«Καμένη γη» ο χάρτης με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ

«Καμένη γη» ο χάρτης με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ

Μονοψήφια ποσοστά σε παραδοσιακά  κάστρα, απώλειες 30 και 40 μονάδων, χωρίς έδρα σε 20 περιφέρειες, εκτός Βουλής οι υπουργοί του μνημονίου και  ιστορικά στελέχη - Μετά βίας εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αχαΐα

«Καμένη γη» ο χάρτης με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ
Όπου κι αν κοιτάξει κανείς στο χάρτη με τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, θα δει «καμένη γη». Παραδοσιακά κάστρα που παραδόθηκαν στην επέλαση της Αριστεράς, απογοητευτικά  ποσοστά σε καίριες περιφέρειες, κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος, που δεν εξελέγησαν, περιφέρειες, που έμειναν χωρίς πράσινο βουλευτή και νομοί στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήλθε πέμπτο και έκτο!

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 2009 με 160 βουλευτές, τέλειωσε την προηγούμενη  θητεία με 134 -λόγω διαγραφών και  αποχωρήσεων- και τώρα εξέλεξε μόλις 41 βουλευτές (!), δηλαδή το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, που είχε τον Οκτώβριο του 2009!!!

Στη Β’ Πειραιά και την Αττική ήλθε έκτο, ενώ βρέθηκε στην πέμπτη θέση στη Β' Αθήνας και την Α’ Πειραιά.

Κλείσιμο
Τη μεγαλύτερη ζημιά την  υπέστη στη Β’ Αθήνας, που ήταν παραδοσιακά  η δύναμή του και πάντοτε είχε υψηλές εκλογικές επιδόσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε στο 9%! Ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση αναλογικά υπέστη στη Β’ Πειραιά, ίσως την καλύτερη περιοχή  του πάντοτε στο λεκανοπέδιο. Πέτυχε ποσοστό μόλις 8,1%!!!

Στην Κρήτη, το πιο παραδοσιακό  του κάστρο, επίσης κατέρρευσε. Στο  Ηράκλειο έχασε 43 ποσοστιαίες μονάδες (19%), σε Χανιά και Ρέθυμνο από 37 (14% και 20% αντίστοιχα) και στο Λασίθι 36 (είχε ποσοστό μόλις 23%).

Ανάλογη κατάρρευση υπέστη και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην Αχαΐα, όπου εμφάνισε ως υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Στον παραδοσιακά καταπράσινο αυτό νομό είχε ποσοστό 14% (μείον 38 μονάδες!!!), στην Αιτωλοακαρνανία 17% (μείον 32) και στην Ηλεία 18,7% (μείον 36!!!).

Εντυπωσιακή ήταν η κατάρρευση στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου προέρχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην Α’ Θεσσαλονίκης περιορίστηκε στο 10,4 (μείον 35 μονάδες) και στη Β’ Θεσσαλονίκης στο 11,22 (μείον 23).

Στη Μαγνησία επίσης καταποντίστηκε λαμβάνοντας μόλις 9,90% (μείον 30), στη  Λάρισα περιορίστηκε στο 14,2% (μείον 26) και  στα Δωδεκάνησα είδε το ποσοστό του  να φτάνει στο 17% (μείον 37 μονάδες). Το ρεκόρ απώλειας ψήφων το είχε στην Ξάνθη, όπου έχασε 47 (!!!) μονάδες και «κατάφερε» ποσοστό 12,46%!!!

Χωρίς βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  έμειναν πολλές περιοχές, για τις  οποίες δεν περνούσε ο νουν του  ανθρώπου ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί ότι εκτός της Β’ Αθήνας, όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τέσσερις βουλευτές  και τη λίστα επικρατείας, από  την οποία αναδεικνύει δύο, σε καμία άλλη περιφέρεια δεν εξέλεξε  πάνω από ένα βουλευτή. Ακόμη και  στην Αχαΐα, μόλις που κατάφερε να κερδίσει μία έδρα και να εκλέξει  τον Γιώργο Παπανδρέου. Εάν λειτουργούσε λίγο περισσότερο περίεργα ο εκλογικός  νόμος Παυλόπουλου, ίσως να μην κατάφερνε  ούτε αυτό.     

Χωρίς πράσινο βουλευτή έμειναν η Α’ Πειραιά, η Μαγνησία, τα Χανιά, η Βοιωτία (μεγάλη η… απώλεια της Άριας Αγάτσα), η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Κέρκυρα, η Κόρινθος, οι Κυκλάδες, η Λέσβος και η Πιερία.

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν  κέρδισε καμία μονοεδρική περιφέρεια (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Ευρυτανία, Γρεβενά, Σάμος, Φωκίδα και Θεσπρωτία).

Ιστορικά στελέχη του  ΠΑΣΟΚ, παράγοντες με μακρά κοινοβουλευτική  θητεία έμειναν εκτός Βουλής, είτε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε  έδρα στην περιοχή τους, είτε γιατί  οι ίδιοι δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στις ελάχιστες θέσεις, που θα έχει το κόμμα τους στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος για παράδειγμα δεν εξελέγη στην Καστοριά, όπου οι δύο έδρες μοιράστηκαν σε ΝΔ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Υπουργοί, πρωταγωνιστές  της προηγούμενης περιόδου, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης  Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Παντελής Οικονόμου, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Τιμοσίδης, τέθηκαν εκτός Βουλής.

Γνωστοί βουλευτές όπως ο Νάσος Αλευράς, Σήφης Βαλυράκης, Ντίνος Βρεττός,  Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Καρύδης,  Άννα Νταλάρα, Άγγελος Τόλκας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Χρήστος Πρωτόπαπας, δεν κατάφεραν επίσης να εκλεγούν.

Ο Γρηγόρης Νιώτης και η Ροδούλα Ζήση, αντιπρόεδροι της απερχόμενης Βουλής, έμειναν επίσης εκτός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης