Ξέφραγο αμπέλι ο Υμηττός, να μετατραπεί σε εθνικό πάρκο ζητούν οι όμοροι δήμοι
Tην κατάργηση της β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού με σταδιακή απομάκρυνση όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων και την δημιουργία αυτόνομου δασαρχείου ζητά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), με στόχο την προστασία της «κακοποιημένης» περιοχής.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υμηττός έχει μετατραπεί σε ένα ξέφραγο αμπέλι που είτε καίγεται είτε καταπατείται, με τη ανοχή της πολιτείας που αδυνατεί να εφαρμόσει τους κανόνες που η ίδια έχει
Tην κατάργηση της β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού με σταδιακή απομάκρυνση όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων και την δημιουργία αυτόνομου δασαρχείου ζητά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), με στόχο την προστασία της «κακοποιημένης» περιοχής.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υμηττός έχει μετατραπεί σε ένα ξέφραγο αμπέλι που είτε καίγεται είτε καταπατείται, με τη ανοχή της πολιτείας που αδυνατεί να εφαρμόσει τους κανόνες που η ίδια έχει βάλλει εδώ και δεκαετίες τεμαχίζοντας το βουνό σε δύο ζώνες (Ά και Β΄ προστασίας) .
Την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτών Βύρωνα πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του δάσους, τμήμα του οποίου πέρσι είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός, και ακολούθησε δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή δασολόγων και δημάρχων για τα μέτρα προστασίας της περιοχής, η οποία δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις των οικοπεδοφάγων και της ανεξέλεγκτης οικιστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδιαλιά, η περιοχή του Υμηττού πρέπει να μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο και να απομακρυνθούν όλες οι δραστηριότητες (έξι στρατόπεδα, βιομηχανίες επεξεργασίας τσιμέντου, ασβεστοποία, βενζινάδικο του στρατού κ.α) που επιβαρύνουν και ρυπαίνουν έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες οξυγόνου της πόλης.
«Ακόμα και 100 εκ. ευρώ να διαθέσει η πολιτεία για τον καθαρισμό της περιοχής την επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη σκουπίδια, εάν δεν απομακρυνθούν οι δραστηριότητες που ρυπαίνουν» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βύρωνα.
Τονίζει μάλιστα ότι η περιοχή της Β’ Ζώνης η οποία μέχρι σήμερα άφηνε πολλά παράθυρα ανοικτά για πολεοδομική εκμετάλλευση (τύπου αναψυκτήρια και λοιπά κοινωφελή ιδρύματα) πρέπει να καταργηθεί υπέρ της Α Ζώνης που την απαγορεύει.
Ο δήμαρχος Βύρωνα τονίζει επίσης την ανάγκη για την δημιουργία ξεχωριστού δασαρχείου αφού όπως αναφέρει είναι αδύνατο μια περιοχή στη οποία υπάγονται 15 συνολικά δήμοι και στην οποία κατοικεί το 1/10 του πληθυσμού της χώρας (1.110.000 κάτοικοι) να μην έχει το δικό της δασαρχείο και να υπάγεται στην Πεντέλη.
Καθυστερεί η αναδάσωση
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, ο Υμηττός δεν έχει αναδασωθεί. Επισήμως ο λόγος που οι αναδασώσεις καθυστερούν είναι η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του δάσους καθώς κάποιες εκτάσεις λόγω των δυνατών ανέμων κάηκαν επιφανειακά.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η προσπάθεια αναδάσωσης θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο καθώς ήδη έχουν υποβληθεί στο δασαρχείο οι σχετικές μελέτες.
Οι αντιδράσεις για την Αττική Οδό
Μεγάλες αντιδράσεις συναντά όμως από το δήμο Βύρωνα και η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής του Υμηττού προς την παραλία, καθώς ο κόμβος Σακέτα που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κοντά στο Στρατόπεδο εκτιμάται ότι θα διοχετεύσει μεγάλη κίνηση εντός του αστικού ιστού της περιοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr