Έργα στη Λίμνη Καϊάφα και το Κατάκολο

Στο σχεδιασμό δύο σημαντικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην περιοχή της Ηλείας έχει καταλήξει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού...

Στο σχεδιασμό δύο σημαντικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην περιοχή της Ηλείας έχει καταλήξει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη για τις επενδύσεις και τα έργα στην Ηλεία. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός πρόκειται για δύο έργα τα οποία συνάδουν αφενός με την αποκατάσταση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου με την ενίσχυση και ανάπτυξη Ειδικών Μορφών Τουρισμού.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο κ. Νικητιάδης, συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό του τομέα Τουρισμού, με πρόταση της ΕΤΑ Α.Ε., το έργο "Πάρκο οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα-Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών δικτύων υποδομής και ανάπτυξη εγκαταστάσεων τουρισμού διημέρευσης" και με πρόταση του ΕΟΤ το έργο "Δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών στο Κατάκολο Ηλείας". Και τα δύο έργα θα προταθούν για αξιολόγηση και ένταξη στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" (ΕΠΑΝ ΙΙ).

"Γνωρίζοντας κανείς έστω και λίγο τη συγκεκριμένη περιοχή, εύκολα μπορεί να καταλάβει τη στόχευση των δύο έργων και το σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ηλείας", σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το έργο στη Λίμνη Καϊάφα αναμένεται να δράσει στην καρδιά του προβλήματος, αποκαθιστώντας με εξαιρετικά ήπιες δράσεις και σχεδόν μηδαμινή περιβαλλοντική επιβάρυνση, το τουριστικό ενδιαφέρον του προστατευόμενου δάσους του Καϊάφα και την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός και αθλητικός τουρισμός αναψυχής. Στην προσπάθεια αυτή και στον εξειδικευμένο σχεδιασμό που απαιτούνταν σε μια περιοχή NATURA 2000, όπως αυτή του Καϊάφα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έδρασαν μέσα στο πλαίσιο που καθόρισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και δέχθηκαν την αρωγή των υπηρεσιών του με τις οποίες συνεργάστηκαν σε άριστο κλίμα. Μέσω του προτεινόμενου έργου, αναφέρει επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού, αναμένεται να επιτευχθεί η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η ολοκλήρωση και ο εκσυγχρονισμός βασικών δικτύων υποδομής της περιοχής, η οποία διαθέτει μια σημαντική Δημόσια Υποδομή Τουρισμού που σχετίζεται με τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα. Αυτή την περίοδο ο φάκελος προετοιμασίας του έργου ολοκληρώνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να σταλεί προς αξιολόγηση για ένταξη.

Ο κ. Νικητιάδης για το έργο στο Κατάκολο Ηλείας εκτιμά ότι, θα έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και ειδικότερα στην εξυπηρέτηση του κοινού των επισκεπτών Κρουαζιέρας, καθώς το ομώνυμο λιμάνι παρουσιάζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατάκολου, το συγκεκριμένο λιμάνι κατέχει σταθερά την πρώτη θέση, μετά τον Πειραιά, ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας, με μερίδιο 25% (1 εκατομμύριο τουρίστες από τα 4 εκατομμύρια τουριστών που δέχεται συνολικά η χώρα κατ΄ έτος). Το 2010 προσέγγισαν στο Κατάκολο 360 κρουαζιερόπλοια και αποβιβάσθηκαν 736.869 επιβάτες, ενώ το 2011 αναμένεται να φθάσουν στο Κατάκολο 403 κρουαζιερόπλοια. Ο υφυπουργός αναφέρει ότι το 2010 εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων το προγραμματικό σχέδιο - master plan - για το λιμάνι του Κατακόλου, με έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 36,7 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα. Υπό το νέο αυτό καθεστώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών και για άλλους προορισμούς εντός του νομού, με την ανάπτυξη συνδυασμένων διαδρομών που θα συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η γεωγραφική εγγύτητα του Κατακόλου με την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί υποδομές πολιτισμού, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, απαιτούνται όμως και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχείρισης επισκεπτών", αναφέρει ο υφυπουργός και προσθέτει ότι "ο ΕΟΤ, μετά από πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επεξεργάζεται το σχεδιασμό του προαναφερθέντος έργου λαμβάνοντας υπόψη κάθε συμπληρωματική μελέτη που έχει εκπονηθεί από άλλους φορείς και ο φάκελος του έργου βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας προκειμένου μέσα στο χρόνο να υποβληθεί προς αξιολόγηση".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr