Σκουπίδια γίνονται χρήσιμα αντικείμενα

Μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, η «scoopa», δημιουργεί προσιτό design από αντικείμενα, που αντί να καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων, επαναχρησιμοποιούνται και γίνονται αντικείμενα της καθημερινότητας...

Μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, η «scoopa», δημιουργεί προσιτό design από αντικείμενα, που αντί να καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων, επαναχρησιμοποιούνται και γίνονται αντικείμενα της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα έχουν φτιάξει λάμπα, χρησιμοποιώντας 60 πλαστικά μπουκάλια, καρέκλες από κομμένα βαρέλια, τσάντες με υλικό από διαφημιστικά banners και πλαστικές σακούλες, κοσμήματα από σαμπρέλες, μέχρι και βιβλιοστάτες από σπασμένους δίσκους βινιλίου.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στη μικρότερη κατανάλωση φυσικών πρώτων υλών, υποστηρίζοντας πάντα κάθε μορφή επανάχρησης και ανακύκλωσης», αναφέρει ο Νίκος Χαπίτας από την ομάδα της «scoopa». Ως αρχιτέκτονας ο ίδιος, επιμελήθηκε και το χώρο στο κατάστημα, που άνοιξαν πριν από λίγες μέρες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πουλούν τα αντικείμενα που δημιουργεί η 8μελής ομάδα, από τον περασμένο Νοέμβριο, σ' ένα εργαστήρι, στην περιοχή του Ιπποκρατείου.

«Εφτιαξα το μαγαζί, χρησιμοποιώντας παλέτες για ράφια, ενώ με την ίδια φιλοσοφία σχεδίασα και ένα κατάστημα στην Λάρισα, διακοσμώντας το με χαρτοσωλήνες» εξηγεί ο κ. Χαπίτας, προσθέτοντας ότι η «scoopa» είναι μια νεοσύστατη ομάδα που απαρτίζεται από freelancer αρχιτέκτονες, εικαστικούς και τεχνίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Στο μαγαζί της «scoopa», στον πεζόδρομο της Ισαύρων, τα βλέμματα των περαστικών «κλέβει» ένα επιδαπέδιο φωτιστικό, που χρωστάει το πράσινό του χρώμα στα μπουκάλια γνωστού ανθρακούχου αναψυκτικού, ενώ μία ταλαιπωρημένη βαλίτσα του ΄60, «ξαναγεννιέται» και γίνεται πολυθρόνα. «Συνεργαζόμαστε με διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες μας δίνουν υλικά που είναι για πέταμα μετά τη χρήση τους, όπως τα διαφημιστικά τους banners, τα μπουκάλια, τα εξαρτήματα των ποδηλάτων, ακόμα και τα μεγάλα μεταλλικά κουτιά που περιέχουν καφέ», αναφέρει η Μελίνα Χρυσικοπούλου, η οποία επιμελείται κυρίως την κατασκευή των τσαντών. «Τα πρώτα πάντως μηνύματα από τον κόσμο είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού μπαίνει στο μαγαζί και δείχνει να ενθουσιάζεται με τη λογική και το κίνητρο της επανάχρησης», λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τις τιμές των αντικειμένων, αυτές υπολογίζονται με βάση τις ώρες που χρειάστηκαν για να κατασκευασθούν και κυμαίνονται από 15 ευρώ έως 250, που κοστίζουν οι πολυθρόνες από βαρέλια.

Η ομάδα της scoopa θα συμμετέχει, αύριο, στη γιορτή της Θεσσαλονίκης, για την υποψηφιότητα της για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014, στο χώρο της παραλίας, κατασκευάζοντας έργα τέχνης από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Παράλληλα, προτρέπει όλους τους καταναλωτές να «scoop-ίσει» μαζί της, υποστηρίζοντας την προσπάθειά της να μειώσουν τον όγκο απορριμμάτων της πόλης. Γι΄ αυτό τους καλούν ν' απευθύνονται στην ομάδα, όταν θέλουν ν' αδειάσουν την ντουλάπα τους, αν έχουν επιχείρηση και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους ανακύκλωσης, αν ανήκουν σε ΜΚΟ και αναζητούν συνεργασίες με βάση τη δημιουργική βιωσιμότητα ή ακόμα αν είναι νέοι σχεδιαστές και αναζητούν τρόπο προώθησης της δουλειάς τους.

Τέλος, στην ιστοσελίδα τους, «www.scoopa.eu» , σκοπεύουν να δημιουργήσουν και «e-shop» προκειμένου να μπορούν και εκεί να πωλούν τα αντικείμενα που κατασκευάζουν, καθιστώντας βιωσιμότερη την προσπάθειά τους και προωθώντας αποτελεσματικότερα την οικονομική τους ανεξαρτησία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr