Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική στιγμή - Πρώτη φορά στην κορυφή αριστερό κόμμα - «Λάβαμε μήνυμα από το λαό για τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας, που θα αναλάβει να σώσει την πατρίδα» - «Στο πλευρό μας συσπειρώθηκαν ευρύτερες δυνάμεις για την καταπολέμηση των μνημονίων» - «Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η ΝΔ 69»

Εθνικές εκλογές, το συντομότερο δυνατό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής από την Κουμουνδούρου.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως ιστορική για το λαό τη σημερινή ημέρα, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, «ανέδειξε την Αριστερά σε πρώτη δύναμη και με σημαντική διαφορά».



«Έχουμε μια μεγάλη ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» είπε ακόμη -εκτιμώντας, προφανώς, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα καταλήξει στη Ρένα Δούρου- «και σε μια σειρά από σημαντικούς δήμους σε όλη την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι αύριο «όλη η Ευρώπη θα μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλοι γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι πρωτίστως νίκη του λαού, αφού στο πλευρό μας συσπειρώθηκαν ευρύτερες δυνάμεις για την καταπολέμηση των μνημονίων» είπε και χαιρέτισε το «μεγάλο βήμα των πολιτών, που αψήφισε τους εκβιασμούς».

«Ο λαός μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε, να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα αποτελέσει τη νέα, μεγάλη απόλυτη πλειοψηφία» είπε ακόμη.

Και τόνισε: «Μας ζητά να προχωρήσουμε στη συσπείρωση όλων των αριστερών δυνάμεων, με στόχο την εκλογική νίκη στις ερχόμενες εκλογές».

«Λάβαμε μήνυμα από το λαό για τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας, που θα αναλάβει να σώσει την πατρίδα» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

«Σας το είπα ότι τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στο β' ημίχρονο»

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των exit polls, o κ. Τσίπρας δεν έκανε πολιτικές δηλώσεις, αρκέστηκε μόνο να επαναλάβει το σχόλιο της περασμένης Κυριακής ότι τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο κ. Τσίπρας αλλά και το σύνολο των ηγετικών στελεχών που βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος παρακολουθούν με ξεχωριστό ενδιαφέρον τη ροή των αποτελεσμάτων για την Περιφέρεια Αττικής, εκτιμώντας ότι πιθανή νίκη της Ρένας Δούρου θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. 

Νωρίτερα στο εκλογικό πάνελ του Alpha ο κ. Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του κ. Αλέξη Τσίπρα, έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει εθνικές εκλογές, καθώς έχει διαπιστώσει αναντιστοιχία της πολιτικής της κυβέρνησης με τις προγραμματικές της εξαγγελίες. Δεν σκοπεύουμε να υπαναχωρήσουμε από αυτό το αίτημα».

Η διατύπωση της συγκεκριμένης πρότασης επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς από τη μία επιβεβαιώνει την «σκληρή» αντιπαραθετική γραμμή που σκοπεύει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη όμως δεν προσδιορίζει χρονικά το ενδεχόμενο άμεσης απαίτησης εθνικών εκλογών. Επί του παρόντος αρκείται να υπενθυμίσει ότι το σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί.

Ο κ. Νίκος Παππάς δήλωσε συγκινημένος με το αποτέλεσμα που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ εμπρός από τη Νέα Δημοκρατία, επιφυλασσόμενος για την επιβεβαίωση των exit poll από τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής.  



Έτσι όπως φαίνεται να είναι τα δεδομένα, πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την αριστερά στην Ελλάδα: είναι η πρώτη φορά που κερδίζει εκλογές ένα αριστερό κόμμα στη χώρα μας!

Ωστόσο, λόγω του ότι κανείς δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στα exit poll, αλλά και επειδή έχει μεγάλη σημασία πόση θα είναι η διαφορά, όλοι τηρούν χαμηλούς τόνους. Μιλούν μεν για νίκη, αλλά αποφεύγουν τους ανοιχτούς πανηγυρισμούς.

Η οδηγία προς τα στελέχη είναι να εμφανιστούν όλοι μετριοπαθείς στις δημόσιες εμφανίσεις τους και στις δηλώσεις τους, αναμένοντας την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Άλλωστε, τα πρώτα exit poll δείχνουν μάχες γκραν γκινιόλ και απόλυτα ντέρμπι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ηγετικά στελέχη του κόμματος είναι από νωρίς το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, όπου γίνονται διαρκώς συσκέψεις.

Το σημαντικό για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η εκλογική επίδοση του κόμματος είναι μεγάλη και μάλιστα υψηλότερη από εκείνο το 27% του 2012. Κάτι που δημιουργεί άλλη πολιτική δυναμική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τόνισε πριν από λίγο ότι είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που η αριστερά είναι πρώτη σε εθνικής κλίμακας εκλογές. Ενδεχομένως γυρνάει μία σελίδα, είναι πολύ σημαντικό, τόνισε, αλλά απέφυγε να κάνει άλλες κρίσεις, περιμένοντας την πρόοδο των αποτελεσμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr