«Δήμαρχοι λάμβαναν μίζα για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα»

Καταγγελία που σοκάρει από την Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη

Καταγγελία στη Βουλή ότι «παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών» έκανε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η κ. Καραβασίλη περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και στην διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Συγκεκριμένα είπε: «Ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί σήμερα να επικρατεί χάος πανελλαδικά με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση» και συνέχισε: «Παρά το γεγονός ότι κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από την νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί».

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή είπε ότι στην χώρα μας ετησίως παράγονται 15.000 τόνοι μολυμαστικών απόβλητων, εκ των οποίων 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα και οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.

Η κ. Καραβασίλη είπε επίσης ότι η κατάσταση μπορεί μεν να έχει βελτιωθεί με τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων αλλά «αυτό που δεν έχει βελτιωθεί είναι: ποιο είναι το ταξίδι που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μαζί με τα υπόλοιπα επικίνδυνα βιομηχανικά ακόμα και από τη στιγμή που μεταφέρονται από επίσημες εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες, για να πάνε σε χώρους αποστείρωσης ή αποτέφρωσης ή και στο εξωτερικό».

Επίσης η ίδια γνωστοποίησε ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο μέσα σε έξι μήνες το συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.

Τέλος από ερωτηματολόγιο που έστειλαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στο οποίο απάντησαν 177, με περίπου 30.000 κλίνες, διαπιστώθηκε ότι:

- Περιβαλλοντική αδειοδότηση είχαν μόνον τα 29 (ποσοστό 16%), κάτι που σημαίνει ότι μεγάλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά «δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάρουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση», όπως σχολίασε η κυρία Καραβασίλη.

- Τα 135 δεν είχαν υποβάλλει ποτέ αίτημα για περιβαλλοντική αδειοδότηση και μόνο 13 είχαν υποβάλει αίτηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

- Μόνον εννέα είχαν άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων.  

- Τα 164 αγνοούσαν ότι θα έπρεπε να έχουν άδεια διαχείρισης και μόνον 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.

- Άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων είχαν μόνο 14 από τα 177, αφού τα 159 δεν το γνώριζαν και 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.

- Με εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης βρέθηκαν περισσότερα από 80, ενώ 68 δεν είχαν και 27 είχαν ξεκινήσει να εκπονούν κανονισμό.

Από τις συγκριτικές μελέτες που έκαναν οι επιθεωρητές προκύπτει ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα είναι 60 τόνοι για κάθε αποστείρωση εντός των μονάδων σε αντίθεση με 12.321 τόνους που πάνε στην Θεσσαλονίκη, όπου μόνον εκεί υπάρχει αποστειρωτής, 1.000 τόνοι που πάνε για αποτέφρωση εντός των νοσοκομειακών μονάδων και 3.500 τόνοι εκτός, ενώ 132 τόνοι από αυτούς που δηλώνονται είναι άγνωστο πού πάνε!

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr