνουν εξάλλου ότι η πρωτοφανής κατρακύλα του συμβολαίου του Μαΐου χθες οφείλεται εν μέρει και στη λήξη του την Τρίτη. Η λήξη των συμβολαίων υποχρεώνει επενδυτές που δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους βαρέλια αργού να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία ελέγχουν μεγάλο αριθμό συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να πουλήσουν στη λήξη. Αυτές οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις ενέτειναν τις πιέσεις στις τιμές.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Έρευνα του Cambridge: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενισχύει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Λαμία: Αυτόφωρο και 5.000 πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου

Κορωνοϊός - Ασκητής: «Κολλάει άμεσα με το πρωκτικό σεξ»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης