Νίκος Ξυδάκης (Β' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ): Οι Έλληνες πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους

Η νέα κυβέρνηση δεν θα συζητήσει με την τρόικα αλλά με την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις

- Ανησυχείτε για μια ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Η μελλοντική κυβέρνηση θα συζητήσει. Το όριο στις διαπραγματεύσεις θα είναι το εθνικό συμφέρον, η επιβίωση και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει διαπραγμάτευση – και αυτό καθ’ ομολογία εκπροσώπων των δανειστών.  Αντίθετα, ό,τι έγινε ήταν συμφωνίες προς όφελος των ιδιωτών πιστωτών, δηλ. των γαλλογερμανικών τραπεζών που διακρατούσαν το 80% του ελληνικού χρέους το 2010, και εντελώς εις βάρος του ελληνικού λαού και των ευρωπαϊκών λαών, που το επωμίσθηκαν εν συνεχεία. Η Ελλάδα ακολουθώντας τις δεσμεύσεις των μνημονίων, είναι απίθανο να επιβιώσει συνδυάζοντας δημοσιονομική προσαρμογή μαζί με αποπληθωρισμό σε υφεσιακό περιβάλλον. Η απερχόμενη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αδιαφορώντας για την καταστροφή. Πάνω σε αυτήν την ιδέα «περί βιωσιμότητας», απέκλεισε οποιαδήποτε διαφορετική ιδέα και συζήτηση με τους πιστωτές, βάζοντας και τα δικά της ανύπαρκτα όρια στις «διαπραγματεύσεις». Από κει και πέρα πολιτεύεται με τη διασπορά του φόβου και της ψευδολογίας, υπονομεύοντας την οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγματευτική ικανότητα τη Ελλάδας. 
Η νέα κυβέρνηση δεν θα συζητήσει με την τρόικα αλλά με την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις. Είναι πλέον γνωστό ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με τη νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία. Και η Ελλάδα θα ζητήσει συνεργασία. Ας έχουμε υπόψη ότι, τεχνικά τουλάχιστον, υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνει ανεκτή για την Ελλάδα και οι πιστωτές να έχουν διασφαλίσεις. 
Και να μη ξεχνάμε: Υπάρχουν όροι που τηρεί ένα κράτος διαχρονικά, εφόσον είναι μια συμφωνία δίκαιη και με αμοιβαίο όφελος. Και υπάρχουν όροι που δεν μπορούν να τηρηθούν και χρειάζονται αναθεώρηση, όταν η συμφωνία καταλήγει στην καταστροφή του ενός εταίρου ή και των δύο. Εμείς θα εργαστούμε για μια καινούργια συμφωνία. 

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει;

 Πρώτα απ’ όλα, οι Έλληνες πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους, την ελπίδα, το κουράγιο τους. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δίνει περιθώρια, είναι μια βάση, για αναστροφή της πορείας που μας οδήγησε έως εδώ. Η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για άμεση ανακούφιση πληγέντων και επανεκκίνηση οικονομίας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Από κει και πέρα, προέχει ασφαλώς η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για αναδιάρθρωση χρέους. Θα επιδιώξουμε την εφαρμογή ενός ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας. Για την αποκατάσταση αδικιών και προσβολών του δημοσίου συμφέροντος. Για διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα πεδία του δημόσιου βίου.
 
-  Η πολυφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διακυβέρνηση;

Όχι.  Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ήδη μια πλουσιότατη δεξαμενή οικονομολόγων και επεξεργασμένων προτάσεων. Αυτά έχουν αποτυπωθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα με ευθύνη του Γ. Δραγασάκη, και τα έχει εκφωνήσει πολιτικά ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας προς τον ελληνικό λαό, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινή γνώμη. Σημειώστε, ότι υπάρχει μεγάλη μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας. 
Από κει και πέρα τη βούληση της κυβέρνησης εκφράζει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του. 
 
- Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στον ευαίσθητο χώρο των Media;

Έχουν λεχθεί πολλά, και έχουμε τοποθετηθεί σε αυτά. Για παράδειγμα, ό,τι εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας: Ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εφαρμογή διαφανών κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας, δημόσιος έλεγχος, κανόνες δίκαιου παιχνιδιού.  Έως σήμερα,  ευαίσθητα ζητήματα σε σχέση με τα media «διευθετήθηκαν» μέσα σ’ ένα πλαίσιο απολύτως προνομιακό για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και το «μαύρο» της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, ήταν η δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών, τύπου καρτέλ, και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις φιλομνημονιακές πολιτικές και που βεβαίως εξασθένησε την ίδια τη δημοκρατία. Θα αποκατασταθούν βλάβες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και θα επέλθουν οι αναγκαίες ισορροπίες. 
 
- Έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το πώς θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Πού θα βρείτε τα λεφτά;

Η κυβέρνηση Σαμαρά εφάρμοσε ανθρωποκτόνα “ισοδύναμα μέτρα” και υπερφορολόγηση, με στόχο την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και την αποπληρωμή βαριών τοκοχρεωλυσίων για ένα τεράστιο μη βιώσιμο χρέος. Χωρίς να προχωρήσει σε εξυγίανση και σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης του χρέους, με διάφορες τεχνικές οι οποίες υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν. Τελικός στόχος είναι βέβαια σε πρώτη φάση η εξυπηρέτηση του χρέους να απορροφά το 2% του ΑΕΠ, και όχι το 5% που απορροφά τώρα, επιτρέποντας έτσι να διοχετευθούν πόροι για ανάταξη και ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του εγγυάται τόσο τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως  τον δρόμο προς την ανάπτυξη –κάτι που δεν υπήρξε στους στόχους της απερχόμενης κυβέρνηση 
Από την άλλη, έχει κατατεθεί ένα κοστολογημένο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του αναγκαίου «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», με μέριμνες ρυθμίσεων και θεσμικών παρεμβάσεων για την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, μέριμνα για δράσεις ώστε να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού, των ποτών κλπ. με αυστηρούς ελέγχους και με προηγμένα τεχνολογικά μέσα στα σημεία εισόδου στη χώρα για αντιμετώπιση λαθρεμπορίου κλπ. 
 
- Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο για τη διαχείριση της κρίσης των τελευταίων ετών;

Η αποτροπή της αποσάθρωσης της λαϊκής κυριαρχίας και της καταπάτησης του δημόσιου συμφέροντος είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο λόγος ύπαρξής του. Και στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης υπάρχουν πολλά ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα τα τελευταία χρόνια. Ο έλεγχος όλων όσοι έχουν λειτουργήσει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος είναι εκφρασμένη πολιτική μας. Επίσης θα εξεταστούν οι πολλές περιπτώσεις προληπτικής ή και εκ των υστέρων αμνήστευσης για πρόσωπα και όργανα που σχετιζόμενα με διαχείριση δημόσιου πλούτου. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα διερευνηθούν. Δεν είναι μόνο θεσμικό ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικής και κοινωνικής ουσίας. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.   
 
- Βλέπετε να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί η λιτότητα που ακολουθείται;

O Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos της Ισπανίας είπε τελευταία ότι «υπάρχουν δύο επιλογές στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, δύο υποψήφιοι: ο υποψήφιος που ονομάζεται Άνγκελα Μέρκελ και αντιπροσωπεύεται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο Έλληνας υποψήφιος που λέγεται Αλέξης Τσίπρας».  Αυτό το σχήμα απηχεί όψεις της πραγματικότητας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, αλλά απλώνεται γενικότερα στους περισσότερους λαούς που μετέχουν στο ευρωπαϊκό σπίτι. Εκφράζει ενδεχομένως και ένα πολιτικό κλίμα, αισιοδοξίας που ανθίζει σιγά-σιγά για τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου. Σίγουρα, η άποψη αυτή του Ιγκλέσιας είναι σχηματική. Αλλά περιγράφει,  έστω κι έτσι, μια πολυσυζητημένη πραγματικότητα που παρουσιάζεται με διάφορα άλλα σχήματα, όπως το δίλημμα «Ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη». 
Ηδη μιλούν για μια ευρωπαϊκή στροφή ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου,  ισχυρά πρόσωπα των Σοσιαλιστών στη Γαλλια, κορυφαίες προσωπικότητες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία. Προχθές οι New York Times έγραφαν το ίδιο.
Η ουσία είναι ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα για συνολική αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ κατά της λιτότητας και της υποβάθμισης της Ευρώπης και υπέρ της ανάπτυξης. Για όλους τους λαούς της ΕΕ αυτό είναι μεγάλη ενθάρρυνση. 
Η ετυμηγορία των εκλογών της Ελλάδας μπορεί να είναι η ειρηνική απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό που υπέσκαψε την Ευρώπη αλλά και στην ανερχόμενη Ακροδεξιά του μίσους.  
 
- Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια υπήρξαν συνταρακτικά. Τα παρακολουθούσα από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Τα άρθρα μου ήταν έτσι κι αλλιώς πολιτικές αναλύσεις και δημόσιες παρεμβάσεις. Βίωνα τις ιστορικές στιγμές. Ύστερα, υπάρχει ένα σημείο καμπής στη ζωή των ανθρώπων όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Να κάνουν μια επιλογή. Ως πολιτικό ον, έκανα τη δική μου επιλογή, ακολούθησα το ρεύμα της μεγάλης ιστορίας. Εκτίθεμαι στην πολιτική, μετέχοντας στη μεγάλη δεξαμενή σκέψης και συναισθημάτων της Αριστεράς, για να προσφέρω τις δικές μου δυνάμεις από ένα διαφορετικό βήμα. Θα βοηθήσω όπως μπορώ, με όλο το γνωστικό και εμπειρικό φορτίο που διαθέτω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε υπήρξα ποτέ μέλος κάποιου κόμματος, και δεν σκοπεύω να γίνω στο άμεσο μέλλον. Βρίσκομαι στον χώρο της κοινωνικής Αριστεράς, εδώ και δεκαετίες, αλλά ας πούμε πως είμαι κι εγώ ένας από τα εκατομμύρια των συμπολιτών μου, που έζησαν μια ιστορική καταστροφή και αποφάσισαν να πάρουν την πατρίδα και το μέλλον στα χέρια τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr