Θάλασσα του Μαρμαρά: Επιστήμονες καθαρίζουν τη βλέννα απομονώνοντας βακτήρια

Ερευνητές από τη Σχολή Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να απομακρύνουν τη θαλάσσια βλέννα – Υποστηρίζουν ότι δεν διαταράχθηκε η θαλάσσια χλωρίδα

Με βακτήρια έχουν καθαρίσει Τούρκοι επιστήμονες ένα μεγάλο τμήμα της «γλίτσας» που έχει μολύνει τη θάλασσα του Μαρμαρά σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχει διαταραχθεί η θαλάσσια χλωρίδα της περιοχής.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ερευνητές από τη Σχολή Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να καθαρίσουν τη θαλάσσια βλέννα που ήταν ορατή στην περιοχή του Μαρμαρά απομονώνοντας βακτήρια της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η πιλοτική μελέτη διεξήχθη υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Gülşen Altuğ και της ομάδα της έχοντας λάβει την έγκριση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης και Γεωργίας και Δασοκομίας. Στόχος της μελέτης ήταν η εξουδετέρωση της βλέννας με «ευεργετικά» βακτήρια, όπως διατείνονται οι Τούρκοι επιστήμονες.

Αρχικά, η έρευνα διεξήχθη στο λιμάνι Yenikapı Yediemin στην Κωνσταντινούπολη ενώ πρώτα η περιοχή με τη «γλίτσα» είχε απομονωθεί με φράγματα, όπως αναφέρει το CNN Turk.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τα βακτήρια

Τα βακτήρια που επιλέχθηκαν από τους Τούρκους επιστήμονες υπέστησαν επεξεργασία στο εργαστήριο έτσι ώστε να μπορέσουν να καθαρίσουν τη βλέννα. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, η «γλίτσα» στην επιφάνεια της θάλασσας καθαρίστηκε.

«Δεν ανησυχούμε για το αν αυτά τα βακτήρια θα διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας στη θάλασσα. Αυτά τα βακτήρια περιορίζουν αυτά που προκαλούν ασθένειες στο περιβάλλον, αποσυνθέτουν θρεπτικές οργανικές ύλες, συμβάλλουν στον κύκλο του θαλάσσιου οικοσυστήματος διασπώντας φύλλα, νεκρούς οργανισμούς και θαλάσσια απόβλητα», υποστηρίζει η τουρκική ομάδα που μετείχε στην έρευνα.

«Η Τουρκία έχει ήδη καθαρίσει 1.197 κυβικά μέτρα γλίτσας από τη θάλασσα του Μαρμαρά», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η επιχείριση για την εκκαθάριση των υδάτων από την θαλάσσια βλέννα συνεχίζεται σε 77 τοποθεσίες, προσθέτοντας ότι το δείγμα της γλίτσας που έλαβαν οι επιστήμονες είχε αποσταλεί στο εργαστήριο για περαιτέρω μελέτη

Η μεγαλύτερη εκστρατεία θαλάσσιου καθαρισμού στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Κούρουμ δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία θαλάσσιου καθαρισμού στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κοινοβούλιο συμφώνησε να συγκροτήσει μια κομματική επιτροπή για τη διερεύνηση της γλίτσας. Η 19μελής επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει την έρευνα εντός τριών μηνών.

Η γλίτσα δημιουργεί έντονο προβληματισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά το τελευταίο διάστημα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ύλης στο σημείο.

Η γλίτσα αυτή -μια πηχτή ουσία- δημιουργήθηκε από ενώσεις που απελευθερώθηκαν από θαλάσσιους οργανισμούς και πλέον έχει απλωθεί όχι μόνο στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η θαλάσσια «γλίτσα» πολλαπλασιάστηκε λόγω των μη επεξεργασμένων αποβλήτων που πέφτουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και της κλιματικής.

Βιολόγοι πάντως έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι τα ανθρώπινα απορρίμματα και η ρύπανση των επιχειρήσεων «πνίγει» τις θάλασσες της γείτονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νερά της Θάλασσας του Μαρμαρά βρίσκονται δίπλα στην Κωνσταντινούπολη με πληθυσμό 16 εκατομμύρια κατοίκους αλλά και πέντε άλλες επαρχίες ενώ στις όχθες της υπάρχουν εργοστάσια και βιομηχανικοί κόμβοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες - Μην κάνετε διακρίσεις

Χανιά: Προφυλακιστέος ο 35χρονος κτηνοτρόφος για τον βιασμό 14χρονης

Τρίτη δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr