Γαλάζιο καβούρι εξ Αμερικής στο δέλτα του Αξιού
30.08.2011
15:15
Γαλάζια καβούρια έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις εκβολές του δέλτα του Αξιού, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους αλιείς
Γαλάζια καβούρια, που αποτελούν εκλεκτό μεζέ για τους καλοφαγάδες του εξωτερικού, έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις εκβολές του δέλτα του Αξιού, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους αλιείς, καθώς καταστρέφουν τις μυδοκαλλιέργειες και αποτελούν απειλή για τα ενδημικά είδη.
Πρόκειται για καβούρια που διαβιούν κυρίως στις ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά, περίπου μισό αιώνα πριν, Ιταλοί αλιείς μετέφεραν την καλλιέργειά τους και στη Μεσόγειο, με συνέπεια την άμεση εξάπλωσή τους.
«Επειδή το συγκεκριμένο καβούρι έχει πολλή σάρκα και είναι εύγεστο, το απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, οι οποίοι το θεωρούν αντίστοιχο του αστακού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Θανάσης Κούκουρας.
Στην Ελλάδα, το γαλάζιο καβούρι εντοπίστηκε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του΄60, στις εκβολές ποταμών, όπου ευδοκιμεί και η καλλιέργειά του, καθώς εκεί έχει περισσότερο φαγητό και δεν υπάρχει υψηλή αλατότητα.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα ισχυρό ζώο, που έχει ελάχιστους εχθρούς, όπως τις ενυδρίδες, τις φώκιες ή τα μεγάλα χταπόδια, αλλά στην Ελλάδα, έχει μόνο έναν εχθρό- τον άνθρωπο», διευκρινίζει ο καθηγητής.
Τα γαλάζια καβούρια δημιουργούν προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του κόλπου, καθώς αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς, τρώγοντας πολλά ψαράκια, ακόμα και ψόφια. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι για την αλίευσή τους χρησιμοποιούνται ως δόλωμα κομματάκια κοτόπουλο!
Πρόκειται για καβούρια που διαβιούν κυρίως στις ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά, περίπου μισό αιώνα πριν, Ιταλοί αλιείς μετέφεραν την καλλιέργειά τους και στη Μεσόγειο, με συνέπεια την άμεση εξάπλωσή τους.
«Επειδή το συγκεκριμένο καβούρι έχει πολλή σάρκα και είναι εύγεστο, το απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, οι οποίοι το θεωρούν αντίστοιχο του αστακού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Θανάσης Κούκουρας.
Στην Ελλάδα, το γαλάζιο καβούρι εντοπίστηκε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του΄60, στις εκβολές ποταμών, όπου ευδοκιμεί και η καλλιέργειά του, καθώς εκεί έχει περισσότερο φαγητό και δεν υπάρχει υψηλή αλατότητα.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα ισχυρό ζώο, που έχει ελάχιστους εχθρούς, όπως τις ενυδρίδες, τις φώκιες ή τα μεγάλα χταπόδια, αλλά στην Ελλάδα, έχει μόνο έναν εχθρό- τον άνθρωπο», διευκρινίζει ο καθηγητής.
Τα γαλάζια καβούρια δημιουργούν προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του κόλπου, καθώς αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς, τρώγοντας πολλά ψαράκια, ακόμα και ψόφια. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι για την αλίευσή τους χρησιμοποιούνται ως δόλωμα κομματάκια κοτόπουλο!
«Ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον τη γεύση του και είναι πολλοί αυτοί που ψαρεύουν καβούρια είτε για ατομική κατανάλωση είτε για πώληση σε ιχθυοπωλεία, όπου και διατίθενται προς 4-5 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο κ.Κούκουρας.
Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των γαλάζιων καβουριών παρατηρείται και στον κόλπο της Σμύρνης, όπως και στις εκβολές του Στρυμόνα και του Νέστου. Πάντως, η αύξηση ή η μείωση των καβουριών εξαρτάται, εκτός από την αλίευση, από την αλατότητα του νερού και την ποιότητά του.
«Όταν δηλαδή λιώνουν οι πάγοι και το νερό που καταλήγει στις περιοχές ενδιαιτήματος είναι άναλο, επηρεάζεται ο πληθυσμός τους, αφού αδυνατεί να επιβιώσει. Παράλληλα, η μεταφορά μεγάλης ποσότητας άμμου και λάσπης, έχει ως αποτέλεσμα να επικάθεται στα βράγχια, προκαλώντας ασφυξία», εξηγεί ο κ. Κούκουρας.
Πρόταση για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για παρακολούθηση της βιολογίας του γαλάζιου καβουριού, έχουν καταθέσει το τμήμα αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και το ΤΕΙ Ιχθυολογίας.
Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο της περιφέρειας Γιώργο Οικονομίδη, φέτος, αν και παρατηρήθηκε υπερπληθυσμός, εντούτοις το φαινόμενο παραμένει περιοδικό.
Οι μυδοκαλλιεργητές πάντως αποκαλούν το γαλάζιο καβούρι «κανίβαλο», αφού σύμφωνα με τον μυδοκαλλιεργητή Τάκη Κακανά, τρώει τα πάντα και προκαλεί καταστροφές στα δίχτυα και τις εγκαταστάσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των γαλάζιων καβουριών παρατηρείται και στον κόλπο της Σμύρνης, όπως και στις εκβολές του Στρυμόνα και του Νέστου. Πάντως, η αύξηση ή η μείωση των καβουριών εξαρτάται, εκτός από την αλίευση, από την αλατότητα του νερού και την ποιότητά του.
«Όταν δηλαδή λιώνουν οι πάγοι και το νερό που καταλήγει στις περιοχές ενδιαιτήματος είναι άναλο, επηρεάζεται ο πληθυσμός τους, αφού αδυνατεί να επιβιώσει. Παράλληλα, η μεταφορά μεγάλης ποσότητας άμμου και λάσπης, έχει ως αποτέλεσμα να επικάθεται στα βράγχια, προκαλώντας ασφυξία», εξηγεί ο κ. Κούκουρας.
Πρόταση για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για παρακολούθηση της βιολογίας του γαλάζιου καβουριού, έχουν καταθέσει το τμήμα αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και το ΤΕΙ Ιχθυολογίας.
Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο της περιφέρειας Γιώργο Οικονομίδη, φέτος, αν και παρατηρήθηκε υπερπληθυσμός, εντούτοις το φαινόμενο παραμένει περιοδικό.
Οι μυδοκαλλιεργητές πάντως αποκαλούν το γαλάζιο καβούρι «κανίβαλο», αφού σύμφωνα με τον μυδοκαλλιεργητή Τάκη Κακανά, τρώει τα πάντα και προκαλεί καταστροφές στα δίχτυα και τις εγκαταστάσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr