WWF: Εκπληκτικές εικόνες από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης στον διαγωνισμό «Natura 2000 - Click στη Φύση»

Αυτοί είναι οι νικητές του φετινού διαγωνισμού - Δείτε ορισμένα από τα δείγματα της δουλειάς τους

«H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και η αποτύπωσή τους είναι πάντα συναρπαστική»... Αυτήν ακριβώς τη διατύπωση ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000 - Click στη φύση» στη χαρίζοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα υψηλού επίπεδου από την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Οι «θησαυροί» της φύσης απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό... Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνης, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000.

H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες.

Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το WWF, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος και τους εταίρους του έργου Life-IP 4 Natura, και ανέδειξε την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις -άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο- και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.

Αναλυτικά:

-Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή.

Βασίλης Δρακόπουλος - Σπηλαιολόγοι στο σπήλαιο Ωραίο Βάρης ή Αντόνωφ, στην περιοχή του Υμηττού (Τα σπήλαια αποτελούν σημαντικό οικότοπο για ασπόνδυλα και νυχτερίδες Η Ελλάδα εμφανίζει μια αξιοσημείωτη, σε ποικιλία και ενδημισμό, σπηλαιόβια πανίδα. Από το 1861 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 850 είδη. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 392 ενδημικά, δηλαδή είδη που εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο)
Βέφα Νεστραμιώτη - Ψαράς στη λίμνη Καστοριάς (Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί έναν υγρότοπο μεγάλης σημασίας. Εδώ θα συναντήσουμε σημαντικά είδη πουλιών όπως είναι την Λαγγόνα, τον Ροδοπελεκάνο, τον Αργυροπελεκάνο, τον Αργυροτσικνιά, τον Καλαμόκιρκο κ.ά. Το ψάρεμα με τις παραδοσιακές βάρκες επιτρέπεται καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών)
Χρήστος Πανταζής - Τρίτοξο Γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα (Ή «κάμπια εν κινήσει» όπως είναι επίσης γνωστό, βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κήποι. Στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου απαντώνται περίπου 2.100 είδη φυτών, 60 είδη θηλαστικών, περισσότερα από 180 ειδών πουλιών και 24 είδη αμφιβίων)


-Στην κατηγορία «Πτηνά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου.

Παναγιώτης Ξαξίρης - Φοινικόπτερο ή αλλιώς Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) στον Αμβρακικό κόλπο (Τα Φλαμίνγκο σχηματίζουν μεγάλα σμήνη και τρέφονται σε ρηχά νερά. Απαντώνται σχεδόν όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στις φτερούγες τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων. Για την αναπαραγωγή τους ταξιδεύουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου)
Βασίλης Θεοδωρίδης - Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) στη λίμνη της Καστοριάς (Πρόκειται για το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη. Στις Πρέσπες βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, η οποία αποτελείται από το 20% περίπου του εκτιμώμενου παγκόσμιου αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους)
Μιλτιάδης Κουρμπόγλου - Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αώου στα Ιωάννινα, Ήπειρος (Με έκταση 11.500 τ.χλμ., αποτελεί την πιο μεγάλη ορεινή λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού και οι μικρές φυσικές λίμνες καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη πουλιών)


-Στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη, το 2ο στον Γιάννη Σαπνά και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου.

Γεώργιος Καρκαλής - Χουλιαρομύτα, Platalea leucorodia (Σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες, ενώ τον χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες. Παίρνει το όνομά της από το μακρύ ράμφος με την πλατιά άκρη που θυμίζει κουτάλι (χουλιάρι)

Γιάννης Σαπνάς - Άλογα της Πίνδου που ξεκουράζονται στην ευρύτερη περιοχή της Βάλια Κάλντα στην Πίνδο (Τα άλογα της Πίνδου αποτελούν μια από τις πιο γνωστές ελληνικές φυλές και χρησιμοποιούνται από τους υλοτόμους για την εξαγωγή κορμών μαύρης πεύκης από δύσβατα σημεία. Η ονομασία Βάλια Κάλντα είναι λατινικής και βλάχικης προέλευσης και σημαίνει «ζεστή κοιλάδα». Πρόκειται για μια απομονωμένη ορεινή κοιλάδα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων με άγρια δάση, ορμητικά ρέματα και όμορφα ξέφωτα που εντυπωσιάζει με τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί)

Νατάσα Τριανταφύλλου - Αγριολούλουδα στη λίμνη Υλίκη (Η 9η σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας, και εκτείνεται από τη Θήβα μέχρι τον Ορχομενό. Από τη δεκαετία του 1950, χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλλει στην ύδρευση της Αθήνας, μέσω υπόγειας σύνδεσης με τη λίμνη του Μαραθώνα. Στα νερά της ζουν πολλά είδη ψαριών, τέσσερα από τα οποία είναι ενδημικά (Scardinius graecus, Barbus graecus, Rutilus beoticus, και Rutilus ylikiensis). Επιπλέον, πολλά μεταναστευτικά πουλιά την αξιοποιούν ως τόπο διαχείμασης)



-Στην κατηγορία «Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.

Παναγιώτης Λασκαράκης - Περιοχή της Τύμφης στο ανατολικό Ζαγόρι (Πρόκειται για ορεινό όγκο με έντονο ανάγλυφο, απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές, όπου κυριαρχούν τα δάση οξιάς (Fagus sylvatica), ελάτης (Abies borisii-regis) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra). Στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίζονται σπάνια θηλαστικά, όπως η αρκούδα ο λύκος και η βίδρα, καθώς και εντυπωσιακά αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης)
Φώτης Καφέτσης - Δρακόλιμνη της Τύμφης με φόντο την κορυφή της Αστράκας, 2.436 μ. (Το βάθος της λίμνης είναι περίπου 9 μέτρα και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες (Triturus Αlpestris) ή βουνοτρίτωνες ή αλλιώς δρακάκια, όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Ο αλπικός τρίτωνας απαντάται σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κυρίως κεντρικά και ανατολικά. ενώ στην Ελλάδα εντοπίζεται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και μέχρι την Β.Α. Πελοπόννησο)
Αθανάσιος Λιάπης - Μετέωρα (Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους κάθετους βράχους, που υψώνονται βόρεια της Καλαμπάκας. Αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της χώρας μας και φιλοξενούν ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα. Τα γυμνά κάθετα βράχια, που φτάνουν μέχρι και τα 400 μέτρα σε ύψος, αποτελούν ιδανικό τόπο φωλιάσματος για πολλά σπάνια πουλιά, όπως ο ασπροπάρης, ο τσίφτης, ο μαυροπελαργός και ο μπούφος)


Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μήνυμα κατά Άγκυρας και από το Βερολίνο: «Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας»

Τα Amber Alerts έρχονται στο Instagram

Κάσια Γκαλάνιο: Νεκρή βρέθηκε η πρώην πριγκίπισσα του Κατάρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr