Συναγερμός για μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία - Πάνω από 18.000 σεισμοί μέσα σε μία εβδομάδα

Η προειδοποίηση είναι για έκρηξη σε δύο ηφαίστεια κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ - Αποκλεισμένη η περιοχή - Πάνω από 2.500 σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη - Χάρτες και πίνακες

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού έχει τεθεί το νησί της Ισλανδίας, μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων για επικείμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας κατέγραψε πάνω από 18.000 σεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας, ενώ μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν πάνω από 2.500 σεισμοί. Η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χερσόνησο του Ρέικιανς, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.



Οι επιστήμονες αποφεύγουν να κάνουν λόγο για πιθανό κατακλυσμιαίο γεγονός. Παρ' ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη, με ροή μάγματος στην επιφάνεια της Γης, δεν αποκλείουν μία έκρηξη που θα εκτοξεύσει λάβα και σκόνη σε μεγάλο ύψος, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και το φαινόμενο από μόνο του, είναι εντελώς απρόβλεπτο.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 5,6 Ρίχτερ, αρκετά ισχυρή ώστε να προκληθούν ζημιές σε σπίτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες, η προειδοποίηση που εστάλη στις ισλανδικές αρχές, αφορά πιθανή έκρηξη δύο ηφαιστείων που βρίσκονται στη χερσόνησο και συγκεκριμένα του Mount Keilir και Mount Fagradalsfjall. Η προειδοποίηση «έφυγε» με τη σημείωση του κατεπείγοντος, καθώς οι εκρήξεις δεν αποκλείεται να συμβούν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.



Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε στην περιοχή ήταν τον 12ο αιώνα.

Ο καθηγητής Πόρβαλντουρ Πόρτνταρσον μίλησε στο CNN, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους: «Δεν μας απασχολεί το αν, αλλά το γιατί. Γιατί αυτήν την περίοδο; Γιατί τώρα; Γιατι συμβαίνει αυτό; Βλέπουμε την κίνηση του μάγματος που πλησιάζει την επιφάνεια της γης, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα φτάσει στο επίπεδο να βγει έξω».

Ήδη έχει τεθεί σε κατάσταση μερικού συναγερμού ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας, ώστε όταν συμβεί το γεγονός, να ενεργοποιηθεί αμέσως το πλάνο συντονισμού των πτήσεων και βέβαια, να μην προκληθεί κάποιο τραγικό ατύχημα.



Οι επιστήμονες υπολογίζουν όταν η έκρηξη θα γίνει περίπου στα 2 χιλιόμετρα από το Κέιλιρ, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα επηρεαστεί και κατά πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Ισλανδία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται στο όριο του ρήγματος του Ατλαντικού, στο σημείο που απομακρύνονται μεταξύ τους οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας.



Ο άμεσος κίνδυνος μιας ηφαιστειακής έκρηξης μερικά χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα «απομακρύνθηκε σημαντικά», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του μικρού νησιού του βόρειου Ατλαντικού, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει.

«Τα σημάδια που εμφανίστηκαν χθες, πρόδρομοι της έναρξης μιας έκρηξης, μειώθηκαν σημαντικά», αναφέρει σε ανακοίνωση.

«Αυτό δεν επηρεάζει τα σενάρια που καταρτίστηκαν, κυρίως ότι πρέπει πάντα να θεωρείται πως μια έκρηξη μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μετέχουν πολλοί ειδικοί (ηφαιστειολόγοι, γεωφυσικοί, ειδικοί σε φυσικούς κινδύνους).

Πράγματι, παρατηρούνται ακόμη σημάδια σχηματισμού μάγματος στην περιοχή σεισμικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr