Η καλοκαιρία ξυπνά τις αρκούδες!

Άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή συνέχιση του χειμέριου ύπνου της αρκούδας έχουν οι ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή συνέχιση του χειμέριου ύπνου της αρκούδας έχουν οι ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα, μία αρκούδα που «ξύπνησε», στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής, εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης απ΄όπου απομακρύνθηκε με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, Καλλιστώ, η αρκούδα, στην προσπάθειά της να διαφύγει, διέτρεχε παράλληλα τον κίνδυνο να μπει στον παρακείμενο δρόμο και να πέσει θύμα πιθανού τροχαίου ατυχήματος, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών. Η ομάδα άμεσης επέμβασης της Καλλιστώ παρέμεινε στην περιοχή μέχρι να νυχτώσει με σκοπό να διασφαλίσει πως το ήδη εξαντλημένο από την «καταδίωξη» ζώο, δε θα πλησίαζε στο οδόστρωμα.

«Οι αρκούδες θα έπρεπε να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου και να κοιμούνται συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 3 χρόνια, τις “ξυπνούν” διαταράσσοντας τον βιολογικό τους κύκλο» εξηγεί ο Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης.
Μάλιστα, η Καλλιστώ, με επιστημονικά στοιχεία που συλλέγει με την μέθοδο της τηλεμετρίας, έχει διαπιστώσει ότι σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες ενεργοποιούνται.

«Βλέπουμε ότι κυρίως οι αρσενικές διακόπτουν τον ύπνο τους με άμεση επίδραση στον μεταβολισμό τους αφού τα ζώα αυτά είναι «προγραμματισμένα» να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο και να μην κινούνται αναζητώντας τροφή, χάνοντας έτσι βάρος», καταλήγει ο κ.Μερτζάνης.

Η συσχέτιση, πάντως, των κλιματικών αλλαγών με την επιβίωση των 8 ειδών αρκούδας του πλανήτη, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα των επιστημονικών εισηγήσεων και συζητήσεων στο επόμενο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο της ΙΒΑ (International Bear Association) στον Καναδά τον Ιούλιο του 2011 στο οποίο θα συμμετάσχει με 3 εργασίες και η Καλλιστώ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr