Αδράνεια για το ναυάγιο του Sea Diamond
22.02.2011
08:38
Τέσσερα χρόνια μετά την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου, το τοπίο παραμένει θολό με αποτέλεσμα «να παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις...
Αδράνεια στην εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου παρά «τη διαπιστωμένη διαρροή ρύπων» από το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα εξαπολύει ο Συνήγορος του Πολίτη εναντίον των υπουργείων Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας που ασχολείται με την υπόθεση.
Τέσσερα χρόνια μετά την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου, το τοπίο παραμένει θολό με αποτέλεσμα «να παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις του συμβάντος στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τουριστική ανάπτυξη και στην οικονομική δραστηριότητα της Σαντορίνης».
Όπως σημειώνεται μάλιστα δεν έχει καταρτισθεί ούτε το σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής διαρροής ρυπογόνων ουσιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία (ΠΔ 11/2002) σε περιπτώσεις έκτακτης ρύπανσης από πετρέλαιο.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προτείνει στους συναρμόδιους φορείς να εκπονήσουν περιβαλλοντική μελέτη για την εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων του ναυαγίου και να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση περιβαλλοντικών μελετών από ναυάγια. Πρότεινε επίσης να χαρακτηριστεί τμήμα ή το σύνολο του ναυαγίου ως απόβλητο, και να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική ρύπανση.
Όμως για το θέμα αυτό το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αποφανθεί αρνητικά παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει υποστηρίξει ότι «το πλοίο εάν δεν ανελκυθεί και παραμείνει ως έχει, θα θεωρηθεί απόβλητο λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο πιθανής υποβάθμισης του περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλέσει».
Οι υπηρεσίες αδιαφορούν παρά την παρέμβαση της Τίνας
Διαπιστώνοντας κενά αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού, το πόρισμα του Συνηγόρου προτείνει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυάγια από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων ή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ανταποκριθεί. Οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη έρχονται τρεις μήνες μετά την αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει στη Louis Hellenic Cruises η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας να αναλάβει δράση στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond. Με επιστολή της στην εταιρεία, η κ. Μπιρμπίλη πίεζε για να υλοποιηθεί δέσμευση της πλοιοκτήτριας να παρουσιάσει από τον περασμένο Ιούνιο σχέδιο δράσης για την περιβαλλοντική παρακολούθηση του ναυαγίου, κάτι το οποίο δεν έπραξε.
Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τη συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, την προμήθεια και εγγύηση ετοιμότητας ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων και τη διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα και την εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα τη διαρροή πετρελαίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr