Eπείγουσα επισιτιστική βοήθεια για 12 εκατ. ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την έλλειψη τροφίμων στο Κέρας της Αφρικής εξαιτίας της ξηρασίας και των τοπικών συρράξεων, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Σούκρι Αχμεντ.

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την έλλειψη τροφίμων στο Κέρας της Αφρικής εξαιτίας της ξηρασίας και των τοπικών συρράξεων, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Σούκρι Αχμεντ.

Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συγκάλεσε χθες επείγουσα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ και απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού για βοήθεια.

"Υπάρχουν περί τα δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας στη Ρώμη ο Σούκρι Αχμεντ διευκρινίζοντας ότι στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Σομαλίας και της Ουγκάντας οι πληθυσμοί έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

"Περισσότερα από ένδεκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια για να παραμείνουν στη ζωή, καθώς αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εξήντα ετών", δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχε υπολογίσει σε 10 εκατομμύρια τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια στο Κέρας της Αφρικής, γεγονός που σημαίνει μία αύξηση κατά 4 εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν λάβει παρά το ήμισυ του 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων που είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αρωγής της περιοχής.

"Δεν έχουμε την ευχέρεια να περιμένουμε. Παρακαλώ τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν χωρίς καθυστέρηση τα προγράμματα για να σωθούν ζωές στη περιοχή", είπε.

Η ξηρασία που πλήττει έδω και δύο χρόνια το Κέρας της Αφρικής έχει καταστρέψει τις σοδειές και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές, τα κοπάδια των οποίων λιμοκτονούν επίσης. Στη καρδιά του προβλήματος βρίσκεται και η σύρραξη που μαίνεται εδώ και χρόνια στη Σομαλία. "Για να υπάρξει αποτέλεσμα, είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα και για την επικράτηση συνθηκών που θα επιτρέπουν τις μετακινήσεις για την προσφορά βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη", δήλωσε ο Σούκρι Αχμεντ.

    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr