«Βράζει ο πλανήτης: Η θερμοκρασία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 χρόνων

Μεγάλη η συμβολή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην κλιματική αλλαγή - Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας σε βάθος 125.000 χρόνων

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών έχει ανέβει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας, ενισχύοντας τα χειρότερα σενάρια και τις επιπτώσεις τους από τις ραγδαίες μεταβολές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η Γη ανεβάζει θερμοκρασία με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και αντιφατικά, από τη μία άκρη του πλανήτη έως την άλλη.

Επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε τα δεδομένα από μετρήσεις πολύπλοκων και υπερσύγχρονων οργάνων, τα οποία κατέδειξαν το πρόβλημα. Η ανάλυση των επιφανειακών θερμοκρασιών του ωκεανού δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή, στην οποία συμβάλλει και ο άνθρωπος, έχει βάλει τον κόσμο σε μία «μη αναστρέψιμη κατάσταση», λένε οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν τη σημερινή ως ανώτερη μέση θερμοκρασία για τον πλανήτη σε βάθος χρόνου ακόμη και 125.000 χρόνων, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι τόσο συγκεκριμένα, όσο για τα προηγούμενα 12.000 χρόνια.



Η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε αναστροφή της θερμοκρασίας

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα λύνοντας το επονομαζόμενο «αίνιγμα θερμοκρασίας του Ολοκαίνου». Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν συνεχή θέρμανση από την τελευταία εποχή των παγετώνων που έληξε πριν από 12.000 χρόνια και ξεκίνησε η περίοδος του Ολοκαίνου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από ορυκτά, έδειξαν μια κορύφωση της θέρμανσης πριν από 6.000 χρόνια και στη συνέχεια μια ψύξη, έως ότου η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε την αύξηση των εκπομπών άνθρακα και την αναστροφή της θερμοκρασίας.

«Αποδεικνύουμε ότι η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί τα τελευταία 12.000 χρόνια, σε αντίθεση με τα προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Samantha Bova, από το Πανεπιστήμιο Rutgers – New Brunswick στις ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη, ανθρωπογενής, περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνει μια μακροπρόθεσμη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, καθιστώντας σήμερα ένα εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος. Αλλάζει τη βασική γραμμή και τονίζει πόσο κρίσιμο είναι να παίρνουμε στα σοβαρά την κατάστασή μας».



Σε βάθος 125.000 χρόνων τα στοιχεία

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο, ακόμη και σε βάθος χρόνου 125.000 χρόνων. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με αυτήν την εποχή.

Μία παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, έδειξε ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν στο σημερινό επίπεδο πριν από 115.000 χρόνια. Βασίστηκε ωστόσο σε λιγότερα δεδομένα και ως εκ τούτου δεν θεωρείται τεκμηριωμένη.

Η νέα έρευνα εξέτασε μετρήσεις θερμοκρασίας που προέκυψαν από τη χημεία μικροσκοπικών βράχων και φυκών που βρέθηκαν σε πυρήνες ωκεάνιων ιζημάτων ωκεανών. Με αυτόν τον τρόπο έλυσε το αίνιγμα, λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:

Πρώτον, τα οργανικά υλικά θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το έτος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πιθανότερο να είχαν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι οργανισμοί άνθισαν.

Δεύτερον, υπάρχουν γνωστοί, προβλέψιμοι, φυσικοί κύκλοι στη θέρμανση της Γης που προκαλούνται από εκκεντρότητες στην τροχιά του πλανήτη. Οι αλλαγές σε αυτούς τους κύκλους μπορεί να οδηγήσουν σε καλοκαίρια πιο ζεστά και χειμώνες πιο κρύους, ενώ οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αλλάζουν σε μικρό ποσοστό.

Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών έδειξε ότι η φαινομενική ψύξη μετά τη θερμή κορύφωση πριν από 6.000 χρόνια, ήταν παραπλανητική. «Τώρα ταιριάζουν πραγματικά πολύ καλά και μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι τα κλιματικά μας μοντέλα κάνουν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε η Μπόβα.

Η επιστημονική ομάδα που μελέτησε τα στοιχεία


Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας

Η μελέτη εξέτασε μόνο τα αρχεία θερμοκρασίας των ωκεανών, αλλά ο Μπόβα είπε: «Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει πραγματικά ελεγχόμενη επίδραση στο κλίμα της Γης. Αυτός είναι ο καλύτερος δείκτης για το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο κλίμα».

«Επιλύοντας ένα αίνιγμα που προβληματίζει τους επιστήμονες του κλίματος εδώ και χρόνια, η μελέτη της Μπόβα και των συναδέλφων της έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Τζένιφερ Χέρτζμπεργκ, στο Texas A&M University των ΗΠΑ. «Η κατανόηση του παρελθόντος της κλιματικής αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας για την τοποθέτηση της σύγχρονης υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο Lijing Cheng, από το Διεθνές κέντρο  για τις επιστήμες του κλίματος και του περιβάλλοντος στο Πεκίνο της Κίνας, ηγήθηκε επίσης μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία έδειξε ότι το 2020 οι ωκεανοί του κόσμου έφτασαν στο πιο ζεστό επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940. Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας θέρμανσης απορροφάται από τις θάλασσες.

Ο Τσενγκ είπε ότι η νέα έρευνα ήταν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Παρείχε μια μέθοδο για τη διόρθωση των δεδομένων θερμοκρασίας και θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν πόση θερμότητα απορροφούσε ο ωκεανός πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα στο υψηλότερο για περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε βάθος 66 εκατομμυρίων χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας είναι αναπόφευκτες έως ότου οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειωθούν στο μηδέν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Μας προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική - Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε τις 22 χώρες υψηλού κινδύνου - Όσοι φθάνουν από αυτές θα απομονώνονται σε ξενοδοχείο

Μήνυμα ΕΕ σε ΑstraZeneca: Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις για τα εμβόλια, έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι έγινε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr