Λέκκας: Μεμονωμένο περιστατικό η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία

Λέκκας: Μεμονωμένο περιστατικό η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία

O Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε και για το ενεργό ηφαιστειακό τόξο στην Ελλάδα - Τι είπε

Λέκκας: Μεμονωμένο περιστατικό η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισπανία
«Μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτήρισε την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, στην Ισπανία, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η έκρηξη αυτή δείχνει ότι «η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης» ενώ όπως επισήμανε δεν υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα σε επίπεδο γης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά.

«Το εντυπωσιακό στην περιοχή Λα Πάλμα είναι ότι εξελίχθηκε σε πολύ μικρότερο διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν. Συνήθως η εξέλιξη μιας ηφαιστειακής έκρηξης διαρκεί κάποιους μήνες, εδώ πήρε μερικές ημέρες, έχει να κάνει με τις τοπικές συνθήκες. Έχει να κάνει με την ταχεία συσσώρευση μάγματος που προωθήθηκε στην επιφάνεια και μέσω των κρατήρων και διαρρήξεις χιλιομέτρων βγήκε στην επιφάνεια. Συνοδεύεται από πλούσια σεισμική δραστηριότητα, χιλιάδες δονήσεις που δημιουργούνται από την άνοδο του μάγματος, από βάθος περίπου 10-20χλμ. προς την επιφάνεια, που δίνουν σεισμούς 1-3 ρίχτερ», είπε ο καθηγητής Λέκκας.

«Το να βλέπει κανείς την λάβα να εκτινάσσεται με τόση δύναμη στην επιφάνεια, σε τόσο ύψος είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να δει κανείς και φανερώνει στις διαδικασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό και εξωτερικό της γης. Ό,τι πιο μοναδικό μπορεί να δει κανείς πάνω στην γη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Μετά, όλη αυτή η λάβα, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμή, μέχρι μερικές εβδομάδες, ακόμα και μήνες και η θερμοκρασία της αγγίζει τους 1500-2000 βαθμοί κελσίου.

«Όταν φτάσει η λάβα στην θάλασσα, μαζί με το νερό δημιουργούνται χημικές αντιδράσεις και έχουμε έκλυση αερίων, ως ένα βαθμό επικίνδυνα αλλά είναι εντυπωσιακό παράλληλα ότι έχουμε να κάνουμε με θερμοπίδακες, γιατί ουσιαστικά η λάβα πάει μέσα στο θαλάσσιο νερό, το οποίο εξατμίζεται άμεσα και δημιουργούνται εντυπωσιακά φαινόμενα», είπε ο κ. Λέκκας.

Στην χώρα μας, το ενεργό ηφαιστειακό τόξο παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου του ΟΑΣΠ, η οποία απαρτίζεται από 25 επιστήμονες και συνεδριάζει ανά 2 μήνες. «Το παρακολουθούμε, είμαστε στο πράσινο αυτή την στιγμή. Όταν είχαμε την ηφαιστειακή κρίση στην Σαντορίνη ήταν οριακά τα πράγματα, φτάσαμε στο πορτοκαλί», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Eκλογές στον Καναδά: Nίκη αλλά όχι πλειοψηφία για τους Φιλελεύθερους του Τριντό

Δένδιας για παρενόχληση πλοίου στην Κρήτη: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής

Ανοίγει 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση - Ποιους θα αφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης