Από λογιστής …“πράσινος” Γιώργος στο Φάληρο

Την «ρετσινιά» του λογιστή, δίνοντας το στίγμα του και ως υπουργός Περιβάλλοντος θα επιδιώξει σήμερα, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το master plan για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

Την «ρετσινιά» του λογιστή, δίνοντας το στίγμα του και ως υπουργός Περιβάλλοντος θα επιδιώξει σήμερα, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το master plan για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η πρώην πολιτική ηγεσία, ο νέος υπουργός και ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέτζο Πιάνο, ο οποίος εκπόνησε τα σχέδια αναμένεται να δώσουν τις τελικές λεπτομέρειες της φιλόδοξης παραλιακής ανάπλασης με το πάρκο των 760 στρεμμάτων. Μαζί με τα 265 στρέμματα του παλιού Ιπποδρόμου ο χώρος πρασίνου με τις συνοδευτικές αθλητικές και ψυχαγωγικές χρήσεις θα φτάσει τα 1.000 στρέμματα.

Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού από την κ. Τίνα Μπιρμπίλη και την χθεσινή παρουσίαση από το  Ρέτζο Πιάνο των σχεδίων για την Εθνική βιβλιοθήκη και την Λυρική σκηνή που κατασκευάζει το Ίδρυμα Νιάρχου, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να βάλλει τα θεμέλια για την αναμόρφωση του χώρου που προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί σε ένα χρόνο.

Με βάση το σχέδιο μετατοπίζεται η λεωφόρος Ποσειδώνος προς τη θάλασσα, υπογειοποιείται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Επιπλέον, προτείνεται η «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου, Νέου Φαλήρου με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εξαπλώνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης μεγάλη προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Καθώς επίσης και άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.

Το masterplan αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των μελετών που απαιτούνται και επιλύει όλα τα βασικά προβλήματα της περιοχής που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφορικές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και τις αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου και της φύτευσης.

Για τη συντήρηση του πάρκου θα υπάρξουν συμβατές χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού ενώ για την άρδευση προβλέπεται επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η χρηματοδότηση του έργου, καθώς το υπουργείο περιβάλλοντος είχε προβλέψει ότι θα ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς το πρόγραμμα JESSICA. Ο κ. Παπακωσταντίνου ίσως μπορέσει να γίνει πιο σαφής,
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr