Ελαφονήσι της Κρήτης: Μετά τις ορδές τουριστών, τώρα και λατομείο

Το λατομείο γύψου που θα χρησιμοποιεί εκρηκτικές ύλες, εγκαθίσταται στην παραλιακή περιοχή όρμος Στομίου του Δήμου Ιναχωρίου, σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων από την περιοχή Natura, στην οποία εντάσσεται το Ελαφονήσι

Η ειδυλλιακή εικόνα που έχει κανείς στο μυαλό του για τον επίγειο παράδεισο στο Ελαφονήσι της Κρήτης, χάνεται όταν πατήσει το πόδι του πάνω στο νησί και αντικρίσει την πολιτική της χύμα ανάπτυξης, της προχειρότητας και της αρπαχτής. 

Δεν φτάνουν οι ορδές επισκεπτών και τα εκατοντάδες λεωφορεία και ΙΧ που κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες το εξωτικό τοπίο της Κρήτης, μετατρέποντας ένα από τα ομορφότερα οικοσυστήματα της χώρας μας σε «Λούτσα» των Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε πρόσφατα σε κοντινή απόσταση να φυτέψει και ένα λατομείο! 

Άλλη μια παραφωνία ανάμεσα σε εκείνες που προκαλούν οι τρικολόρε ομπρέλες για τους λουόμενους, οι ταμπέλες για πώληση οικοπέδων, το υπαίθριο αλά  εμποροπανήγυρη πάρκινγκ αλλά και οι προειδοποιητικές πινακίδες της δημοτικής επιχείρησης ότι τα έσοδα της ανάπτυξης πηγαίνουν για την προστασία της περιοχής!
Αναρωτιέται εύλογα κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής. Πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και πως την προστασία. 

Κωλυσιεργούν σκοπίμως;
  
Χωρίς η δραστηριότητα του λατομείου να προβλέπεται από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  που στοχεύει να προστατεύσει την περιοχή αλλά ούτε και από το χωροταξικό σχεδιασμό (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης -ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου, που έχει υποβληθεί για έγκριση, το λατομείο γύψου που θα χρησιμοποιεί εκρηκτικές ύλες, εγκαθίσταται στην παραλιακή περιοχή όρμος Στομίου του Δήμου Ιναχωρίου, σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων από την περιοχή Natura, στην οποία εντάσσεται το Ελαφονήσι. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Οικολόγων το ΣΧΟΟΑΠ του δήμου Ιναχωρίου ο  Γ.Γ. της περιφέρειας Κρήτης αρνιόταν για πάνω από 10 μήνες να το εγκρίνει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί επικίνδυνα να μπει τάξη στην αναρχία. 

Το Σχέδιο προτείνει σχεδιασμό χρήσεων γης βασισμένο στην προστασία της περιοχής, με ήπιες χρήσεις, αποτρέπει μεγάλες τουριστικές μονάδες  και άλλες οχλούσες δραστηριότητες που θα επιβάρυναν τη βιοποικιλότητα και την προστασία αυτών των περιοχών και φυσικά δεν προβλέπει ζώνες λατομικής εξόρυξης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές Natura αλλά και ένταξης εντός των ορίων Ζώνης Ειδικής Προστασίας (SPA), καθώς δεν το επιτρέπει ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η ελληνική νομοθεσία.
 
Αγνοώντας όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Ιναχωρίου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, του ΤΕΕ, αλλά και όλων των φορέων και των κατοίκων τις περιοχής, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, ο ΓΓ Κρήτης υπέγραψε την αδειοδότηση λατομείου γύψου στην περιοχή. «Στόχος του ήταν να μην υπογραφούν το ΣΧΟΟΑΠ και κατ’ επέκταση η Ε.Π.Μ., ώστε να τις καταστήσει ανενεργές και να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανασύνταξή τους μέσα από το νέο Καλλικρατικό Δήμο Κισσάμου, επιβάλλοντας έτσι χρήσεις γης που να εξυπηρετούν τις βλέψεις μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία εποφθαλμιούν την ευρύτερη περιοχή για παρεμβάσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας καθώς και της πλούσιας βιοποικιλότητας» αναφέρουν οι Οικολόγοι.  
Το θέμα θα διερευνηθεί από την Κομισιόν μετά την παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος ζητά να πληροφορηθεί πόσο σύννομη είναι η αδειοδότηση του έργου και του συνοδού δρόμου που θα εξυπηρετήσει την εγκατάσταση.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr