Τα μεσάνυχτα τα πρώτα αποτελέσματα από Ευρώπη

Η άνοδος των Ευρωσκεπτικιστών και το πώς θα αποτυπωθεί τελικα, ανεβάζει το ενδιαφέρον των πολιτών που πηγαίνουν μαζικά στις κάλπες σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -  Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Η άνοδος των Ευρωσκεπτικιστών και το πώς αυτή θα αποτυπωθεί ανεβάζει το ενδιαφέρον στις σημερινές Ευρωεκλογές την ώρα που που σε αρκετές χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να πηγαίνουν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν, μέχρι και αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν συνολικά σημαντική άνοδο και να ενισχύσουν την παρουσία τους στο καινούριο Ευρωκοινοβούλιο.

Πάντως, μέχρι τώρα, στις χώρες που έχει ήδη διεξαχθεί η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα είναι μοιρασμένα. Η νίκη του Φάραζ στη Βρετανία θεωρείται δεδομένη, καθώς στις παράλληλες τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν αναδείχθηκε μεγάλος κερδισμένος, «κλέβοντας» μεγάλο μέρος της δύναμης και των κυβερνώντων συντηρητικών, αλλά και των εργατικών.

Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός και ακραίος ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς στην Ολλανδία, φαίνεται πως καταποντίζεται: Αν και οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή τον έδιναν στην πρώτη θέση, τα exit polls της κάλπης που στήθηκε την Πέμπτη στη χώρα, τον κατατάσσουν μόλις τέταρτο και με σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αφού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Γερμανία: Νικήτρια η Μέρκελ στα exit polls

Πάντως, η συμμετοχή των Γερμανών στις ευρωεκλογές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη (25,6% μέχρι τις 12.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 20,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα exit polls στη Γερμανία δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, με ποσοστό 36%.  Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 27,5% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 11% και η Αριστερά του Ντελίνκε με 8%.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Χριστιανική Ένωση χάνει επτά ευρωβουλευτές, το SPD
κερδίζει τέσσερις καθώς και ότι ενδεχομένως εκλέγει ευρωβουλευτή το νεοναζιστικό κόμμα NPD.

Αναλυτικά:

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Ανησυχία για άνοδο του εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία


Στη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 17:00 τοπική ώρα στο 35,07% , ποσοστό υψηλότερο από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 33,18%.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ενδέχεται να αυξήσει τα ποσοστά του εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου, το οποίο εμφανιζόταν να έχει μικρό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν προτού ανοίξουν οι κάλπες. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση.

Βέλγιο: Μεγάλη άνοδος για το εθνικιστικό κόμμα N-VA


Σημαντική άνοδο καταγράφει το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA του Βελγίου, το οποίο φτάνει σχεδόν το 30%, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο.

Ωστόσο, το ποσοστό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα η καταμέτρηση από ικανό αριθμό εκλογικών τμημάτων στον γαλλόφωνο νότο της χώρας.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται πάντως ότι «τιμώρησαν» το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.

Τα μερικά αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση από 1.350 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 6.617. Οι κάλπες στο Βέλγιο έκλεισαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Αυστρία: Άνοδος της ακροδεξίας αλλά νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων


Παρά τις απώλειές του -όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009- το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις σημερινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στο στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη εκπροσωπώντας, μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ευρωσκεπτικιστική ως αντιευρωπαϊκή πολιτική.

Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν κατόρθωσε τελικά να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Λίστας Πέτερ Μάρτιν που, επίσης με επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αποσπάσει το 2009 ποσοστό 17,9% και φέτος δεν είχε θέσει πλέον υποψηφιότητα, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους του ευρωσκεπτικιστή εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ του οποίου η «Ομάδα Στρόναχ» επίσης δεν ήταν υποψήφια.

Δεν κατόρθωσε επίσης να μετατρέψει τις σημερινές Ευρωεκλογές σε μια «τιμωρία» και ένα «ηχηρό ράπισμα» κατά του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, όπως διακήρυττε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Μεγάλη η συμμετοχή και στην Ιταλία


Επίσης, ξεπέρασε το 16% η συμμετοχή των Ιταλών εκλογέων στη σημερινή αναμέτρηση των ευρωεκλογών, έως τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές--12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές), η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

Αντίθετα, στις μικρότερες χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης, καταγράφεται μικρή συμμετοχή: Στην Τσεχία που ψήφισε δύο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK. Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ψήφισε σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι "αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% δεν θα είναι δραματικό".

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Σημειώνεται ότι το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr