Ζωή Αποστολοπούλου (Β΄Αθήνας): Το Ποτάμι ετοιμάζει εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό

«Ο κόσμος έχει μάθει πια ότι σωτήρες δεν υπάρχουν»

              Πολυπράγμων και υπερ-δραστήρια, η δικηγόρος Ζωή Αποστολοπούλου, διεκδικεί την εκλογή της στην περιφέρεια της Β' Αθήνας με το Ποτάμι. Ως υπεύθυνη του τομέα μετανάστευσης στο κόμμα της και με ειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, η κα Αποστολοπούλου αναλύει τα πιστεύω που η ίδια μοιράζεται με το Ποτάμι, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό:


Ως υπεύθυνη για ζητήματα μετανάστευσης στο Ποτάμι, ποια πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα;


           Το Ποτάμι επιδιώκει τη δημιουργία συμμαχιών με τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιταλία για την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ, με άξονα μια πιο εξωστρεφή Ευρώπη και την δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής οικοδομημένης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Ο πρόσφυγας και ο οικονομικός μετανάστατης που φτάνει στην Ελλάδα, είναι πρόσφυγας στην ΕΕ και μετανάστης στην Ευρώπη. Η ενίσχυση με κοινοτικούς πόρους της φύλαξης των συνόρων και η βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων είναι πολιτικές που πρέπει να συνδυάσουμε με την ομαλοποίηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το Ποτάμι θεωρεί άμεση αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ένταξης των μεταναστών με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής της Ελλάδας, ώστε να χτυπήσουμε την δημιουργία των γκέτο και την εγκληματικότητα και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δίνοντας την ευκαίρια στο δυναμικό των μεταναστευτικών ροών να είναι κοινωνικός, οικονομικός και πολιτιστικός πλούτος για τη χώρα μας. Οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια και η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου αδειών παραμονής και εργασίας των μεταναστών θα απάλλασσε την ελληνική διοίκηση από ένα δυσοικονόμητο φόρτο.

Έως τις Ευρωεκλογές του 2014, εσείς προσωπικά δεν είχατε καμία προηγούμενη ανάμιξη με την καθαυτό πολιτική. Το θεωρείτε αυτό ως μειονέκτημα ή ως ατού;

              Πριν από οκτώ μήνες αποφάσισα να σταματήσω να ανήκω στους πολίτες που αντιμετωπίζουν παθητικά οτιδήποτε συμβαίνει στην ελληνκή κοινωνία. Σήμερα έχω εκλεγεί αναπληρωματικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ποτάμι, χωρίς ποτέ προηγουμένως να έχω ενεργό ανάμιξη σε οποιοδήποτε κόμμα. Και ήταν για μένα εξαιρετική η τιμή και πολύ ηχηρό το μήνυμα, εφόσον 23.650 Ελληνες με τίμησαν με την ψήφο τους, έμπρακτα. Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτό για να καταλάβουμε, όλοι οι Ελληνες, ότι έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε απλά, λογικά να συνεννοηθούμε για τα βασικά, ότι πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, ότι θέλουμε να αλλάξουμε. Γι’ αυτό κι εγώ είμαι στο Ποτάμι σταθερά και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, διότι πιστεύω στη λογική, στη συνεργασία, στην αλλαγή της πολιτικής μας νοοτροπίας, στο ρεαλισμό και στο δίκαιο των πολλών. Όχι στην αδιαφορία των κομματαρχών που βολεύονται, στους πολιτικούς που δημιουργούν για τους πολλούς.

Στο βασικό σύνθημα του Ποταμιού «Να τα αλλάξουμε όλα -χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» εσείς τονίζετε επίσης το «δώσε τις λύσεις με νέους ανθρώπους». Πώς ερμηνεύεται αυτό;

             Η κοινωνία μας αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Να έχουμε δημιουργικούς, νέους ανθρώπους με ικανότητα και όρεξη για δουλειά, που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και που έχουν επαφή με την κοινωνία γιατί δημιούργησαν μέσα σε αυτή. Πρέπει να εμπιστευτούμε τις νέες δυνάμεις της Ελλάδας. Η ζωή μας δεν αλλάζει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και οι επιλογές μας.

Το Ποτάμι ακολουθεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην πολιτική, αποφεύγοντας τους κλασικούς, «επαγγελματίες» αλλά και έμπειρους πολιτικούς. Το στοιχείο αυτό δεν ενισχύει μια κάποια αβεβαιότητα για το τι μπορεί να πετύχει το κίνημά σας;

           Δεν συμφωνώ με τους πολιτικούς που βλέπουν την πολιτική σαν καριέρα ή σαν ευκαιρία να χτίσουν καριέρα, να βολέψουν τους δικούς τους. Και δεν συμφωνώ με εκείνους που προσπαθούν και πάλι να φανατίσουν τον κόσμο πίσω από σημαίες ιδεολογιών για να κρύψουν την πραγματική τους αδυναμία να συνεργαστούν και να προτείνουν λογικές λύσεις. Και έχουν μεγάλη έπαρση όσοι από τα άκρα φωνάζουν ότι μόνο αυτοί ξέρουν τις λύσεις, ότι μόνο αυτοί έχουν τους καλύτερους, ότι είναι οι σωτήρες. Ο κόσμος έχει μάθει πια ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και ότι η μόνη σωτηρία μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και η συνεργασία. Αυτό το θέατρο του παραλόγου και των κραυγών, δεν πείθει πια κανέναν. Ο κόσμος έχει ανάγκη από λογικές λύσεις και από συνεννόηση. Υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις, βάζουμε καινούρια πράγματα στο τραπέζι και χρειάζεται σύνθεση. Όταν τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Η συνεννόηση είναι στάση ευθύνης, ψυχραιμίας, λογικής και πατριωτισμού.


* Η Ζωή Αποστολοπούλου είναι Δικηγόρος Αθηνών με επαγγελματική σταδιοδρομία επί 15ετία. Αυτοδημιούργητη, έχει χειριστεί με επιτυχία μέσω του γραφείου της πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις.
- Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Διεθνείς Σπουδές στο ΕΚΠΑ και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο College of Europe Βελγίου, όπου σπούδασε με υποτροφία.
- Είναι συγγραφέας ελληνικών και ξενόγλωσσων νομικών βιβλίων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα δικαιώματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ενεργό πολιτική όταν γεννήθηκε το Ποτάμι και είναι σήμερα, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής και Υπεύθυνη του Τομέα Μετανάστευσης του Κινήματος. Στις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, οι φίλοι του Ποταμιού την τίμησαν με 23.650 ψήφους.
- Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr