Η Κλιματική Αλλαγή θα κοστίσει στις χώρες της G7 τα διπλάσια από τον κορωνοϊό

Οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν κατά 5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050, εάν οι θερμοκρασίες ανέβουν κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου – Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες απ’ αυτές που υπέστησαν κατά την πανδημία

Πρωτοφανείς οικονομικές απώλειες, διπλάσιες από την πανδημία του Covid-19 θα έχουν οι πλούσιες χώρες, εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, δείχνει έρευνα της Oxfam και της Swiss Re.

Οι χώρες της G7, δηλαδή οι μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 8,5% ετησίως ή κατά σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, εντός 30 ετών, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου. Το σενάριο δεν θεωρείται απίθανο, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων και των πολιτικών που ακολουθούνται σε όλον τον κόσμο.

Διπλάσιες απώλειες απ’ ότι στην πανδημία

Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι οικονομίες των χωρών της G7 έχασαν κατά μέσο όρο 4,2%. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ενδεχόμενες απώλειες από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι διπλάσια κάθε χρόνο. Η Βρετανία θα χάσει 6,5% ετησίως έως το 2050, έναντι 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Κάποιες άλλες χώρες θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα. Η Ινδία αναμένεται ότι θα χάσει το ¼ του ΑΕΠ, ενώ η Αυστραλία θα έχει απώλειες 12,5% της παραγωγής. Η Νότια Κορέα αναμένεται να χάσει το 1/10 της οικονομικής της δύναμης. Οι ηγέτες των G7 και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κορνουάλη για να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, την πανδημία του κορωνοϊού, τα εμβόλια, τη φορολογία στις επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή.


Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες

Η Swiss Re έλαβε υπ’ όψιν για τις προβλέψεις της τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ συμπεριέλαβε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως την ξηρασία, τις πλημμύρες, τις επιπτώσεις στη γεωργία, την υγεία και τη θερμοκρασία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Jerome Haegeli ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος μακροπρόθεσμα για την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε περισσότερη πρόοδο από τις χώρες του G7, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται βοήθεια και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα, κλειδί για την ανάπτυξη των χωρών είναι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτά, καθώς οι οικονομίες τους πλήττονται σκληρά από την πανδημία, ενώ θα χρειαστούν βοήθεια για να επιστρέψουν σε μια «πράσινη» πορεία. Παράλληλα, οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου εξακολουθούν να παραμένουν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων για τη Συμφωνία του Παρισιού.

Πέραν της συνόδου των G7, τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη θα διεξαχθούν οι συνομιλίες του ΟΗΕ Cop26 για το Κλίμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Μαρίνα: Στον ανακριτή οι δύο Πακιστανοί που ξεγύμνωσαν την 25χρονη


ΑΠΘ: Σκουπιδότοπος ο χώρος μετά το κορωνοπάρτι – Έγιναν και βανδαλισμοί


Σε λειτουργία ξανά οι οίκοι ανοχής - Με ανοιχτά παράθυρα και... το ρολόι στο χέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr