“Πλάτη” στην Τίνα από Αριστερά και οικολόγους για τις Natura

“Πλάτη” στην Τίνα από Αριστερά και οικολόγους για τις Natura

Μόλις το 10%της ελληνικής επικράτειας πιάνει η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα, λένε στο ΥΠΕΚΑ  

“Πλάτη”  στην Τίνα από Αριστερά και οικολόγους για  τις Natura
«Πλάτη» στα  ομαδικά κοινοβουλευτικά πυρά από  τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους δασολόγους και τα κόμματα της  Αριστεράς και της Οικολογίας δέχεται η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που καταργεί τα όρια αρτιότητας στις προστατευόμενες περιοχές (Natura) από τα 4 στα 10 στρέμματα.  

Οι βουλευτές – προφανώς και για ψηφοθηρικούς λόγους - επιμένουν ότι το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ θα δώσει την χαριστική βολή στους μικρούς κλήρους και την οικοδομή και ζητούν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.  

Υπάρχουν όμως και πιο ψύχραιμες φωνές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις αφορούν  μόνο το 10% της ελληνικής επικράτειας και όχι το 27% που είναι οι περιοχές Natura καθώς ένα μεγάλο ποσοστό περί το 17% είναι δασικές προστατευόμενες περιοχές, ένα άλλο μικρότερο Ραμσάρ ή εθνικά πάρκα που απαγορεύεται ούτως ή άλλως η δόμηση.      

Σφυροκοπούν την Τίνα από το ΠΑΣΟΚ

Κλείσιμο
Η νέα ρύθμιση  του υπουργείου, που χθες συζητήθηκε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ), χωρίς όμως να υπάρξει οριστική απόφαση, σπείρει νέα ζιζάνια  στο ΠΑΣΟΚ εναντίον της κ. Μπιρμπίλη, η οποία πριν ακριβώς από ένα  χρόνο άκουγε και πάλι τον «εξάψαλμο» από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας για το νομοσχέδιο για τα καμένα.   

Η επιμονή της  υπουργού να θωρακίσει τις περιοχές Natura που είναι ξέφραγα αμπέλια και πολλές από αυτές προστατεύονται με υπουργικές αποφάσεις που οδηγούν σε πολλές εκπτώσεις, συναντά την παρέμβαση ακόμη και του Μαξίμου, με αποτέλεσμα η κ. Μπιρμπίλη  να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα «σερβίρει» την αύξηση της αρτιότητας.  

Η πρόταση είναι  να ισχύσουν τα 4 στρέμματα μέχρι  να ψηφιστεί ο νόμος, δίνοντας την δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με μεταβατική διάταξη. Για όσα οικόπεδα αποκτηθούν στο μέλλον τα όρια αρτιότητας θα ανέβουν  στα 10 στρέμματα.  

Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι η  ρύθμιση αποτελεί την αρχή για  την πρόληψη και την προστασία  του φυσικού μας χώρου πριν ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες  που θα προστατεύουν τις Natura.  

Δεν είναι σαφές  πάντως εάν με αυτή την λύση θα τιθασευτούν οι πράσινοι βουλευτές, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να σφυροκοπούν την κ. Μπιρμπίλη. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες ενώ σήμερα θα περάσει και από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την ακρόαση οργανώσεων και φορέων.

Το κλίμα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα είναι  ενδεικτικό και πιο προχωρημένων ιδεών που έχουν ακουστεί εντός  της κυβέρνησης, ακόμη και από  τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος  κ. Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος έχει ταχθεί από τον περιορισμό μέχρι την  κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης κυρίως στα νησιά.   

Να  καταργηθεί η εκτός  σχεδίου δόμηση  

«Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την  εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων  περιοχών, που περιλαμβάνεται στο  υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας» τονίζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν τις διατάξεις  και τα κόμματα της ΣΥΝ και  των Οικολόγων Πράσινων που ζητούν να σταματήσει το «τουριστικό real estate» στην ελληνική φύση αλλά και οι δασολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν τα δασικά και φυσικά οικοσυστήματα.  

Σύμφωνα με τις  οργανώσεις  η διάταξη του ΥΠΕΚΑ  αποτελεί μια αυτονόητη ρύθμιση  για τις προστατευόμενες περιοχές και υπογραμμίζουν ότι το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις παρεκκλίσεις μπορεί να υποχωρήσει στα 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, έχει κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και θα δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς.

Για τον λόγο αυτό προτείνουν την ολοκληρωτική κατάργηση  της νομοθεσίας που επιτρέπει  την εκτός σχεδίου δόμηση και  τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη έγκριση  του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Φορείς του  περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, χαρακτηρίζουν την εκτός σχεδίου  δόμηση ως «ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ’ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης