Λεοντόψαρο: Το δηλητηριώδες ψάρι στα ελληνικά νερά - Πού έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα

Μάθετε τα πάντα γύρω από τον «εισβολέα» από την Ερυθρά Θάλασσα σε Ρόδο, Κρήτη και Πάρο

Γνωρίζατε ότι το επικίνδυνο ψάρι, Λεοντόψαρο, υπάρχει και στις ελληνικές θάλασσες, και μάλιστα, σε αρκετά από τα πιο μεγάλα και όμορφα νησιά της χώρας; 

Το πανέμορφο λεοντόψαρο, περιζήτητο στα ενυδρεία, έχει δηλητήριο στα εντυπωσιακά αγκάθια του και, αν και δεν είναι επιθετικό, είναι επικίνδυνο αν το πατήσετε ή το αγγίξετε κατά λάθος. Στα ελληνικά νερά ζουν ωστόσο και άλλα δηλητηριώδη ψάρια, οι δράκαινες και οι σκορπίνες, και ειδικά το τσίμπημα των πρώτων είναι εξαιρετικά οδυνηρό.

Η πληροφορία για την επικείμενη... άφιξη του λεοντόψαρου στις ελληνικές θάλασσες είχε δοθεί από το 2015, καθώς το τροπικό ψάρι είχε ήδη εντοπιστεί στα παράλια της Κύπρου, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας.

Προς το παρόν στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στην Ρόδο, την Κρήτη και την Πάρο. Μάλιστα, το Ενυδρείο της Ρόδου είναι  το μοναδικό στη Μεσόγειο που διαθέτει λεοντόψαρα τα οποία προέρχονται από τα τοπικά νερά.


Η εξάπλωση του λεοντόψαρου δεν αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο, αλλά για το οικοσύστημα, καθώς τα ντόπια είδη ψαριών δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον πολύ αποτελεσματικό θηρευτή και εύκολα γίνονται λεία του. Εχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τς γνωστές πίνες.

Λεοντόψαρο, αυτός ο «άγνωστος»

Το λεοντόψαρο ανήκει στην οικογένεια των Σκορπινιδών. Το επιστημονικό όνομά του, Pterois miles, προέρχεται από το ελληνικό «φτερό» και το λατινικό «στρατιώτης» και οφείλεται στα εντυπωσιακά δηλητηριώδη αγκάθια του που αποτελούν το τρομερό όπλο του. Είναι αρκετά μεγάλο ψάρι, το μέσο μήκος του είναι τα 35 εκατοστά αλλά μπορεί να φθάσει και τα 50, αλλά δεν είναι επιθετικό. Δεν θα πλησιάσει τον άνθρωπο αν ο ίδιος δεν το ενοχλήσει, εκτός και αν πρόκειται για κάποιον δύτη. Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Του αρέσουν τα ρηχά νερά γιατί είναι πιο ζεστά.

Το τσίμπημα του Λεοντόψαρου

Το τσίμπημα του τροπικού ψαριού είναι το πιο επικίνδυνο. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης (κάτι που ισχύει για όλα τα τσιμπήματα), τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πολύ έντονος πόνος, οίδημα, «κάψιμο» και κοκκίνισμα τοπικά στο σημείο που έχει τρυπηθεί, ναυτία, εφίδρωση, δύσπνοια ή ενίοτε και τάση για εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και προσωρινή παράλυση των άκρων ή, σπανιότερα, θάνατος.

Τοξικό λεοντόψαρο στα δίχτυα ψαρά στην Κρήτη  και φέτος

Λεοντόψαρο εμφανίστηκε να κολυμπάει στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας στο Μαράθι τον Ιούλιο του 2020, σχεδόν πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο zarpanews.gr, ο άνθρωπος που έβγαλε το εικονιζόμενο ψάρι, το πέταξε σε παραπλήσιο κάδο σκουπιδιών, μακριά από την παραλία. Μάλιστα για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι λιμενικές αρχές.
Λεοντόψαρο στη Μεσαρά Κρήτης
Από την Κρήτη....στην Πάρο

Μετά την Κρήτη, λεοντόψαρο εμφανίστηκε και στην Πάρο, όπως θα δείτε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που είχε εξασφαλίσει το protothema.gr  από την κάμερα του Ισπανού δύτη Sergi Crespo.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην θαλάσσια περιοχή Αλυκής Πάρου (παραλία Τρυπητή), το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, κατά τη διάρκεια scuba session.

Εικονολήπτης είναι ο Sergi Crespo, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για μερικές μέρες χαλάρωσης που περιλάμβαναν και καταδύσεις στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου. Ο Sergi Crespo θεωρείται έμπειρος δύτης και κάνει scuba σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, Ασία, Αμερική μέχρι και Galapagos. Όμως αυτό που αντίκρισε εκείνο το Σάββατο στην παραλία της Τρυπητής, ήταν κάτι ξεχωριστό, όπως είπε, για τα δεδομένα της Μεσογείου.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο φακός της κάμερας του εστιάζει πάνω σε ένα λεοντόψαρο, ένα άκρως επικίνδυνο ψάρι, όχι μόνο για το δηλητήριο που βγάζει από τα αγκάθια του (τοξικό δηλητήριο που προκαλεί μεγάλο πόνο), αλλά για όλο το οικοσύστημα. Έχει μεγάλο ποσοστό αναπαραγωγής και συστήνεται να το σκοτώνουν για τη ζημιά που προκαλεί. Στην Καραϊβική μάλιστα έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο από πλευράς οικοσυστήματος, αλλά και οικονομικά καθώς επηρεάζει άμεσα τους ψαράδες.

Αμέσως μετά τη φωτογράφιση του λεοντόψαρου, ο Sergi Crespo ενημέρωσε τους ντόπιους, από τους οποίους έμαθε ότι έχουν δει άλλες δυο φορές λεοντόψαρο στην γύρω θαλάσσια περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα όχι το ίδιο καθότι εντοπίστηκε σε άλλο σημείο, αλλά και πως δεν τα έχουν σκοτώσει ακόμη, πράγμα που αναμένεται να κάνουν τις προσεχείς ημέρες.

«Γέμισε» και η Ρόδος

Λεοντόψαρα εντοπίζονται και φέτος  στη Ρόδο, όπου τα τελευταία χρόνια «φιλοξενεί» λεσεψιανούς εισβολείς και πρόκειται για τροπικά ψάρια, όπως το λεοντόψαρο (το χαρακτηριστικό του είναι τα πολύ μεγάλα πτερύγια), ο λαφοκέφαλος και η τρομπέτα, που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αλιείς του νησιού και εμφανίζονται κυρίως στη νότια Ρόδο.


Το ξενικό Pterois Μiles έχει κάνει την εμφάνισή του στο Φαληράκι, ενώ εντοπίστηκε σε παραλία της Λίνδου και  στην περιοχή Ακαντιά.



Ειδήσεις σήμερα:

Έξοδος του Δεκαπενταύγουστου με «εναλλακτικά επόμενα μέτρα»

Οι κρίσιμες οκτώ ώρες της πορείας του τουρκικού στολίσκου με το Oruc Reis

Βηρυτός: 50 χρόνια ματωμένος παράδεισος - Η αιματοχυσία του 1975, το ΔΝΤ και οι... celebrities
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr