Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε. Οι ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται. Και μια συσκευή στα σκουπίδια αποτελεί πλέον πρόκληση. Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η τηλεόραση βρέθηκε στον κάδο απερίσκεπτα, αλλά ένα επιπλέον στοιχείο άλλαξε τα δεδομένα.
Sponsored Content
Πριν λίγες μέρες, κάνοντας μια βόλτα στην εξαιρετική αγορά του Περιστερίου, έπεσα πάνω σε κάτι που πραγματικά με ξάφνιασε. Ανηφορίζοντας από την πλατεία προς τον Κωτσόβολο της περιοχής, σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στο κατάστημα, υπήρχε μια πεταμένη τηλεόραση. Πρέπει να πω ότι προς στιγμήν έπαθα μια μικρή σύγχυση. «Πόσο δύσκολο ήταν να τη μεταφέρουν δυο βήματα, μέσα στο κατάστημα;» σκέφτηκα. Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι ο Κωτσόβολος και πολλές αλυσίδες δέχονται τις ηλεκτρικές συσκευές για ανακύκλωση. Αν παραμείνει στον κάδο, θα γίνει κομμάτια και θα θαφτεί, πράγμα που σημαίνει περισσότερα βλαβερά στο έδαφος και... Καθώς πλησίαζα τον κάδο για να τη σηκώσω και να τη παραδώσω στο κατάστημα, κάτι παράδοξο μου κέντρισε την προσοχή. Η τηλεόραση ήταν αναμμένη! «Μα τους αθεόφοβους» φώναξα και κοίταξα γύρω μου, έκαναν που έκαναν το λάθος να την πετάξουν στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη, την πέταξαν και αναμμένη;
Κοντοστάθηκα, πρόσεξα καλύτερα και ένιωσα ανακούφιση. Η οθόνη έγραφε: «Κάποια αντικείμενα δεν ανήκουν στον κάδο.» Ακριβώς! Αυτή η τηλεόραση δεν ανήκε στον κάδο. Το μήνυμα συνέχιζε: «Μπες στο valtostithesitou.gr και βάλτα στη θέση τους.». Το ποια είναι η θέση μιας χαλασμένης ηλεκτρικής συσκευής είναι προφανές και η απάντηση δινόταν με ξεκάθαρο τρόπο αφού έμπαινες στο valtostithesitou.gr για να παίξεις ένα απλό ψηφιακό παιχνίδι. Οι παλιές συσκευές ανήκουν στην ανακύκλωση, όχι στα σκουπίδια. Το μήνυμα υπέγραφε η Ανακύκλωση Συσκευών. Ιντριγκαδόρικη ενέργεια, ωστόσο με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα!
Πράγματι! Όταν κάποιος θέλει να ανακυκλώσει μικροσυσκευές ή λάμπες δεν έχει παρά να επισκεφθεί τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αλλά και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μπορεί να βρει τους ειδικούς κάδους ή να ζητήσει από το προσωπικό να τον εξυπηρετήσει. Μάλιστα στην περίπτωση αγοράς μεγάλης συσκευής, με την παραλαβή της στο σπίτι μπορεί να παραδώσει την παλιά! Το κατάστημα με τη σειρά του θα την παραδώσει στην Ανακύκλωση Συσκευών και τελικά η συσκευή θα λάβει την κατάλληλη επεξεργασία σε εξειδικευμένη μονάδα, όπου θα αφαιρεθούν όποιες βλαβερές ουσίες περιέχει και θα μετατραπεί σε χρήσιμα υλικά.
Η Ανακύκλωση Συσκευών έχει οργανώσει και αναπτύξει σε πανελλαδικό επίπεδο την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές για όλες τις κατηγορίες συσκευών. Με την εταιρεία συνεργάζονται περισσότερα από 3.000 καταστήματα. Όπως είναι φανερό, κινεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που μεριμνά για την επανόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από τις συσκευές που κάποτε αγοράσαμε και τελικά απορρίπτουμε ως άχρηστες ή παρωχημένες. Με βάση την αρχή της διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών, από το 2004 μέχρι σήμερα έχει εντάξει χιλιάδες επιχειρήσεις που εισάγουν ή κατασκευάζουν στη χώρα μας ηλεκτρικές συσκευές και υποχρεούνται να φροντίζουν για τη σωστή διαχείρισή τους μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους.
Ως εκ τούτου, οι οικονομικοί πόροι της προέρχονται αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις αυτές, ώστε να καλύπτεται το κόστος της ανακύκλωσης. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των συσκευών, ώστε να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά με τον σωστό περιβαλλοντικά τρόπο.
Κλείσιμο
Θα βρείτε εδώσε ποια καταστήματα Κωτσόβολος και άλλα καταστήματα μπορείτε να ανακυκλώσετε ηλεκτρικές συσκευές.
Σε μια λαμπερή τελετή στα «Sponsorship Awards 2025» η bwin έλαμψε με τα έξι βραβεία που κατέκτησε, επιβεβαιώνοντας έτσι τον σημαντικό της ρόλο και στον αθλητικό χώρο.
Το πρόγραμμα ReStart της Mastercard συνδυάζει τη γαστρονομία με έναν κοινωνικό σκοπό, με στόχο την υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.
Η AVIN δίνει την ευκαιρία στους οδηγούς να γνωρίσουν από κοντά τα κορυφαία, βραβευμένα καύσιμα ACTION και να διεκδικήσουν ταυτόχρονα μοναδικά δώρα, μέσα από έναν συναρπαστικό διαγωνισμό που θα κάνει κάθε διαδρομή καλύτερη.